Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Доктор хонорис кауза

   
Доктор хонорис кауза

На 24 април от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе официална церемония по връчването на Доктор хонорис кауза на проф. д-р Хелмут Шварц.

Проф. д-р Хелмут Шварц е президент на германската фондация "Александър фон Хумболт". Тази година се навършват 20 години от основаването на Хумболтовия съюз в България, който е научно-творческо сдружение на български учени - стипендианти на авторитетната германска фондация.

Преди официалното отбелязване на годишнината на Хумболтовия съюз в България днес от 10:00 часа във Факултета по химия и фармация на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Шварц изнесе научен доклад на тема "Хомолитично активиране на връзки въглерод-водород: синергизъм между експеримент и теория". След доклада беше представена актуална информация за програмите на фондация "Александър фон Хумболт" за финансиране на научни изследвания на млади учени в най-добрите германски научни институции.
Всички прояви във връзка с честването и посещението на проф. Шварц са открити за учени, докторанти, студенти и всички интересуващи се от проблемите на науката и българо-германското научно сътрудничество.
Хумболтовият съюз в България е автономна организация с нестопанска цел – научно-творческо сдружение на стипендианти на германската фондация "Александър фон Хумболт", наречени хумболтианци. Българите-хумболтианци са общо около 420, от които над 30 са от периода 1925-1945 г. Благодарение на сериозната конкуренция и високите научни критерии при селекцията на стипендиантите, хумболтианците са сред водещи учени у нас в различни научни направления. Понастоящем около 260 живеят в България и повечето са членове на Хумболтовия съюз, който се състои от 5 секции по следните научни направления: (1) физико-математически и гео науки, (2) медико-биологически и аграрни науки, (3) химически науки, (4) хуманитарни и обществени науки, (5) технически науки.
Ръководството на Съюза с двегодишен мандат се състои от 5 души, избрани от Общото събрание и петима председатели на секции, избрани от Секционните събрания. Ръководството и секциите организират Хумболтови конференции, чествания, изложби, обсъждания на актуални за научната общност проблеми, информират за програмите на Фондация "Александър фон Хумболт" и др. Хумболтовият съюз в България е активен член на една световна Хумболтова мрежа от над 130 клубове, дружества, съюзи в 70 страни, обединяващи около 25000 хумболтианци.
Германската Фондация "Александър фон Хумболт" със седалище в Бон е една от най-престижните научни фондации в света, с дълга история и голямо влияние върху световната наука. Основана през 1860 г., една година след смъртта на великия германски учен Александър фон Хумболт, Фондацията подпомага млади германски учени, но през 1923 г. тя изцяло губи капитала си и е закрита. След две години правителството на Ваймарската република я възстановява с нови цели – да подпомага млади чужденци да правят научни изследвания и дисертации в Германия. Тази втора Хумболтовa фондация просъществува само до 1945 г. През 1953 г. големият германски физик Вернер Хайзенберг основава сегашната Хумболтова фондация, която оттогава финансира чуждестранни учени за да извършват научни изследвания в най-добрите германски научни институции. Понастоящем ежегодно фондацията отпуска над 600 нови стипендии на млади чужденци, около 100 награди на утвърдени учени, над 150 дарения от научна апаратура и литература и т.н. За целта фондацията изразходва годишно повече от 100 милиона евро. Завърнали се в родината си, хумболтианците са най-често в научния елит на своите страни. Един красноречив факт: 48 хумболтианци са лауреати на Нобелова награда.

Коментари

Влез, за да коментираш.