Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България и Скандинавският север – посоки на опознаването

   
България и Скандинавският север – посоки на опознаването

По повод двадесетгодишнината на специалност „Скандинавистика” в СУ „Св. Климент Охридски“ на 23, 24 и 25 април 2012 г. ще се проведе международна научна конференция на тема „България и Скандинавският север – посоки на опознаването”.

Конференцията се организира в партньорство с Фонд „Култура” на Северния съвет, Шведския институт, посолствата на Кралство Дания, Кралство Норвегия, Република Финландия и Кралство Швеция и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

В научния форум ще вземат участие учени в областта на лингвистиката, литературата и културата на Скандинавския север: от Дания - проф. Юхан де Мюлиус; от Исландия - доц. Ана Ханесдотир; от Норвегия - проф. Пер Томас Андершен и проф. Свайн Ли; от Швеция - проф Бу Ралф, доц. Андерш Халенгрен; от Финландия - проф. Юрки Нуми, както и шведският писател Микаел Ниеми. Учени и преподаватели от СУ „Св. Кл. Охридски” и представители на различни институции в България ще участват в сесиите на конференцията с доклади, научни съобщения и изказвания. В дискусиите ще се включат и студенти от специалност „Скандинавистика“ в СУ, участници и гости на конференцията.

В рамките на конференцията ще се проведат:

23 април

Изложба в Университетската библиотека във връзка с 20-годишнината на специалността

18.30-19.30 Концерт в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

24 април

15.30-16.30 Представяне на „скандинавския” брой на сп. „Език и литература”

25 април

14.00-16.00 “20 години Скандинавистика в Софийския университет” – среща-дискусия с бивши и настоящи студенти, преподаватели, преводачи и издатели.

Първото събитие, свързано с честването на юбилея, бе проведеният на 14 и 15 март 2012 г. българо-шведски семинар „Аугуст Стриндберг и ХХІ век”.

Откриването на конференцията ще се състои на 23 април 2012 г. в 9.30 часа в Новата конферентна зала на Ректората.

Коментари

Влез, за да коментираш.