Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Корейската война започва - от вас зависи, дали ще бъдете въвлечени

Корейската война е първият въоръжен конфликт в рамките на това, което днес наричаме Студена Война.

КЛЮЧ към предприемачество чрез ум и младежки дух

Със съдействието на Центъра за кариерно развитие на Софийски университет се проведе един от най-мащабните форуми в подкрепа на доброволчеството за 2012 година – Форум Ключ.

Erasmus Staff Training Week

Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира за първи път Erasmus Staff Training Week на тема “Европейски университети без граници: Erasmus for All”.

Международен форум за възможностите на единния пазар пред българските предприемачи

На 15 октомври в София ще се открие Международен форум, посветен на двадесетата годишнина от създаването на Единния пазар и на десетгодишния юбилей на Европейския ден на предприемача в България.

„Мъж, който не е извършил нито едно убийство не е мъж“

Пандора, Мадоната, Горгоната, Джокондата, кокотката, деветата душа на котката, Клеопатра, кобра, Пенелопа. Тя. Жената. Елена Петрова. авортеП анелЕ. И трите парки. Георги Арсов. Димитър Димитров. Николай Андреев.

Тържествена церемония по удостояването с почетен знак със синя лента на проф. Йоанис Теохаридис

Днес, 11 октомври 2012 г., в 16.00 ч. в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се състоя Тържествена церемония по удостояването с почетен знак със синя лента на проф. Йоанис Теохаридис.

Студенти от СУ подготвят филм за Би Би Си и Сити Юнивърсити Лондон

Екип на студентската телевизия Алма Матер ТВ прекара една седмица в сърцето на Лондон, за да заснеме документална поредица за свободата на словото във Великобритания и перспективите на висшето образование на Острова.

"Арт мегдан" - студентският фестивал на изкуствата

Фестивалът ще започне на 13 октомври в 18:30 часа и ще продължи до 14 октомври вечерта. Мястото е Южното крило на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Клуб „Военна история”

Клуб „Военна история” ви кани на първата сбирка за 2012/2013 година.

Световен форум за устойчиво общество

На 12 и 13 октомври 2012 г. в Аулата на Ректората ще бъде учреден "Club of Sophia" - защото всяко поколение трябва да има възможност да ползва природни ресурси като предишното и да гарантира същото на своите деца.

Насърчаване на междукултурната компетентност у преводачите

От 10 до 12 октомври Софийски университет ще бъде домакин на работна среща по проект „Насърчаване на междукултурната компетентност у преводачите“.

Кръгла маса - дискусия на тема „Казусът Рациария”

Кръглата маса – дискусия се организира от Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/ и Българско археологическо сдружение „Иван Венедиков“, със съдействието на Съюз на българските журналисти.

Отворена работилница по предприемачество с реален бизнес казус

Cisco Институт за предприемачи и проф. Чобанов (Високотехнологичен Бизнес Център) организират Отворена работилница по предприемачество с реален бизнес казус. Заповядайте на 11.10.2012 г. от 18:00 часа в зала 304 на Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Открита репетиция на фрагмент от „Хамлет”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на предпремиерна открита репетиция на фрагмент от „Хамлет”: 10 октомври, 19:00 часа, Театрална зала на СУ.

Кастингът продължава!

Очакваме Ви точно в 18:00 часа в Театър-лаборатория Алма Алтер (Цар Освободител 15). Датите са 08 и 09 октомври 2012 година.

Д-р Жозе Шавиер: Да се работи на Антарктида е привилегия!

През последните 20 години България осъществи 20 научни експедиции на Антарктида, изгради своя полярна база и е една от само 27-те държави, подписали Антарктическия договор.

VI Фестивал "Изкуството на Барока"

Предстои шестото издание на единствения по рода си у нас фестивал за старинна музика, изпълнена на оригинални инструменти от епохата, който ще се проведе от 06 октомври до 26 ноември 2012 година.

Център за образователни услуги - Прием 2012/2013

През учебната 2012/2013 година Центърът за образователни услуги предлага обучение за допълнителна квалификация на студенти в няколко модула.

Въображението е по-важно от знанието

В среща-разговор с доц. д-р Милен Богданов се впуска Валентина Стефанова, за да потърси ключа от стаите на въображението в света на органичната химия.

Международно студентско лятно училище ISSS

През 2014 г. Софийски университет ще бъде домакин на международно лятно училище. То ще се проведе в Творческия дом на Алма Матер в Китен.

Нишката на Ариадна днес

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски” представя Нишката на Ариадна днес.

Силата и търпението да прекосиш всички магистрали

Със своеобразен дебат около пътната инфраструктура на България започна началото на учебната година в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Откриване на обновената библиотека "Филологии"

На 1 октомври 2012 г. преди официалното тържество по откриване за 124-и път на новата академична година (Аула, Ректорат, 10.00 ч.) ще бъдат показани обновените пространства на библиотека „Филологии” (VI етаж, Ректорат, 9.30 часа).

Откриване на новата академична 2012/2013 година

Ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев има удоволствието да Ви покани на Тържественото откриване на новата академична 2012/2013 година.

Започва Кастингът

Очакваме ви точно в 18 часа в Театър-лаборатория Алма Алтер (Цар Освободител 15). Датата е 27.09.2012 г. (утре).

Тази вечер: АРТ-ФРЕНД ПРОДУКЦИЯ по Фернандо Арабал

Заповядайте на 26.09.2012 г., от 19:30 часа, в Театър-лаборатория Алма Алтер (Цар Освободител 15). Вход: запетайка на лявата ръка.

