Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Учредява се Фонд за терапии за деца с аутизъм

   
Учредява се Фонд за терапии за деца с аутизъм

Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Сдружение „Тацитус” – организации на родители на деца с аутизъм в България, са инициатори и съучредители на Фонд за терапии за деца с разстройство от аутистичния спектър.

Церемонията за учредяване на Фонда ще се проведе в присъствието на нотариус и представители на медиите на 13 Декември 2011 г. от 10.30 в Зала 1 на Факултета по начална и предучилищна педагогика /ФНПП/ към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Мястото за учредяване на Фонда за терапии не е избрано случайно. В резултат на Националната информационна кампания „Майки и приятели на деца - аутисти: Чуйте за нашите деца!” от септември 2011 г. във Факулета се предлага първата в България специалност „Терапевтични практики за деца от аутистичния спектър”, която обучава специалисти за работа с деца с аутистично разстройство.

Събитието ще бъде открито от проф. Гюров, декан на факултета. Съучредители във Фонда са ангажирани с каузата организации и личности - Асоциацията на ресурсните учители в България, Ирена Соколова, Евтим Евтимов и представители на институции и организации, които подкрепят Националната информационна кампания за аутизма от самото й начало през септември 2011 г. На учредяването са поканени министрите и ресорни заместник-министри на образователното, социално и здравно министерство, както и представители на Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за социално подпомагане, представители на английската неправителствена организация CHANGE, която работи в подкрепа на хората в неравностойно положение, Фондация „И Аз мога”, Фондация „Помощ за благотворителността в България”, Асоциацията на логопедите, Асоциацията на психолозите, както и известни личности, които многократно са заставали зад каузата на децата с аутизъм - Део, Дидо от Д2, Графа, Камен Воденичаров.

Целта на фонда е да даде шанс на възможно повече деца с разстройство от аутистичния спектър в България да получат достъп до терапия, която е основното средство на въздействие. На този етап, подкрепата на държавата за децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, е крайно недостатъчна. Родителите трябва сами да заплащат скъпоструващите терапии, което не е по силите на по-голяма част от семействата, поради символичната социална подкрепа и факта, че в много от случаите единият от родителите не може да работи, за да помага на детето си. Така финансовата възможност за осигуряване на достъп до жизненоважни терапии, подпомагащи комуникацията и социализацията на детето, са сведени почти до нула.

„Фондът за терапии ще работи по модел на здравната каса и ще заплаща класически терапии с логопед и психолог и алтернативни терапии – арт терапия, хипо терапия, биофитбек. Надяваме се за първата година да успеем да помогнем поне на 500 деца след подбор по критериите на Фонда”, сподели Владислава Цолова, председател на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”.

След учредяването на Фонда за терапии окончателният регламент и документацията за кандидатстване от семейства на деца с аутизъм ще бъдат качени на сайта на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”: www.autism-bg.org.