Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
75-ят Световен конгрес по международно право – приближаване към Източна Европа

За Конгреса като своеобразна юридическа олимпиада, за разликите между юридическото образование в СУ и на запад, за смелостта сам да намираш верните отговори – разговаряме с доц. д.ю.н. Атанас СЕМОВ.

75-и конгрес на Световната асоциация по Международно право (София, 26-30 август 2012)

На 26 август в София започва най-значимото международно научно събитие в България през последните десетилетия: 75-ят конгрес на Световната асоциация по Международно право – Лондон (София, 26-30 август 2012 г.).

Стажантските програми през погледа на студента

Стажантските програми са средство, чрез което студентите, които искат да присъстват на лекции, да не изпускат съществен материал, но в същото време да придобиват практически опит, свързан със специалността им.

Kонкурс за обучителни курсове за докторанти от СУ "Св. Климент Охридски"

Във връзка с изпълнение на проекта „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”, договор № BG051PO001-3.3.06-0044 Експертният съвет към проекта обявява конкурс за обучителни курсове

Гражданското общество и историята - едно интервю с доц. д-р Красимира Табакова

Голяма актуалност започна да придобива темата за гражданското образование в училище и за изучаване на самостоятелен предмет, който да възпитава учениците как да бъдат граждани.

Решение за евентуален допълнителен прием ще има в края на месеца

Съгласно Правилника за прием на студенти, незаетите след окончателното класиране места могат да останат за прием в магистърските програми.

Независимостта на съда – гаранция за ефективна защита

Висшият адвокатски съвет обявява награда за студенти юристи за написване на реферат на тема „Независимостта на съда – гаранция за ефективна защита“.

Първокурсници, елате и вие!

През настоящата учебна 2012-2013 година Департаментът по спорт предлага различни инициативи за студентите, преподавателите и служителите на Софийски университет и техните деца.

Записване за спорт за учебната 2012-2013 г.

За първа година записването за спорт на студентите от Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще се провежда онлайн.

Писмо до БНТ

Уважаеми колеги,
На вашето внимание представяме писмо на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" до генералния директор на БНТ г-жа Вяра Анкова във връзка с начина, по който бяха отразени резултатите от първо класиране на приетите студенти в Софийския университет в емисията "По-света и у нас" в 20.00 часа на 1 август 2012 г.

Временно прекъсване на Интернет

Поради наложителна профилактика на комуникационно оборудване в главния възел - кампус Ректорат, и с цел подобряване качеството на услугата, ще има временно прекъсване на интернет свързаността на
6 август (понеделник) между 9.00 и 9.40 часа.

Три медала на 44-тата Международна олимпиада по химия

Днес, 31.07.2012 г. в 14.10 ч., с полет от Амстердам, на летище "София" ще пристигне българският отбор от 44-тата Международна олимпиада по химия, която се проведе от 20 до 30 юли 2012 г. във Вашингтон, САЩ.

Информационна среща по Програмата за научен обмен между Швейцария и новите държави-членки на Европейския съюз

На 27 юли 2012 г. в Ректората на Софийски университет „Свети Климент Охридски” се проведе информационна среща по Програмата за научен обмен между Швейцария и новите държави-членки на Европейския съюз.

57 години от създаването на Университетската ботаническа градина – гр. Балчик

Утре, 27 юли, Университетската ботаническа градина – гр. Балчик, отбелязва своя празник – 57 години от създаването. Тазгодишното тържество е свързано със 130–годишнината от рождението на Грегор Мендел - австрийски монах, природолюбител и учен, който поставя началото на съвременната генетика.

5-годишен юбилей на Асоциацията на българските училища в чужбина

Втори ден текат честванията на 5-годишния юбилей на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

SCIEX

На 27 юли 2012 г. от 10:00 ч., в Огледалната зала на СУ “Св. Кл. Охридски”, Министерство на образованието, младежта и науката организира информационно събитие, на което докторанти, постдокторанти и техните ментори ще се запознаят с условията за участие в предстоящия седми конкурс в рамките на швейцарската програма за научен обмен с България.

Споразумение за сътрудничество

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е проф. Чихаро Накамура, вице-президент на Университета в Кобе, Япония.

Информационен ден по Седма рамкова програма на Европейския съюз

Информационният ден по Седма рамкова програма на Европейския съюз ще се състои на 25 юли 2012 г. от 13:00 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Летен латино-джаз концерт с участието на група магистри, бакалаври и предстоящи студенти

Концертът се организира от студенти от Националната музикална академия със съдействието на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Отново спасени деца

Отново бяха спасени деца от удавяне по време на лятното спортно-оздравително училище за деца на преподаватели и служители на Университета в Лозенец.

X-ти Републикански турнир по конен спорт

На 21 и 22 юли в Екопарк – гр. Варна се проведе десетият юбилеен Републикански турнир по конен спорт за купата на СУ “Св. Климент Охридски”.

Награди за българския отбор на Международната олимпиада по физика

На международната олимпиада по физика, провеждаща се в Талин и Тарту, Естония, 15-24 юли 2012 г. , българският отбор спечели 4 медала и една почетна грамота.

Годишните такси за обучение в Софийски университет "Св. Климент Охридски" няма да бъдат променяни

Уважаеми колеги,
през миналата седмица се появиха публикации, че СУ "Св. Кл. Охридски", както и 5 други държавни висши училища ще вдигат таксите за обучение на студенти за учебната 2012/2013 г., след промяна на Постановление №96/2012 г. на Министерски съвет, като дори бе спекулирано с нови суми за определени специалности.