SIStory

Start It Smart ви представя старата поредица от събития с ново име – SIStory (Successful Inspirational Story). На 25-ти септември, от 19:00 в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски” ще си говорим на тема: По-трудно ли е да си предприемач в България, в сравнение с другите страни?

Проф. Предраг Матеич беше награден с почетен знак на Университета със синя лента

На 19 септември Софийският университет „Св. Климент Охридски” отличи проф. Предраг Матеич с почетен знак на Университета със синя лента за неговия изключителен принос за проучването на българската култура.

Екип на студентската телевизия към Сити Юнивърсити е на обмен в София

Студенти от лондонския университет Сити Юнивърсити са на посещение в София като част от проекта „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа”. Групата е мултинационална и включва млади журналисти от Англия, Шотландия, Италия и Франция.

Започна подготовката на 21-ата българска експедиция в Антарктида

Тази година антарктическата ни експедиция ще се фокусира върху оборудването на българския параклис, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Програма „За жените в науката“

Програмата „За жените в науката“ стартира за трети път в България с подкрепата на Софийския университет и Министерството на образованието и науката.

Изложба на социална реклама „РЕкламация" 2012

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски", Университетски еко клуб ЮНЕКО и Фондация „Оранжева Луна" представят „РЕкламация" 2012 - изложба на социална реклама (17 - 30 септември).

Проф. Вера Ганчева получи Рицарски орден на Кралство Норвегия, І степен

На тържествена церемония в Посолството на Кралство Норвегия, в последния си работен ден като посланик на Норвегия в България, г-жа Тове Скарстеин връчи най-високото отличие на Кралството на доайенa и основател на Скандинавистиката в България, проф. Вера Ганчева.

Софийски университет и медиите

УТОЧНЕНИЕ

Заглавието "В периферията на образователния елит" от бр.174 стр. 6 на в. "Капитал Daily" не отразява усилията на колегията на ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" да поддържа високи стандарти в обучението и научната дейност на най-авторитетния български университет.

Научна конференция по случай 50-ия юбилеен брой на списание "Българска наука"

Сдружение "Форум Наука" организира по случай 50-ия юбилеен брой на сп. "Българска наука" научна конференция. Събитието ще се проведе на 15 септември 2012 г. от 10:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

"Финансирането би трябвало да следва качеството"

Време: 12:00 часа

Място: Конферентна зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Главни действащи лица: проф. дин Иван Илчев, студенти по журналистика от Оксфордския и от Софийския университет, журналисти

Семинар за електронно архивиране

На 13 септември 2012 г. Държавна агенция “Архиви” организира Семинар за електронно архивиране. С любезното съдействие на Софийски университет “Св. Климент Охридски” форумът ще се проведе в Конферентната зала на Ректората.

СУ „Св. Климент Охридски“ е сред най-добрите в света

Софийският университет е класически хуманитарен университет и това прави присъствието му в престижната класация QS World University Rankings още по-значимо.

Втори подбор на кандидати за стипендии, отнасящ се за редовни докторанти на СУ „Св. Климент Охридски”

Във връзка с изпълнение на проекта „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”, договор № BG051PO001-3.3.06-0044 се обявява втори подбор на кандидати за стипендии, отнасящ се за редовни докторанти на СУ „Св. Климент Охридски”.

Пристрастен съм към библиотеките и към книгите

На официална пресконференция проф. дин Иван Илчев закри работата по изпълнението на започналата преди две години мащабна реконструкция и модернизация, която се осъществява по проекта – “Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекс „Ректорат” на СУ „Св. Кл. Охридски”.

Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекс "Ректорат" на СУ "Св. Кл. Охридски"

На 11 септември 2012 г. приключва работата по изпълнението на започналата преди две години мащабна реконструкция и модернизация, която се осъществява по проекта – “Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекс „Ректорат” на СУ „Св. Кл. Охридски”.

Научно-приложна конференция на тема: „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

За втора поредна година Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на конференция, посветена на иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование.

Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование

Щастливи сме да ви съобщим, че Софийският университет е сред учебните заведения, одобрени за финансиране по програма BG051PO001-4.3.04 „Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование”.

Идеите – това сме ние

С официална церемония в Аулата започна дискусионният форум „Идеите – това сме ние“, организиран от Бизнес клуб към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция “Съвременни функционални материали”

От 5 до 8 септември 2012 година в курорта Ривиера, България, ще се проведе конференция на тема “Съвременни функционални материали”, организирана от Факултета по химия и фармация, СУ ”Св. Кл. Охридски” в рамките на проекта по 7-ма Рамкова програма “BeyondEverest”.

Официално посещение на г-н Нгуен Тхиен Нян

От 1 до 5 септември предстои официално посещение на Нгуен Тхиен Нян, заместник-министър председател на социалистическа република Виетнам.

Законът и спазването на нормите трябва не само да се уважават, но да се превърнат и в наша лична кауза

75-ият конгрес на Световната асоциация по Международно право беше официално закрит на тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Награда "Джон Атанасов"

Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев продължава традицията на учредената през 2003 г. награда „Джон Атанасов“, основана на името на създателя на първия електронен компютър - известният учен от български произход Джон Атанасов.

„Превенция на отпадането от училище – в търсене на правилния подход”

Международният научно-образователен форум, организиран от Департаментa за информация и усъвършенстване на учители, СУ „Св. Кл. Охридски” и Фондация Мадара–България ще се проведе на 29 и 30 август в София, х-л „Вега” от 10:30 часа.

Сътрудничество в областта на образованието и науката

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е посланикът на Индия – Н. Пр. г-н Дивябх Манчанда.