Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Едмонд Демирджиян. Животоописание”

   
„Едмонд Демирджиян. Животоописание”

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” представя изложбата: „Едмонд Демирджиян. Животоописание”.

Официално откриване на изложбата е на 2 април от 18.00 ч. в Галерия „Алма Матер”. Можете да я посетите от 2 до 18 април.

Изложбата „Едмонд Демирджиян. Животоописание” показва в биографична последователност открояващи се документални свидетелства за живота на един от най-интересните художници в съвременното българско изкуство. Картини, снимки, видео с интервюта и солови перкусионни изпълнения представят мигове от житейския и творчески път на Едмонд Демирджиян. Изложбата проследява уникалното съчетание на два огромни таланта, събрани в един човек, и предлага познание за живота и творчеството му. Артист по душа, не само в изкуството, а и като житейско поведение, Демирджиян разделяше живота си между двете изкуства – живописта и музиката. Изпълнен с въпроси, той търсеше отговорите всеки ден, с четки и бои пред платното до обяд, с палки в ръка зад барабаните следобед и на чаша вино с приятели вечер в музикалните клубове. Изложбата разказва историята на художника, изработил ярък и разпознаваем пластичен език в картините си, взривил не една концертна зала с музиката си. Да извади на бял свят и да покаже не само видимото наследство на художника – картините и музиката му, а и невидимия отпечатък в спомените и душите на своите приятели, на неговите близки и на всички, които са го познавали и обичали, това е целта на тази изложба. Показаните картини и използваните снимки са притежание на семейството на художника.

Кратки биографични бележки: Едмонд Демирджиян (1951 – 2009) завършва Националната художествена академия в София през 1978 г. Оттогава участва активно в художествения живот у нас и в чужбина. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката. През 1995 г. получава престижна стипендия за живопис на американската фондация „Полък-Краснер”. За изложбата „Непоказвано от Едмонд” (представена в галерия „Шипка” 6, София) е удостоен през 2006 г. наградата на столицата за изключителни заслуги в областта на изкуството и културата. През 2008 г. открива собствено изложбено пространство, наречено „Салон-ателие Едмонд”.