Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
„Ние живеем в свят на познанието, в който с познание може да се постигне всичко.“

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е премиерът на Молдова – Владимир Филат.

Ден на отворените врати във Физически факултет

На 21 април от 10:00 до 16:00ч. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе Ден на отворените врати.

Международна научна конференция

На 20 май в Аулата на Софийския университет ще се проведе Международна научна конференция на тема: "Взаимоотношения между социално-политическата обстановка и творческата дейност в периода на османската и японската окупация на България и Корея".

Започнаха XI Национални славистични четения

В 10:00 часа тази сутрин в Аулата на Ректората се състоя официалното откриване на XI Национални славистични четения.

Конституционализъм и демокрация през времето на Третата българска държава

В деня на Конституцията студентите от Кръжока по констутуционно право към Юридически факултет на Софийски университет организираха конференция „Конституционализъм и демокрация през времето на Третата българска държава“.

Знамето на българското образование е и ще си остане Софийски университет

На официална среща с Ректора на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев, председателят на съвета на директорите на фирма „Манджуков” ЕАД – Петър Манджуков, получи Свидетелство за дарение на книги на обща стойност 3440 лв.

"Болен" от Ани Васева

Заповядайте днес в театър-лаборатория "@лма @лтер" на представяне на радиопиесата „БОЛЕН” от Ани Васева, организирано от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, Радиотеатър.

Единадесети национални славистични четения

Факултет по Славянски филологии към Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира Единадесети национални славистични четения. Основната тема е „Време и история в славянските езици, литератури и култури”.

Архиви, професия и образование - реалности и стратегии

В Зала 2 започна юбилейната конференция "Архиви, професия и образование - реалности и стратегии"

Дестинация – София

В Конферентната зала на Ректората започна конференцията „Дестинация София – стари предизвикателства и нови възможности“.

ПроАктивно “Мисия доброволец”, Тв Европа, неделя,15:35 ч.

Проактивно е студентско предаване на телевизия “Алма Матер” за младежки политики и образование. В този брой екипът на предаването се обръща към младежкото доброволчество в България като един нов начин за младите хора да се забавляват с приятелите си, вършейки нещо добро.

"Опасни връзки / Престижни връзки"

Академичният кръг по сравнително литературознание организира научна конференция на тема: "Опасни връзки / Престижни връзки". Заповядайте на 26 и 27 април от 9.00 до 18.00 ч. в Конферентната зала на СУ „Св. Кл. Охридски”.

„Втора национална лятна академия по спешна медицина”

„Асоциация на студентите по медицина в България – Софийски университет“, съвместно с ФСС при Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Актавис България, организира „Втора национална лятна академия по спешна медицина”.

„Новата история за произхода на еврейския народ”

На 11.04.2012 г. в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 17:00 часа ще се проведе публична лекция на проф. Шломо Занд.

Традиционно "писане" и боядисване на великденски яйца

Студентите и докторантите от катедра „Етнология“ на Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ви канят на ежегодното боядисване и традиционно писане на великденски яйца.

ТВ "Алма Матер" представя „Ателие в НМА” по Тв Европа, неделя, 15:35

Музикалният брой на „Ателие”- Студентска работилница за изкуство и култура сблъсква попфолка с уличното изкуство. Пред камерата ни застават Скилър и момчетата от брейк-групата SLEEP WALKINGZ „срещу” фолк певицата Кристияна, нашумяла покрай скандалния клип на песента „Буба лази”.

Първата изпитна сесия продължава

Първата изпитна сесия продължава, тази неделя ще се проведат кандидатстудентските изпити по Математика 2, Изобразително изкуство и География на България.

Кампания по стипендии – летен семестър на учебната 2011/2012

Уважаеми колеги,
От понеделник – 09 април 2012 г. стартира кампанията по стипендии на СУ „Св. Климент Охридски”.

Архив за Средновековна философия и култура XVIII

На 05 април 2012 г. бе представен осемнадесетият брой на „Архив за Средновековна философия и култура”.

Списание на Софийския университет за електронно обучение

Публикуван е четвъртият брой за 2011 г. на “Списание на Софийския университет за електронно обучение”.

Нови перспективи в сътрудничеството с Грузия и Армения

По време на официалното посещение на министър-председaтеля на Република България в Грузия и Армения, бяха подписани договори за сътрудничество с два големи държавни университета.

Космически предизвикателства 2012

Това е единствената по рода си програма за високи технологии и космически науки в България.

Академичният омнибус потегля отново във Факултета по журналистика и масова комуникация

За пореден път потегля академичният омнибус във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

"Обещанията не носят позитиви, а единствено скептично любопитство"

В Аулата на Ректората започна публично обсъждане на приоритетите и програмите на Република България във връзка с прилагането на Кохезионната политика на Европейския съюз за програмен период 2014-2020 г.

Андерсеновите приказки като психоаналитичен текст

Вчера, 2 април 2012 г., в кабинет „Северна звезда” на Ректората, се проведе лекция на тема Андерсеновите приказки като психоаналитичен текст.

