Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Договор за сътрудничество между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“

   
Договор за сътрудничество между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“

Договор за сътрудничество между Софийския университет и Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ ще бъде подписан по време на визитата на Руския патриарх Кирил у нас.

Инициативата е на ректора на Руския православен университет игумен Петр, който е част от 40-членната руска делегация, придружаваща първойерарха на Руската Православна Църква. Игумен Петър е свързан лично с нашето богословско образование. В периода 2000-2003 г. той е докторант в Богословския факултет на СУ и през 2003 г. защитава на български език дисертация на тема „Богословското образование в Русия в края на XIX и началото на ХХ в.“.
Договорът между двата университета ще бъде подписан официално от игумен Петр и ректора на СУ в присъствието на двамата патриарси.
Руският православен университет „Св. Йоан Богослов“ е създаден през 1992 г. с благословението на руския патриарх Алексий Втори. През 2010 г. е реформиран според новите образователни изисквания на Руската федерация. През 2011 г., с благословението на патриарх Кирил, университетът разширява дейността и статута си и става учреждение за висше професионално образование на Руската православна църква. Той предлага обучение по специалностите: икономика, право, психология, религиознание, богословие, филология, журналистика, реклама, връзки с обществеността, история, приложна информатика, екология. Те са организирани в следните факултети: историко-филологически; по релгигиознание, етнокултурология и регионалистика, по икономика и право, по църковно служение, по психология, факултет по изкуствата.

Източник: http://dveri.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.