Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Трябва ни повече Европа

   
Трябва ни повече Европа

На 3 май Софийски университет бе домакин на лекцията на Мартин Шулц – председател на Европейския парламент.

Организатори на събитието са Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Атлантически клуб в България и фондация Friedrich Ebert Stiftung.

Аулата на Университета приюти всички гости и журналисти, които слушаха с интерес. Не липсваха и такива, които да си водят записки. Нормално сесията наближава.

Лекцията на Мартин Шулц бе посветена на „Европейския път за изход от кризата”. Главни акценти в нея бяха: сегашната ситуация в Европейския съюз, нарастващият проблем за интеграцията, икономическата криза и нарастващият скептицизъм спрямо европейските институции. Шулц подчертава, че Европа не е това, което е била преди. От водеща сила в Запада – пример за социално и културно развитие – Европа днес не открива нови работни места, нито предлага по-високо заплащане. Европа е най-богатият континент и въпреки това съществуващите проблеми относно емиграция и неконкурентноспособност на вътрешните и външните пазари, както и тяхната безконтролност, не могат да намерят своето бързо и прагматично решение. Шулц е на мнение, че хората, съдействали за появата на кризата, трябва да съдействат и за излизането от нея.

Мартин Шулц: В най-дълбоката криза имаме повече нужда от повече европейско действие всеки ден.

След лекцията на Шулц думата бе дадена на Сергей Станишев, който също обърна внимание на ситуацията в ЕС и сподели успехите в работата на европейските социалисти с аудиторията.

Атанас Анов

Коментари

Влез, за да коментираш.