Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Договор за сътрудничество между Prince of Songkla University и Софийски университет

   
Договор за сътрудничество между Prince of Songkla University и Софийски университет

По покана на Геномния център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев прие делегация от Prince of Songkla University, Тайланд.

По време на посещението бяха обсъдени различни възможности за съвместни проучвания и обмен, и беше сключен Договор за сътрудничество, който ще постави основите на дълготрайни, ползотворни взаимоотношения между Prince of Songkla University и Софийски университет в областта на генното инженерство.

За Prince of Songkla University повече можете да прочетете тук.

Геномният център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" се стреми да играе катализираща роля при установяването и координирането на връзките между образованието, науката и бизнеса чрез идентифициране на знанията за традиционните продукти и биоресурси. Изграждането на икономика, базирана на знанието изисква директното внедряване на научните постижения в икономическия сектор.

Колегите от центъра са насочили интересите си в области с голямо значение за страната както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Сред тях са селското и горското стопанство, околната среда, хранително-вкусовата промишленост, козметиката, фармацията, опазване на биоразнообразието и т.н.

В областта на геномиката Центърът предлага ДНК секвениране, фрагментен анализ, генетичен анализ чрез секвениране в реално време на PCR продукти, анализ за присъствие на ГМО; в областта на метаболомиката - качествен и количествен метаболитен анализ, консултация, екстрахиране на пробата, мас спектрален анализ, представяне на получените резултати, ползване на електронна хроматографска библиотека.

Възможностите на центъра се прилагат в ДНК идентификация на култури и породи за произхода на чистотата, диагностика и оценка на генетичния и фитосанитарен статус на растения и семена, защита на интелектуалната собственост върху различни биопродукти на две нива, детекция на генетично модифицирани организми, аналитичен контрол върху качеството и безопасността на различни растителни и животински продукти.

Коментари

Влез, за да коментираш.