Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Кадри от средното образование в публичната администрация

Ректорът на Софийски университет - проф дин Иван Илчев и г-н Аспарух Аспарухов – кмет на община Божурище, подписаха рамково споразумение за сътрудничество.

Да помогнем на Илина!

Уважаеми колеги,
СУ "Св. Кл.Охридски" организира благотворителна инициатива за набиране на средства в помощ на Илина.
Обръщаме се към вас с надежда за подкрепа!

Клуб Дебати

На 07 ноември от 19.00 часа в Заседателна зала 2 на Ректората /до канцеларията на ЮФ/ ще се състои откриването на клуб Дебати към Софийски университет.

Информацията е сила, но не за този, който я притежава, а за този, който може да оперира с нея

В Конферентната зала на Ректората започна публична лекция-дебат с лектор г-н Ивайло Калфин на тема "Може ли ЕС да помогне за "отваряне" на публичната информация в България? Достъп до публични данни за прозрачност, знание и икономически растеж".

Клуб Военна История

Среща на Клуб Военна История ще се проведе на 06.11.2012 г. в 83-та аудитория, етаж 4, Южно Крило, Софийски университет “Св. Климент Охридски”!

Случаят Гогол: за „живите" и „мъртвите" души

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и Фондация „Комунитас" ви канят на: „Случаят Гогол: за „живите" и „мъртвите" души”. Заповядайте на 7 ноември, сряда, от 18:00 часа в театралната зала на СУ, Ректорат.

Лекции на Дьорд Каршаи

Катедра по класическа филология към Софийски университет „Св. Климент Охридски”, институт „Балаши” организират лекции на Дьорд Каршаи от Университета Печ, Театрална и филмова академия Будапеща.

Логика на политическото

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и „Софийски литературоведски семинар“ ви канят на: Представяне и разговор върху книгата на Боян Манчев “Логика на политическото”. Заповядайте на 6 ноември, вторник, от 18:30 часа, в Конферентната зала на Ректората.

Лекция на Ивайло Калфин

Катедра "Политология", Философски факултет, има удоволствието да Ви покани на публична лекция на г-н Ивайло Калфин на 5 ноември от 15.00 часа в Конферентната зала на СУ "Св. Климент Охридски".

Ученият, който определи глобализацията като ново човешко бреме, гостува на СУ

На 6 ноември, вторник, от 17 часа в Аулата на СУ ще изнесе лекция световноизвестният социолог Зигмунт Бауман. Темата на лекцията е „Какво ѝ е „централното” на Централна Европа”.

120 години Юридически факултет

Академичната общност днес празнува 120 години от началото на юридическото образование в България. С това започват празненствата по 125 годишнината на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и висшето образование у нас.

„Раждането на биоетиката”, „Автономия и биоетика”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски", Магистърска програма „Интегративна биоетика" към ФФ и Издателска къща КХ - Критика и хуманизъм Ви канят на: „Раждането на биоетиката” от Албърт Р. Джонсън и „Автономия и биоетика”, част 1, съставител Валентина Кънева (Издателска къща КХ - Критика и Хуманизъм).

СУ ще участва в изграждане на високотехнологичен парк

На 30.10.2012 г. беше сключен Меморандум за сътрудничество между Софийски университет "Св. Климент Охридски" и „СОФИЯ ТЕХ ПАРК” ЕАД.

Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората Световна Война

На 2 и 3-ти ноември 2012 г. в Аулата и в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе научна конференция, посветена на спасяването на българските евреи от нацистките концлагери.

120 години от началото на юридическото образование в България

На 2 ноември 2012 г. се навършват 120 г. от създаването на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и от началото на юридическото образование в България.

Хуанита Хилдегард Бо

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” представя "Хуанита Хилдегард Бо" - 31 октомври, сряда, 19:00 ч, Театрална зала .

Историчност на визуалния образ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и „Софийски литературоведски семинар" ви канят на: Представяне и разговор върху книгата на Ангел Ангелов „Историчност на визуалния образ".

Япония – времена, духовност и перспективи

Специалност Японистика към Факултет за Класически и Нови Филологии, СУ „Св. Климент Охридски”, организира научна конференция под надслов „Япония – времена, духовност и перспективи” в чест на 60-годишния юбилей на професор дфн Бойка Цигова.

„Скоростта на мрака”

Заповядайте тази вечер на премиерата „Скоростта на мрака” - "Театър-Лаборатория Алма Алтер", 19:30 часа.

Шубертови страсти

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Луксурия ЕуропаеВи канят на концерта "Шубертови страсти", част от програмата на фестивала "Изкуството на Барока 2012".

Движение "Промяна за студентите" организира ново състезание по интелект

Така нареченият "Студентски куиз", представлява отборна игра, в която студенти от различни университети се съревновават със знания. Във всяка игра участват осем отбора от по четирима студенти.

Литературата за Холокоста: между свидетелството и кича

Факултетът по педагогика, Факултетът по славянски филологии и Полският институт в София са съорганизатори на открита лекция на проф. Яцек Леочак „Литературата за Холокоста: между свидетелството и кича”.

Драгомановски четения

В Конферентната зала на Ректората започнаха традиционните Драгомановски четения в чест на живота и делото на проф. Михаил Драгоманов.

Европейски ли са балканските литератури?

