Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Обещанията не носят позитиви, а единствено скептично любопитство"

   
"Обещанията не носят позитиви, а единствено скептично любопитство"

В Аулата на Ректората започна публично обсъждане на приоритетите и програмите на Република България във връзка с прилагането на Кохезионната политика на Европейския съюз за програмен период 2014-2020 г.

Обсъждането откри г-н Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз. Министър Дончев сподели, че от скромния си опит в политиката се е научил: обещанията не носят позитиви, а единствено скептично любопитство и именно заради това гледа на днешното събитие като на различен жанр, в който сме се събрали да отправим поглед към бъдещето – „рефлекс, който се надявам да не сме изгубили съвсем“. Той определи обсъждането като своеобразен финал на тренировъчния период и началото на усилена и интензивна работа в посока подготовката на България за следващия програмен период в кохезионните политики, а именно 2014-2020. Г-н Дончев напомни, че България е една от първите държави, които стегнато започват да работа по подготовката на интензивния етап. Правителството на Република България и в частност министърът по управление на средствата от Европейския съюз поставят три основни задачи:
- качествено и отговорно участие в дебата, който тече на европейско ниво, което включва не само гонене на националния интерес, но и осъзнаване на общоевропейските цели;
- да се вземе решение какви видове инвестиции са приоритет за страната, къде са най-големите нужди, най-големите възможности, основният въпрос е каква е мярата, комбинацията от различни видове инвестиции и политики, която ще доведе до стабилно развитие, растеж на икономиката и внедряване на иновации;
- да се намери отговор на въпроса „как“ – с какви структури, с какви финансови инструменти ще се разпределят средствата, един вид гаранция, че структурите, редът, организацията ще позволят парите да се движат колкото бързо на нас ни се иска и да бъдат усвоявани навреме. През 2012 година предстои изработването на специален закон, свързан с управлението на средствата от Европейския съюз. Министър Дончев постави акцент върху ролята на публичния дебат и консенсус, встрани от политиканските страсти.
Дебатът продължи с г-жа Радостина Ангелова – началник на кабинета на министъра по управление на средствата от Европейския съюз, която представи анализ на Национална програма за развитие на Република България: България 2010. Предложения за оперативни програми, водещо ведомство за разработване на всяка програма и тематичните цели очерта г-жа Добринка Кръстева – директор на дирекция „Програмиране на средствата от Европейския съюз“ в администрацията на Министерски съвет.

Коментари

Влез, за да коментираш.