Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започва Първата изпитна сесия

   
Започва Първата изпитна сесия

Тази неделя започва Първата изпитна сесия за кандидат-студенти в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Ще се проведат изпитите по Журналистика, Философия, Физика и Музикален инструмент или пеене. Напомняме на всички кандидати да си носят входящ номер и документ за самоличност, както и да са проверили предварително в коя зала са на www.uni-sofia.bg

Изпит по Журналистика

Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.
Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет.
Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава 4 астрономически часа.
Предмет на оценка са:
а) уменията на кандидата да изгражда цялостен завършен текст – единен в структурно и смислово отношение; придържането към темата; ясното формулиране и аргументиране на авторската позиция (логическо, фактологическо, чрез позоваване на авторитети, чрез литературни, исторически и политически съпоставки и др.).
Самите твърдения на автора не са предмет на оценка, освен в случаите на допуснати фактологически грешки и смислови неточности, както и при изразяване на етническа и верска нетърпимост, на ксенофобия и омраза към другостта, към различието.
б) умението да се организира и композира изложението; да се подбират подходящи примери; да се правят анализи и обосновани заключения;
в) общата култура: познаване и уместно боравене с историческите, социалните, политическите, научните, културните, литературните и др. факти, използвани в изложението;
г) писмената култура: богатство на езика и обработеност на стила; правопис и пунктуация; избягване на клишета и заучени формулировки (езикови, литературни/литературоведски, журналистически и др.); избягване на словесно разточителство, общи фрази, преднамерена маниерност, смислови и логически повторения;
д) оригиналност на подхода при избор на гледна точка, на жанрова форма; при въвеждането в темата, финала на разработката; при изграждането на образи, използването на паралели, антитези и др.

Изпит по Философия и социални науки

Кандидатстудентският изпит по Философия и социални науки се основава се на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен, анонимен, в две части с обща продължителност от четири астрономически часа. По време на изпита е допустимо използването на пособие с откъси от текстове на посочените по-долу автори и примерни тестове – с чисти полета и без подчертаване на литература.
Първа част: Писмена работа (есе) по избор на една от две възможности: есе по зададен философски фрагмент или есе по зададен проблем.
Очаква се в есето кандидатите да проявят умения за:
• мислене чрез понятия, принципи и теории;
• осмисляне на жизнен опит;
• аргументиране на теза и позиция;
• точно и смислено изразяване, добър стил и широка обща култура.
Фрагментите са от следните произведения:
Платон: Държавата (откъси от втора, шеста и седма книга);
Аристотел: Политика (откъси от първа и седма книга);
Аврелий Августин: Изповед (откъси от шеста, десета и единадесета книга);
Рене Декарт: Размишления върху първата философия (второ размишление);
Блез Паскал: Мисли (72 фрагмент);
Жан-Жак Русо: За обществения договор (първа книга);
Имануел Кант: Отговор на въпроса "Що е Просвещение ?";
Фридрих Ницше: Тъй рече Заратустра (откъси от "Трите метаморфози" и "За себенадмогването");
Жан-Пол Сартр: Екзистенциализмът е хуманизъм;
Лудвиг Витгенщайн: Логико-философски трактат (фрагменти).
Проблемите се формулират от кръг понятия: истина, добро, зло, ценност, норма, свобода, избор, добродетел, достойнство, справедливост, морал, право, закон, култура, толерантност, човек, човешки права, гражданско общество, държава, свят.
Втора част: Решаване на тест от двадесет и пет задачи (получават се след третия час на изпита).
Тестовите задачи са от един формат - множествен избор с четири алтернативи, с един верен отговор, всеки верен отговор получава от една до три точки в зависимост от трудността на задачата.
Задачите показват:
• основни логически и аналитични умения;
• фактически знания;
• обща хуманитарна и гражданска култура;
Оценяване:
Есето се оценява в диапазона от 0 до 50 точки, както следва:
1. Формулиране на теза и собствена позиция - до десет (10) точки.
2. Изясняване на основните понятия в есето - до десет (10) точки.
3. Връзка с други понятия и владеене на общия понятиен инструментариум - до десет (10) точки.
4. Умения за аргументиране - до десет (10) точки.
5. Езикова култура, стил, грамотност - до десет (10) точки.
Тестовите задачи се оценяват по ключ за верните отговори от една до три точки в зависимост от трудността: максимален брой точки – петдесет (50).
Оценката се формира от общия брой точки за двете части на изпита, като преходът в шестобална система с точност до 0,25 е по следната скала:
от 23 до 28 точки: оценка среден 3,00
от 29 до 34 точки: оценка среден 3,25
от 35 до 40 точки: оценка добър 3,50
от 41 до 46 точки: оценка добър 3,75
от 47 до 52 точки: оценка добър 4,00
от 53 до 58 точки: оценка добър 4,25
от 59 до 64 точки: оценка много добър 4,50
от 65 до 70 точки: оценка много добър 4,75
от 71 до 76 точки: оценка много добър 5,00
от 77 до 82 точки: оценка много добър 5,25
от 83 до 88 точки: оценка отличен 5,50
от 89 до 94 точки: оценка отличен 5,75
от 95 до 100 точки: оценка отличен 6,00
Работата се оценява от двама оценители независимо един от друг.
Крайната оценка е средноаритметична от оценките на двамата оценители и се определя с точност до третия десетичен знак. При разлика в оценките над 0,50 (петдесет стотни) работата подлежи на арбитриране. Оценката на арбитъра не може да е по-ниска от най-ниската оценка на единия от оценителите.
Литература:
За подготовка на изпита да се ползват одобрени от МОН учебници и учебни помагала за дисциплините от цикъл "Философия" за средния курс: Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и личност (ХІІ клас).

Изпит по Физика

Конкурсният изпит по физика е с продължителност 4 часа и се състои от тест и една задача върху материали по физика за средните общообразователни училища.
Задачата има за цел да се провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем.
Тестът е съставен от 20 въпроса, обхващащи всички дялове на физиката. Целта е проверка на познаването на физичните величини и закони.
При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.
Тестовете от миналата година, заедно с отговорите могат да се намерят на адрес: http://phys.uni-sofia.bg.
На същият адрес един ден след изпита могат да се намерят правилните отговори на теста и задачата.

Изпит по Музикален инструмент или пеене

Кандидатите за специалност Музика полагат изпит по Музикален инструмент или пеене.
Кандидатите, които се явяват с музикален инструмент могат да ползват всички видове инструменти използващи се в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестър; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно) трябва да си осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент.
Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.