Студенти от Медицински факултет в спасителна акция

Студенти от Медицинския факултет на Софийски университет оказват помощ при спасяването на жертвите при атентата в Бургас.

50-тият Летен семинар по български език и култура - средище на толерантност

Българистите, наред с българите в чужбина, са своеобразни посланици на България по света – с тези думи вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова постави началото на 50-тия Летен семинар по български език и култура.

Конкурс за стажанти

Центърът за кариерно развитие на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с отдел Информация и връзки с обществеността, обявяват конкурс за стажанти.

II-ра Национална лятна академия по спешна медицина

Стартира второто издание на студентския проект „II-ра Национална лятна академия по спешна медицина“, организиран от студентите-медици от Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Павел Стоянов със специална награда от Шведската академия

На 6 юли 2012 г. нашият колега Павел Стоянов от Катедрата по германистика и скандинавистика към ФКНФ стана лауреат на специална награда от Шведската академия.

„Алма Mатер ТВ” реализира втория етап от изграждането на Европейска студентска телевизионна мрежа

Студентите от „Алма Матер ТВ” заедно със свои колеги от университетските телевизии в Оксфорд и Лондон реализират втория етап от проекта за създаване на интегрирана телевизионна програма за образование и култура.

50-ти Летен семинар по български език и култура

На 18 юли 2012 г. от 17.30 чaса в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ тържествено ще бъде открит юбилейният 50-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Екология и медии са актуалните теми на деня

"Екология и гражданска активност" и "Медиите и техните отговорности" са темите, които дискутираха с изпитните комисии кандидат-журналисти.

Алма Матер ТВ на Олимпиадата в Лондон 2012

Заповядайте на 17 юли 2012 г. /вторник/ от 11.00 ч. в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Втора Национална Лятна академия по спешна медицина”

„Асоциация на студентите по медицина в България – Софийски университет”, организира за пореден път на територията на Р. България „2-ра Национална Лятна академия по спешна медицина”.

Рисуване по натура и Събеседване

Утре, 14.07.2012 г., ще се проведат изпитите по Рисуване по натура (08:00 часа) и Събеседване (за специалност Изобразително изкуство) (14:00 часа).

Между цар Симеон и Съединението

В 8.00 ч., в 65 аудитория на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе поставено началото на 4 часовия изпит от втората изпитна сесия по История на България.

Утвърдени са 10 от новите магистърски програми

399 е общият брой на магистърските програми в СУ. Някои от тях ще бъдат предложени за първи път през следващата учебна 2012-2013 г. Десет от новите програми вече са утвърдени.

История на България

Утре, 13.07.2012 г., в 08:00 часа ще започне кандидатстудентският изпит по История на България.

21 години от създаването на Конституцията на Република България

"Конституцията от 12 юли е най-доброто, най-значимото, най-същественото постижение на българския преход."

От специалисти с вкус към кандидат-студенти с вкус

Не, не става дума за изпита по Изобразително изкуство. В 08:00 часа тази сутрин започна кандидатстудентският изпит по Математика II.

„Конституционализъм и демокрация в Република България през новото хилядолетие “

Утре, 12.07.2012 г. от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе конференция на тема „Конституционализъм и демокрация в Република България през новото хилядолетие”.

Франкофоните се борят за 37 специалности

Кандидат-студентите упражняват познанията си по френски език в областта на граматиката, лексиката, синтаксиса, логическата последователност и завършеност на изложението и правилния правопис.

Математика II и Теология

Утре, 12.07.2012 г. ще се проведат изпитите по Математика II и Теология. Изпитите започват в 8:00 часа.

Вариант № 3 на изпита по Химия

Вариант № 3 на кандидатстудентския изпит по Химия изтегли Димитрий Вуколов от София.

Следват изпитите по Химия и Френски език

Утре, 11.07.2012 г. ще се проведат изпитите по Химия и Френски език. Изпитът по Химия започва в 8:00 часа, а изпитът по Френски език – в 13:00 часа.

Отворени врати във ФМИ

Факултетът по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски” организира отворени врати за магистърските програми към Факултета на 12 юли 2012 г. в сградата на ФМИ – гр. София, бул. “Джеймс Баучър” № 5.

Започна изпитът по английски език

В 23 аудитория на Ректората Томас Дамянов от София изтегли Тема №3 на кандидатстудентския изпит по Английски език.

Следват изпитите по Английски и Руски език

Утре 10.07.2012 г. ще се проведат изпитите по Английски и Руски език. Изпитът по Английски език започва в 8:00 часа, а изпитът по Руски език – в 13:00 часа.

Поезия в три лица за кандидат-студентите по Български език и литература

С усмивки на лицата кандидат-студентите посрещнаха Вариант 1 на изпита по Български език и литература „Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов.“

Тема II на изпита по математика

Кандидат-студентката Гергана Георгиева от Кюстендил изтегли Тема II на изпита по математика, който започна точно в 9 часа на 7.07.2012 в зала 255 на СУ.

„Хамлет или три момчета и едно момиче“

„Хамлет или три момчета и едно момиче“ на театър-лаборатория „@лма @лтер“ беше удостоен с наградата на критиката за най-добър спектакъл на Международния студентски фестивал „Театрален куфар“, Минск, Беларус.