Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Изисквания за изпитите, полагани в други висши учебни заведения

Уважаеми кандидат-студенти,

Във връзка с допълнителния прием ви предоставяме информация за изпитите, положени в други висши училища.

И мишките прочетоха книжките

На 09 септември 2011г. се проведе научна конференция посветена на интегрирането на Информационните Технологии в българското начално образование.

Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на конференция, посветена на иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование.

„Песни и молитви"

Преди броени минути в Зала 1 започна семинарът „Песни и молитви”.

Допълнителен прием на студенти за учебната 2011/2012 година

Софийски университет "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти за учебната 2011/2012 година

"Мадагаскар - година по-късно. Пожари и покриви от палмови листа"

Франкофонски център, Факултет по класически и нови филологии и Център за междукултурна комуникация и медиация Ви канят на представяне от рубриката: “Споделени пътешествия” - "Мадагаскар - година по-късно. Пожари и покриви от палмови листа"

„Ателие” търси отговор на въпроса „Какво е да си млад творец във Франция”

„Внимавай как се отнасяш с непознатите. Те могат да се окажат прикрити ангели!” – този надпис посрещa екипа на студентската работилница за изкуство и култура „Ателие” в книжарницата „Шекспир и Сие” в сърцето на Париж – Латинския квартал.

Започна XXII-ият Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”

Учени от цял свят се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за да станат част от XXII-ия Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”.

XXII Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”

От 22-ри до 27-ми август 2011 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе XXII Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници”, организиран от Асоциацията на византинистите и медиевистите в България.

24-та Конференция за обмяна на опит и информация в областта на обучението по японски език

На 18-и и 19-и август 2011 г. от 10.30 до 18.30 ч. в Новата конферентна зала (Северно крило, ет. 2) на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе 24-та Конференция за обмяна на опит и информация в областта на обучението по японски език.

Химическият факултет е съорганизатор на престижна международна научна конференция за съвременни материали в България

В началото на септември тази година във Варна ще се проведе Четвъртият Международен Симпозиум “Съвременни Микро- и Мезопорести Материали”.

Телевизия "Алма Матер" със социален експеримент

В днешни дни всеки може да е популярен. Интернет предоставя слава на хиляди хора от цял свят всекидневно. Абсолютно убеден, че може да постигне същия резултат, екипът на “Ку-Ку Презареждане” превръща обикновената ученичка от София в истинска поп звезда.

Среда за XML - базирано генетично програмиране

От 20 до 22 август в зала 309 на ФМИ ще се проведе лекционният курс на проф. Иван Танев, Университет Дошиша, Япония, на тема Среда за XML - базирано генетично програмиране.

Излезе вторият етап на класирането на Кандидатстудентска кампания 2011/2012

Всички, които не са успели да се класират на първия етап на класиране или са били приети специалност, която не отговаря на интересите им, могат да проверят второто класиране в сайта на СУ или на „Стената на плача”.

Аз съм... Соня Цибранска

Физик, биолог и химик отиват на океана за първи път. Физикът е очарован от вълните и идеята да изследва динамиката на флуидите. Влиза и не се връща повече. Биологът иска да изследва флората и фауната на океанските дълбини. Влиза в океана и също не се връща вече. Химикът дълго чака на брега и наблюдава. Изводът от неговото наблюдение е: "физик и биолог са разтворими във вода".

"Ку-Ку Презареждане” през август по bTV Action

Едно от предаванията на студентска телевизия Алма Матер "Ку-Ку Презареждане" започва да се излъчва по bTV Action на 6-ти август /събота/ от 13.30 часа.

Първи етап на класиране – КСК 2011

На сайта на Софийски университет „Св. Климент Охридски” вече имате възможност да проверите резултатите от Първи етап на класирането.

3 медала и от Олимпиадата по Биология

3 медала от Олимпиадата по Биология - сребърен и два бронзови, извоюваха български ученици на международната надпревара в Тайван.

„Алма Матер” ТВ празнува три години

На 27 юли от 18.30 часа в Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски” Националната Университетска телевизия „Алма Матер” ще отпразнува третия си рожден ден.

Пресконференция за обявяване данните от Кандидатстудентската изпитна кампания 2011/2012

Днес на 21.07.2011 г в Конферентната зала на Софийския университет се проведе пресконференция, на която бяха обсъдени данните от Кандидатстудентската изпитна кампания 2011/2012г.

Почетни знаци на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

На 20 юли от 16:00 часа на заседание на Академически съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” тържествено бяха връчени почетни знаци на доц. д-р Венета Грудева, д-р Красимир Косев и Огнян Илиев.

Медалисти от международната олимпиада по физика в Тайланд

Пет медала спечели българският отбор на международната олимпиада по физика в Тайланд.

49-ти Летен семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти 17 юли - 6 август 2011 г.

Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г.

Лятна академия по спешна медицина

„Асоциация на студентите по медицина в България – Софийски университет”, организира за първи път на територията на Р. България „ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА”.

 

Двугодишна квалификация "Авторски театър"

Започва приемът за двугодишната квалификация "Авторски театър".

