Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Българското общество на Достоевски е вече факт

   
Българското общество на Достоевски е вече факт

В началото на седмицата по инициатива на катедра Философия на Философски факултет се проведе Учредително събрание на Българското общество на Достоевски.

Денят на събитието бе избран специално, за да съвпадне със 190-годишнината от рождението и 130-годишнината от смъртта на руския класик.

Дневният ред на мероприятието беше променен и то започна с лекция на д-р Емил Димитров на тема „Онтопоетиката на Достоевски“ . Още веднъж присъстващите успяха да се убедят в гения и мащабността на писане на Достоевски.

Говорейки за големия творец Достоевски, няма как да пропуснем един от известните руски литературни критици и философи на миналия век - Михаил Бахтин, охарактеризирал романа на Достоевски като полифоночен, в който звучат гласовете на различните герои, правейки съпоставка с европейската музика от епохата на барока. Друга известна теза е, че романът или т.нар. „петокнижие“ е роман-трагедия, което според Димитров не може да обхване цялостната онтопоетика. „Романът на Достоевски е роман – икона“ , каза д-р Димитров, с което издигна една нова теза в изучаването на поетиката на Достоевски. Според него той е построен именно върху принципите на иконографията –обратната перспектива, обективизирането на изображенията и включеността на читателя. Д-р Димитров направи анализ на най-интригуващите теми и образи в творчеството на големия руски писател, където в описанието на героите се открива преплитане на палитрите на Рембранд и Ботичели. Така д-р Димитров завърши своята лекция.

Преди обсъждането на устава на новосформиралото се общество проф. Нонка Богомилова представи накратко Брой No 3 на списание „Философски алтернативи“ , посветен на Фьодор Достоевски. Автори на книжката са български и руски съвременни и не само философи и филолози, обединени от изконните въпроси, заложени в света на Достоевски – за сложността на човешката природа, смисълът на човешкото съществуване и взривяването на очевидностите.

В началото на вечерта бяха раздадени бланки за записване на желаещите да станат членове на Българското общество на Достоевски, в които те можеха да се запознаят със самия Устав на обществото. За негов управителен съвет бяха избрани проф. Нина Димитрова, доц. Людмил Димитров и д-р Емил Димитров като за председател бе избран д-р Димитров.

Българското общество на Достоевски да се превърне в регионално общество за Югоизточна Европа и за в бъдеще София да стане домакин на провеждащия се световен симпозиум, това са целите на организацията, които д-р Димитров изтъкна пред присъстващите.

При закриването на събитието на гостите бе направен подарък – екземпляр от току-що излязлата книга на акад. Петър Попиванов – „Достоевски – питания на един математик“ . Основната концепция на книгата е Достоевски през погледна на математика – идеи, философия и логика на творчествово му, с поглед предимно върху „Записки от подземието“ , „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“.

„Едничкият, от който нещо съм съм научил, това е Достоевски“ – Ницше.

Мартина Ангелова

 

Коментари

Влез, за да коментираш.