Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Северната звезда на Факултета по класически и нови филологии навърши 20 години

   
Северната звезда на Факултета по класически и нови филологии навърши 20 години

„България и Скандинавският север – посоки на опознаване”, международна конференция в чест на 20-годишния юбилей на специалност „Скандинавистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

На 23 април се сложи началото на тридневната международна конференция „България и Скандинавският север – посоки на опознаване”. Конференцията е посветена на специалност „Скандинавистика” и нейната двадесета годишнина.

Преподавателите и студентите от специалността получиха специални поздравления от зам. ректор проф. Албена Чавдарова, посланиците на Кралство Дания, Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция, Република Исландия. Самата конференция ще се проведе на 23.04, 24.04 и 25.04 в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, като ще обхване голям кръг от теми свързани с културата и обществто на Скандинавския север.

Специалност „Скандинавистика” няма голяма история зад гърба си в сравнение с другите специалности от Факултета по класически и нови филологии, но успехите ѝ я издигат на първо място във факултета. За 20 години тя се превръща в „Северната звезда, в перлата” на ФКНФ. Привлича интересите на много кандидат-студенти и е специалността с най-висок бал при кандидатстване в Софийски университет. Пред преподавателите и студентите в специалността стоят на пръв поглед малък брой теми за изследване (литература, езици, общество), но анализите показват, че техният обем хич не е толкова малък. За добрия професионализъм на изследователите, както и за качеството на обучение в специалност „Скандинавистика” говори още и дългата редица от преводи на скандинавска литература, помагащи за популяризирането на скандинавската култура у нас.

Някои от интересните доклади в конференцията:

23.04 проф. Боян Вълчев – „Българистика в Скандинавия” 10.20 – 10.40

23.04 проф. Юхан де Мюлиус (Дания) – „Ханс Кристиан Андерсен и Сьорен Киркегор. Две видни личности на датския Златен век в стълкновение и в съгласие. Екзистенциални, политически и естетически аспекти” 14.00 – 15.00

24.04 проф. Свай Ли (Норвегия) – „Норвегия – от вътрешни към външни езикови конфликти” 10.30 – 11.30

24.04 д-р Антония Господинова (Софийски университет) –„’Дивата птица’ във ‘Вишневата градина’, или когато Ибсен среща Чехов”

Атанас Анов

Коментари

Влез, за да коментираш.