Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Лекции на проф. Мария де Фатима Мариню и на доц. Изабел Дуарте от Университета на Порту

По покана на Катедрата по испанистика и португалистика при ФКНФ на 11 май 2012 г. деканът на Филологическия факултет на Университетa на Порту проф. д-р Мария де Фатима Мариню и доц. д-р Изабел Дуарте от същия факултет ще посетят СУ „Св.Климент Охридски”.

Codel IT за поредна година връчи наградите си в Софийски университет

Финалът е под патронажа на Президента на Република България и със специалното партньорство на Н.Пр. посланика на Южна Африка в България и Софийски университет "Св Климент Охридски".

"Растежът не може да бъде купен, той трябва да бъде изработен"

Приключи дискусията по повод Деня на Европа - "Изчерпан ли е европейският проект?", която се проведе днес от 10:00 часа в Аулата на Ректората.

„Помня. Катин 1940”

Посолството на Република Полша в София, ОКИ Столична библиотека и Софийският Университет Св.”Климент Охридски” имат честта да Ви поканят на официалното откриване на документалната фотоизложба „Помня. Катин 1940”.

Майски дни на Факултета по педагогика

На 11 май 2012 г. в 45 аудитория на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе патронният празник на Факултета по педагогика.

Кирило-Методиевски четения

Катедрата по кирилометодиевистика към Факултет по славянски филологии Ви кани за двадесет и осми път на своите годишни Кирило-Методиевски четения.

“Македония днес и интеграцията ѝ в Европейския съюз и НАТО”

СУ “Св. Климент Охридски” и Дискусионен клуб 280 към СУ имат удоволствието да Ви поканят на лекцията “Македония днес и интеграцията ѝ в Европейския съюз и НАТО”. Лекцията ще се състои на 10 май от 11 ч. в Аулата на Университета.

България с най-добро класиране на Телдърс от 2007 година

Отборът на България завоюва 11-то място на най-голямото и престижно състезание по международно право в Европа – Telders International Law Moot Court Competition.

Юридически барометър

Фондация Америка за България и сдружение Център за правни инициативи имат удоволствието да ви поканят на Публично връчване на сертификати на студентите, участвали в проект Юридически барометър.

Пет години България в ЕС. Да предадем идеите на Европа в университета!

По повод 9-ти май - Деня на Европа, Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Европейско младежко движение - България и Младежки Екип Европа имат удоволствието да Ви поканят на публична дискусия на тема "Изчерпан ли е европейският проект?" в Аулата от 10.00 до 12.00 часа.

CodeIT – награждаване

На 09 май 2012 г. от 16:30 часа ще се проведе обявяването и награждаването на победителите в националния конкурс по програмиране CodeIT.

Опасност - епидемия

„А?“ - възкликва случаен минувач на улицата, обърнал се през рамо. „А?“, „А?“, „А?“, „А?“, „А?“, „А?“, „А?“ се мултиплицира възклицанието във всеки един от неговите Азове, които го следват плътно по петите.

Нови възможности за комуникация

В неделя от 11:00 часа ще бъде открит площадът и пешеходната зона пред Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата за откриването ще изнесе трупата на Университетския театър „@лма @лтер“.

Магическо графично пътешествие

Ако си нямате друга работа, ако имате независимо художествено мнение, ако не вали, ако ви липсва настроение и не ви мързи...

Трябва ни повече Европа

На 3 май Софийски университет бе домакин на лекцията на Мартин Шулц – председател на Европейския парламент.

Кой се грижи за журналистиката

Какво е да си журналист? Мина много време от раждането на журналистиката, а все още никой не се е осмелил да даде изчерпателен отговор.

15 години специалност „Украинистика“

Уважаеми колеги,

Заповядайте на 15-годишнината от основаването на специалността „Украинистика“.

Визуалната реклама: изкуство и/или комуникация

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия - катедрата „Рекламен дизайн” Ви канят на "Реклама: Дизайн/Редизайн", финална дискусия в рамките на изложбата „Визуалната реклама: изкуство и/или комуникация”.

Финал на състезанието „Ф.И.Р.М.А.3”

На 03 май 2012 г. (четвъртък), от 10:00 до 14:00 часа в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски” ще се състои финалът на студентското състезание „Ф.И.Р.М.А.3”.

„Ролята на иновационния потенциал за конкурентоспособността на туризма“

Трета междууниверситетска студентска научна конференция на тема „Ролята на иновационния потенциал за конкурентоспособността на туризма“ ще се проведе на 03.05.2012 г. от 11.00 ч. в зала 304 на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Публична лекция на Мартин Шулц

Атлантическият клуб в България, фондация „Фридрих Еберт” и Софийски университет „Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на публична лекция на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, озаглавена "Пътят на Европа за излизане от кризата”.

Дни на свободното слово

Факултетът по журналистика и масови комуникации на СУ „Св. Климент Охридски” организира Дни на свободното слово 2012.

Договор за сътрудничество между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“

Договор за сътрудничество между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ ще бъде подписан по време на визитата на Руския патриарх Кирил у нас.

Зелен университет

В рамките на три дни, от 2 до 4 май по проект Зелен университет ще се случат четири събития – семинари, дискусии и кръгла маса.

