Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Андерсеновите приказки като психоаналитичен текст

   
Андерсеновите приказки като психоаналитичен текст

Вчера, 2 април 2012 г., в кабинет „Северна звезда” на Ректората, се проведе лекция на тема Андерсеновите приказки като психоаналитичен текст.

Лекцията беше организирана по повод рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен от центъра за научни изследвания и информация “Х. К. Андерсен” към специалност Скандинавистика, Катедра по германистика и скандинавистика, ФКНФ, Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Гост-лектор беше проф. дфн Светлана Стойчева.

Проф. дфн Светлана Стойчева е родена на 03.12.1959 г. в гр. Провадия, Варненска област. Завършва българска филология в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски” докторантура към Катедрата по българска литература в СУ “Св. Климент Охридски”.
През 1993 г. защитава дисертация на тема “Приказното творчество на Николай Райнов”. През 1999 г. придобива научното звание “доцент” с хабилитационен труд на тема “Приказката в българската литература от Възраждането до Първата световна война”.
От 1989 г. е редовен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” към Катедрата по педагогика на изкуствата във ФНПП и Катедрата по българска литература; от 1992 г. хоноруван преподавател по митология, фолклор и литература за деца в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”; от 1995 г. член на редколегията на сп. “Литературата”; от 2000 до 2004 учебна година е лектор по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици, Китай.
Научните й интереси са в следните области: модернизмът в българската литература и култура; критика на съвременната българска литература; история и теория на литературата за деца и юноши; структура и психоанализа на вълшебната приказка; динамика на литературата – отношения между масовата, детската и “високата” литература; великата стена на китайския характер.
Научноизследователски опит:
- участие в научноизследователския проект на ФКНФ, СУ „Св. Климент Охридски”, за изготвяне на уеб-страница: „Българският модернизъм в контекста на европейските модернизми” (на английски език);
- ръководител на творческа лаборатория по синтеза на изкуствата „Николай Райнов” към галерия „Проф. Николай Райнов;
- експертно участие в проекта на Факултета по европейски езици и култури към Пекинския университет за чужди езици върху българската литература в годините на китайския преход на отваряне към света: 80-те и 90-те години на ХХ век;
- научни трудове и публикации, рецензии, доклади, научно-приложна дейност, експертна дейност.
Работа със студенти и аспиранти:
- научен ръководител на десетки бакалавърски и магистърски тези на български студенти, част от които защитени в Катедрата по българска литература към ФСлФ, СУ, а по-голямата – във ФНПП, СУ.
- научен ръководител на бакалавърски (около 40) и магистърски тези (5) на китайски студенти, защитени в Катедрата по български език и култура в Пекинския университет за чужди езици.
- научен ръководител на докторантката от Китайската народна република Чен Ин, защитила успешно дисертационен труд в България пред Специализирания съвет по литературознание към ВАК на тема: „Китайската и българската литература за деца през период на културен преход (50-те години на ХХ век)”. 2009. В момента Чен Ин е в процедура за професор, зам.-декан на Факултета по европейски езици към Пекинския университет за чужди езици, Китай.
Членство в научни организации:
- MLA (Modern Language Association) със седалище САЩ
- WLA (World Literature Association) със седалище Пекин, Китай

Коментари

Влез, за да коментираш.