Военното разузнаване при комунизма

В 11:00 ч. тази сутрин Университетският театър „Алма алтер” стана домакин на премиерата на последния документален сборник (№9) на комисията по досиетата в сегашния й мандат, който излиза под заглавието „Военното разузнаване при комунизма”.

Дискусия върху хидратационните сили

Рано тази сутрин в Конферентната зала на Ректората започна международният симпозиум „Дискусия върху хидратационните сили”.

ПроАктивно - Държава пълна драма!

Гледайте новото предаване на ТВ "Алма Матер" тази неделя от 15.30 часа в ефира на ТВ "Европа". Ще видите разследване, от което става ясно, че световният детски канал Cartoon Network излъчва в България анимация, която е, меко казано, “шокираща”.

Кохезионната политика на Европейския съюз – публично обсъждане

На 3 април 2012 г., от 10:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски" ще се проведе публично обсъждане на приоритетите и програмите на Република България във връзка с прилагането на Кохезионната политика на Европейския съюз за програмен период 2014 - 2020 г.

„Едмонд Демирджиян. Животоописание”

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” представя изложбата: „Едмонд Демирджиян. Животоописание”.

„Регионалните интеграционни политики в ЕС и АСЕАН. Какво сравняваме?”

Институт за изследване на обществата и знанието на БАН, катедра "Европеистика" на СУ, Дипломатически институт и Френски институт в България организират публична лекция на Франсоа Бафоал.

Школата на проф. Живко Иванов

В националния музей "Земята и хората" се проведе конференция на тема "Школата на проф. Живко Иванов", част от цикъла "Геоложките школи на България".

Подкрепа за развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени

На официална церемония бяха връчени договорите за предоставяне на безвъзмездна помощ на докторанти, постдокторанти и млади учени.

"Климатичните промени на земята - предизвикателство пред човечеството"

На 29 март 2012 г., от 18.30 ч., в Конферентната зала на Университета ще се проведе публичната лекция "Климатичните промени на земята - предизвикателство пред човечеството".

Дарение за Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

На 28 март 2012 г. (сряда) от 10.00 ч. в централното фоайе на Университетската библиотека ще бъде представено дарение от руския благотворителен фонд “Общество любителей древней письменности” - Лицевой летописный свод Ивана Грозного.
Заповядайте!

Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Третата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“ застива в чистотата и съвършенството на класическите форми, за да ги изпълни с един съвременен глас.

Балади, разпади и други парчета

Културен център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на поетическо четене на Георги Господинов, 28 март, 19:00 часа в Театралната зала на Университета.

Форум за работа със ScienceDirect, SCOPUS и Web of Knowledge

Министерството на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски” с подкрепата на издателствата Елзевир и Томсън Ройтерс организират рекламни и обучителни сесии за работа в платформите с научни публикации ScienceDirect, SCOPUS и Web of Knowledge на 27 март от 14:00 часа в Аулата на Ректората.

Мениджмънт на човешките ресурси

Започва приемът на документи за съвместната магистърска програма на Стопанския факултет със Сорбоната - Париж (на английски език).

Деня на хинди

Специалност Индология в Софийски университет и Посолството на Република Индия в България Ви канят най-учтиво на честване на Деня на хинди.

Лекция на проф. Харухико Танака

Тема "Развитие на обучението в областта на енергетиката и околната среда в посока изграждане на нисковъглеродно общество"

Златни плакети за Факултета по журналистика и масова комуникация

В края на миналата седмица Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди за 2010-2011 г. Наградите се дават за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти през периода от 1 октомври 2010 г. до 1 октомври 2011 г.

Кога ще свърши „Зимната приказка на българския театър”?

Кое е чудото на театъра и с какво привлича той младите, ако не може да им предложи пари и слава?

Phrontisterium classicum

Заповядайте на поредната сбирка на интердисциплинарния семинар Phrontisterium classicum, която ще се проведе на 26 март (понеделник), от 18 часа в 176 аудитория на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

„Преместен камък"

Културно-информационният център на Република Македония в София и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" Ви канят на премиера на книгата „Преместен камък" избрани стихотворения от македонския поет Никола Маджиров.

Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Културният център на СУ "Св. Климент Охридски" ви кани на форума: „При Mамута III - Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото”. Събитието ще се проведе на 29.03.2012 г. от 19.00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Започва Първата изпитна сесия

Тази неделя започва Първата изпитна сесия за кандидат-студенти в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Лекция на проф. Марк Креймър от Харвардския университет

На 26 март от 17:00 часа в Зала 1 на Ректората ще се проведе лекция на проф. Марк Креймър от Харвардския университет .

Среща-разговор с Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак

Студентски Дипломатически Клуб има удоволствието да Ви покани на среща-разговор с посланика на Република Аржентина в България - Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак.

Актуални данни от Рейтинговата система за висшите училища в България

Уважаеми колеги,
След промените в Рейтинговата система за висшите училища в България, които имаха за цел да намалят драстичните разлики между университетите и да изравнят възможностите им, Софийски университет е на първо място във всички професионални направления, в които обучава студенти и вече има данни за завършили.