Виталността на идеализма. Еволюция и инволюция в системите на Хегел и Шелинг

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и „Софийски литературоведски семинар“ Ви канят на "Виталността на идеализма. Еволюция и инволюция в системите на Хегел и Шелинг", лекция на Тилотама Раджан.

Green

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и продуцентска къща „Палимпсест“ Ви канят на „GREEN”, четвъртата прожекция от фестивала за документално кино „Милениум”, 2 май, сряда, 19:00, Театрална зала на СУ.

Писмо на проф. дин Иван Илчев до кмета на община Балчик

Уважаеми колеги,

Във връзка с пуснатата декларация от кмета на община Балчик ви препращаме писмото на Ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, изпратено до кмета на общината на 18.04.2012 г.

Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана

За първи път части от от спектакъла „Зеленодиво“ на Театъра на Софийския университет “@лма @лтер” ще бъдат играни на сцена на открито – на 29 април в третия, последен ден от Дните на тарпана в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско.

Журналистика в стила на "Гардиън" - семинар във ФЖМК

Семинар за журналисти "Има такава журналистика. Как да разследваме и отразяваме природата, здравето и действията на бизнеса и политиците в стила на Гардиън?".

„Лидерството и пътят към успеха”

Днес от 17:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе публична лекция на Саша Безуханова на тема: „Лидерството и пътят към успеха”.

Министерство на отбраната на Република България награди университетски преподаватели

По случай 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, Министърът на отбраната на Република България - Аню Ангелов награди с почетни грамоти доцент Марин Русев и доцент Антон Филипов от Геолого-географски факултет.

Паметникът на Радой Ралин под прицела на медийните спекулациии

Уважаеми колеги, предлагаме на вашето внимание две писма във връзка с медийните спекулации около паметника на Радой Ралин, в които беше замесен Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Когато отново ще бъда малък" – ПРЕМИЕРА

Уважаеми колеги,

Заповядайте на 27 април 2012 г. от 19:30 часа в Театър-лаборатория „@лма @лтер”!

McKinsey & Company в Академия за ИТ Лидери

McKinsey & Company - една от най-големите компании, предлагащи услуги в областта на управленското консултиране - гостува края на април в Академия за ИТ Лидери.

Мъртъв пърформанс

Студентите от театрална-лаборатория "@лма @лтер" организират Мъртъв пърформанс, който ще се проведе днес от 18:50 на новата алея от подлеза на Софийски университет.

История на физиката от Възраждането до наши дни

Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и проф. дфн Иван Лалов Ви канят на представянето на книгата „История на физиката от Възраждането до наши дни" от поредицата Университетска библиотека.

Опасни връзки

Академичният кръг по сравнително литературознание организира научна конференция на тема "Опасни връзки / Престижни връзки", 26 и 27 април от 9.00 до 18.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет.

Докторантска академия за стопански и управленски науки

Управленският екип на проекта „Докторантска академия за стопански и управленски науки” организира информационна среща относно възможности за финансиране на докторанти и млади учени по ОП РЧР.

Ден на отворените врати

Ден на Отворените врати на 25 април от 15 ч. в зала 45 на Ректората във връзка със стартирането на проект “Развитие и усъвършенстване на междуфакултетска Докторантска програма в областта на педагогическите изследвания и електронното обучение в СУ”

Северната звезда на Факултета по класически и нови филологии навърши 20 години

„България и Скандинавският север – посоки на опознаване”, международна конференция в чест на 20-годишния юбилей на специалност „Скандинавистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Доктор хонорис кауза

На 24 април от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе официална церемония по връчването на Доктор хонорис кауза на проф. д-р Хелмут Шварц.

Осмо национално състезание по компютърни мрежи за ученици

На 21-22 април 2012 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" беше домакин на Осмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици.

Preparing Global Leaders: The Most Important Qualities for the 21st Century

Академичният семинар за изучаване на президентската институция към Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер" организира публична лекция на проф. Сам Потоличио от Джорджтаунския университет в САЩ.

Трите музи на предаване „Ателие” – телевизионна работилница за изкуство и култура

Каква е връзката между изкуството и религията? Ще разберете в „Ателие” – телевизионна работилница за изкуство и култура по ТВ „Европа” днес от 15:35 ч.

Авторското право срещу правата

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на дискусията: Quo vadis ACTA, Авторското право срещу правата.

България и Скандинавският север – посоки на опознаването

По повод двадесетгодишнината на специалност „Скандинавистика” в СУ „Св. Климент Охридски“ на 23, 24 и 25 април 2012 г. ще се проведе международна научна конференция на тема „България и Скандинавският север – посоки на опознаването”.

Визуалната реклама - изкуство и/или комуникация?

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя изложбата "Визуалната реклама - изкуство и/или комуникация?", проект на студенти от НХА, специалност Рекламен дизайн.

Съвременните социални ценности и идеи в българската политика

Студентски клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски и Форум за социални алтернативи Ви канят на среща-дискусия, посветена на съвременните социални ценности и идеи в българската политика.

Среща с доайена на българската журналистика Петко Бочаров

Факултетът по журналистика и масова комуникация Ви кани на среща с Петко Бочаров - доайен на българската журналистика.

Първата изпитна сесия приключва с изпити по История и Химия

Тази неделя първата кандидатстудентска изпитна сесия приключва с изпитите по История на България и Химия.