Конституцията - общественият договор

На 12-и юли 2011г. в Аулата на Софийския унивеситет се проведе конференцията „Парламентарната демокрация - постижения и предизвикателства”, огранизирана от сдружение „Конституционализъм и демокрация”.

„Парламентарната демокрация - постижения и предизвикателства.”

Софийски университет „Св. Климент Охридски” ви кани на конференция на тема "20 години Конституция на Република България. Парламентарната демокрация - постижения и предизвикателства."

Аз съм...

Тази седмица в рубриката "Аз съм..." ще се запознаете с Веселина Ангелова и магистърска програма „История на жените и половете”.

Кандидатстудентските изпити продължават

В неделя започва финалният етап на редовната изпитна сесия с изпитите по география на България, физика и полски език.

Скръбна вест

Факултетът по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски” с дълбока покруса известява, че на 06 юли 2011 г. ни напусна нашата дългогодишна колежка проф. дфн Искра Ангелова Ликоманова.

Кандидатстудентски изпити по немски език и музика

На 09 юли ще се проведат кандидатстудентските изпити по немски език и музика.

Последен срок за подаване на документи за класиране

На 08 юли 2011 г. до 17:00 часа е крайният срок за подаване на кандидатстудентски документи за участие в класиране.

Езици и култури в диалог

Уважаеми колеги,
Представяме на вашето внимание една от най-новите книги на Университетското издателство – „Езици и култури в диалог”.

Възпитаник на Стопанския факултет поема управлението на БДЖ

От 1 юли 2011 г. Йордан Недев е назначен за изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Той е завършил специалност Икономика в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1997 г. и магистратура по финанси в London Business School.

Международното лятно училище по религия и публичен живот

В Софийски университет „Св. Климент Охридски” днес започва деветото издание на Международното лятно училище по религия и публичен живот.

Аз съм...

"Аз съм..." е поредица от интервюта със студенти от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Всяка седмица ще можете да надникнете във все същия свят, но през очите на философа, математика, физика, педагога, юриста, медика, социолога, журналиста, филолога, богослова, химика.

Кандидатстудентските изпити продължават

Тази неделя втората изпитна сесия продължава с изпити по английски език, философия и социални науки и комплексен изпит по сръбски и хърватски език.

Скръбна вест

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юни 2011 г. почина проф. дфн Румяна Цветанова Павлова.

Конкурс за изследователски стипендии за докторанти и постдокторанти

Софийски университет "Св. Климент Охридски" обявява конкурс за две едногодишни изследователски стипендии за докторанти и постдокторанти в рамките на проект на тема "Режимът и обществото в България 1956 – 1989 г.: От разширено възпроизводство към социална и политическа промяна".

Представяне на книгата "Ицхак Рабин. Мемоари"

На 30 юни от 18.30 часа в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" предстои представяне на българското издание на книгата “Ицхак Рабин. Мемоари”.

Изчислимост в Европа

Днес започва научната конференция "Изчислимост в Европа", организирана от Изследователската група по математическа логика във Факултета по математика и информатика.

"Нощта на поетите"

В "Нощта на поетите" оживява словото и музиката, оживява творчеството в споделянето с останалите, в предизвикателството да покажеш себе си чрез думи и красиви звуци, чрез изкуство.

Кандидатстудентски изпити по журналистика и руски език

Втората изпитна сесия продължава в неделя, 26 юни 2011 г. с изпити по журналистика и руски език.

Майкрософт България изгражда две компютърни зали в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в Техническия университет – София

На 22 юни 2011 г. бе подписано официално споразумение между компанията и двата университета за изграждането на две компютърни зали с общо 26 сървърни станции. Те ще са готови да посрещнат студентите в началото на учебната година.

Международна научна конференция "Цвят и език"

Конференцията е организирана от Сдружение "Група Цвят-България", Френско дружество по цвета, СУ "Св. Кл. Охридски", Център на Междукултурна комуникация и медиация, Факултета по класически и нови филологии, с подкрепата на Френския институт в София.

„Методи на активно обучение по екология и гражданско отговорно поведение"

Семинари на 23 и 24 юни 2011 г., организирани от Университетския хуманитарен комплекс „Алма матер” (ИДПИ „Диалог Европа”) към Софийски университет „Св. Кл. Охридски” съвместно с международната изследователска и обучителна мрежа „Парньорство за образование за отговорен живот”.

Управление на сграден фонд – умният избор за професионално развитие

Публична лекция по повод световния ден на Фасилити Мениджмънта, организирана от Студентски съвет на Софийски университет и Българска Фасилити Мениджмънт Асоциация (БГФМА)

ПОКАНА

На 21 юни 2011 г., вторник, 65 годишният професор Николай Василев очаква близки, приятели и колеги от 18.00 ч. в Централното фоайе на Ректората на Софийски университет "Свети Климент Охридски"

Последният диалог на Платон Епиномис - текст, преводи и интерпретации

Седми семинар на Югоизточноевропейската Асоциация по антична философия

Месец на фотографията

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Българска фотографска академия "Янка Кюркчиева" Ви канят на „Месец на фотографията”.