Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Осмо национално състезание по компютърни мрежи за ученици

   
Осмо национално състезание по компютърни мрежи за ученици

На 21-22 април 2012 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" беше домакин на Осмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици.

Събитието се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски"- Факултет по математика и информатика и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

За осма поредна година във ФМИ на Софийския университет се събраха ученици от цялата страна, като голяма част от тях са курсисти в мрежовите академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от програмите на училищата, а трети - самостоятелно изучаващи компютърни мрежи, убедени, че бъдеща професионална реализация в тази област е изключително перспективна.

Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици от цялата страна и практически казус за 18-те финалисти.

Тазгодишното състезание се оказа изключително оспорвано.
На първо място се класира Стефан Николаев Николов от НПМГ "Акад. Л. Чакалов", но имаше 2 втори и 2 трети места.
На двете втори места се класираха Андрея Иванов Костов от Технологическо Училище Електронни Системи и Даниел Борисов Борисов от Държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев", Свищов.
На третите места се класираха Ева Любомирова Ангелова от НПМГ "Акад. Л. Чакалов" и Деян Ангелов Геновски от Технологическо Училище Електронни Системи.

Дванадесетокласниците сред призьорите получават отлични оценки и право да се обучават без кандидат-студентски изпит във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски".

Освен предметни награди от спонсорите победителите получиха и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Българските състезатели бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години - завоювани първо място отборно през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

В Мрежовите академии у нас се обучават над 3000 студенти годишно. Сред водещите Академии са тези към Софийския университет „Св. Климент Охридски", Техническия университет - София, Българската стопанска камара, Информационно обслужване АД, Техническия университет - Варна, Нов български университет и др. До сега са обучени повече от 14 000 студента.

Коментари

Влез, за да коментираш.