Проф. Милена Кирова ще представи книгата Европейска литература/ Европейски литератури. Европейски ли са балканските литератури? от Румяна Л. Станчева - 29.10.2012 г. от 16.00 ч. в Конферентна зала.

60 години Съд на ЕС

Публична лектория "60 години Съд на ЕС" в рамките на честванията на 120 годишнината на Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" - 29 октомври 2012 г. от 15.30-17.00 часа в Аулата на Ректората.

Студенти донесоха на СУ златни медали от олимпиада по компютърна математика

От 24 до 26 октомври 2012 г. в Технически университет – Габрово се проведе първата Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”.

Ираника-Булгарика

Започна научната конференция Ираника-Булгарика, организирана от Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Софийски университет с петима нови член-кореспонденти

В академичната общност на СУ „Св. Климент Охридски” вече има един академик и общо седем член-кореспонденти на БАН.

Трудовото и осигурителното право в България – мит и реалност

В Конферентната зала започна юбилейната научно-практическа конференция „Трудовото и осигурителното право в България – мит и реалност“, под патронажа на министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов.

Управление на интернет: актуални дебати

В рамките на курса Комуникационни права: актуални европейски дебати към магистърска програма Е-Европа, специалност Европеистика, Софийски университет ще се проведе дискусия на тема "Управление на интернет: актуални дебати".

Клуб "Военна история"

Клуб "Военна история" представя "Как се прекършваше стоманата...залезът на рицарството 1396-1444 г." Очакваме ви днес в 18:00 часа в Аудитория 83 (Ректорат, Южно крило, етаж IV).

Ахати, минерали и изобразително изкуство

Днес в 15:00 часа Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Геолого-географски факултет ще представи две гостуващи експозиции от ахати и минерали.

Ако нямате шедьовър, заемете се с нещо друго

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" представя „Ако нямате шедьовър, заемете се с нещо друго” (танцов спектакъл-лекция).

Извори на надеждата: критика на лаканианския анти-утопизъм

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и „Софийски литературоведски семинар“ Ви канят на публична лекция на Шон Хомър, Американски университет в България.

Етюд за глас, тяло и инструмент

Театър-лаборатория "@лма @лтер" представя "Етюд за глас, тяло и инструмент", премиера - 23 октомври от 19:30 часа.

Големият Еди се превръща в мамут

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" Ви кани на форума: ПРИ МАМУТА V "Учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото".

Пътят към храма на знанието не минава през забрани и забрави

В Конферентната зала на Ректората започна Международна научна конференция „Културното отваряне на България към света“, посветена на 70-годишнината от раждането на Людмила Живкова.

Днес започва изложбата "Трансграничност/ Обект/Листопис"

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”, Галерия „Алма Матер“ и Националната художествена академия представят "Трансграничност/ Обект/Листопис", изложба на студенти от Национална художествена академия - София, проект на катедра „Сценография".

WEBDOC – СОФИЯ

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „Палимпсест” представят WEBDOC – СОФИЯ.

Столичен фестивал на ученето през целия живот

На 20 октомври 2012 г. от 10:00 до 16:00 часа ще се проведе „Столичен фестивал на ученето през целия живот“ за всички възрасти – деца и родители, ученици и учители, работодатели, за знаещите и любознателни столичани и гости на София.

СУ и фондация Александър организират студентски крос

Департаментът по спорт на Софийски университет и фондация Александър ще организират студентски крос тази събота (20 октомври).

Столичен фестивал на ученето през целия живот

Регионален инспекторат по образованието – София-град организира Столичен фестивал на ученето през целия живот - 20 октомври 2012 г. (събота), от 10:00 до 16:00 ч.

Пътуване из ликовете на симетрията в природата, изкуствата и физиката

На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Академик Дмитрий Васильевич Ширков беше удостоен с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA.

Виртуалното инженерство - иновативен начин на мислене за ефективни инженерни решения

На 18 октомври 2012 г. от 18:30 часа в зала №224 в Ректората ще се проведе първата среща от серията „BCWT среща лидерите”, организирана от Български център на жените в технологиите.

Запознайте се с Асоциацията на обединените европейски студенти

Чували ли сте за Асоциацията на обединените европейски студенти или накратко казано - за АEGEE. Заповядайте на 18 октомври 2012 година в Зала 2 на Ректората от 18:00 часа.

DOCTOR HONORIS CAUSA - акад. Дмитрий Ширков

Тържествената церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на академик Дмитрий В. Ширков ще се състои на 17 октомври 2012 г. от 11 часа в Аулата.

Международна конференция за религиозна толерантност

От 17 до 21 октомври Университетският център за изследване на религиите при СУ „Св. Климент Охридски“ (ЦИР) ще бъде домакин на международната научна конференция на тема „Толерантност в църквите. Толерантност, поддържана от църквите“.

Балканската война – през погледа на съвременниците

На 18 октомври 2012 г. от 18.00 ч. в Конферентна зала ще се състои представянето на албума „Войната такава, каквато беше”.

Проф. Петър Кралчевски – най-младият академик в България

Преди дни с тайно гласуване на заседание на Съвета на академиците в БАН за академик от физическите науки бе избран чл. кор. Петър Кралчевски.

Безопасни игри

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя 105 хайку от Петър Чухов в мултимедийния спектакъл "Безопасни игли" с актрисата Мая Кисьова.