Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България с най-добро класиране на Телдърс от 2007 година

   
България с най-добро класиране на Телдърс от 2007 година

Отборът на България завоюва 11-то място на най-голямото и престижно състезание по международно право в Европа – Telders International Law Moot Court Competition.

По този начин, страната ни постигна най-доброто си класиране на Телдърс от 2007-ма година насам, и третото си най-добро представяне в 35-годишната история на състезанието.

Телдърс се провежда в столицата на международното право – Хага, пред действащи съдии от Международния съд на ООН, Международния наказателен съд, Трибунала за Бивша Югославия, и др. Състезанието представлява симулация на съдебен процес пред Международния съд на ООН, воден между две или повече фиктивни държави (в случая това бяха Република Северна Манкония – ищец, и Съединените Мърсистански Щати – ответник).

Тази година, отборът на България беше в следния състав – Милена Докова и Маламир Маламов (в ролята на ищец), и Десислава Стаменова и Нели Владинова (в ролята на ответник), студенти от Юридически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Като треньори се изявиха бившите участници на Телдърс - Елисар Башир и Николай Младенски.

След четири победи срещу Грузия и Исландия (като ищец) и срещу Гърция и Турция (като ответник), Десислава Стаменова и Нели Владинова намериха място в челната десятка, а Милена Докова и Маламир Маламов останаха на броени точки от нея. До големия финал достигнаха отборите на Англия и Норвегия. Зад нас пък останаха държави с огромни традиции в международното право като Германия, Франция, Холандия (Хага), Швейцария, и др.

Надяваме се, че Отбор 2013, който предстои да бъде избран, ще се представи още по-успешно в Хага и ще докаже, че в България израства ново, по-добро поколение юристи и международници, които един ден ще помагат на страната ни да бъде сред най-добрите в Европа – не само на състезанията!

Коментари

Влез, за да коментираш.