Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Зелен университет

   
Зелен университет

В рамките на три дни, от 2 до 4 май по проект Зелен университет ще се случат четири събития – семинари, дискусии и кръгла маса.

Предлагаме програмата на вашето внимание:

  • 2 май 2012 – сряда, 19.00-21.00 часа, заседателна зала 2, Ректорат – СУ

„ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ – ВЪЗМОЖНОСТИ И РИСКОВЕ”.

Семинар и дискусия за най-важния ресурс на планетата - водата. Част от темите в дискусията ще бъдат: водният баланс, замърсяването на водите, рисковете от хидравличното разбиване и минните технологии, възможностите и преимуществата, които водните ресурси в България предоставят.

  • 3 май 2012 – четвъртък, 19.00-21.00 часа, заседателна зала 2, Ректорат – СУ

„НУЛЕВИ ОТПАДЪЦИ”

Системата за управление на отпадъците в София, успешни примери от Европа и света, икономическите възможности, които правилното третиране на отпадъците предполага и рисковете при неадекватно управление на отпадъците. Това са част от темите, които ще бъдат изложени в дискусията. Ще потърсим и конкретни решения, водещи до „нулеви отпадъци”. Гости ще бъдат представители на Столична община, фирмите за оползотворяване на отпадъци и експерти.

  • 4 май 2012 – петък, 16.00-18.00 часа, заседателна зала №1, Ректорат – СУ

„ЗАКОНЪТ ЗА ГОРИТЕ”

Защо се променя законът за горите в България? Може ли да се купи закон в страна от Европейския съюз? Какви са аргументите за промяна в закона и защо поправките се смятат за скандални от множество природозащитни организации? Кръглата маса е по повод наближаващото второ четене на закона в Парламента. На събитието ще се срещнат различни организации и заинтересовани страни, които ще изложат своите гледни точки към проблема и ще потърсят решене.

  • 4 май 2012 – петък, 19.00-21.00 часа, заседателна зала №1, Ректорат – СУ

„СВРЪХКОНСУМАЦИЯ И ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА”

Постоянната зависимост от икономически растеж и дефицитът на ресурси, стимулирането на потреблението като единствен изход от икономическата криза, необходимостта от нарастващо производство и острите екологични проблеми ще бъдат поставени срещу новаторските концепции за икономика на контролирано свиване, принципите на устойчиво развитие и зелената икономика. Гости на семинара ще бъдат Асен Ненов (експерт по устойчиво развитие) и Стефан Стоянов (финансов анализатор).

Събитията се организират от Университетския клуб за екология и устойчиво развитие – ЮНЕКО и Фондация „Оранжева Луна”, в партньорство с Програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.

Коментари

Влез, за да коментираш.