Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / История на физиката от Възраждането до наши дни

   
История на физиката от Възраждането до наши дни

Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и проф. дфн Иван Лалов Ви канят на представянето на книгата „История на физиката от Възраждането до наши дни" от поредицата Университетска библиотека.

Иван Лалов е доктор на физическите науки, преподавател във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" (от 1961), професор по физика на електромагнитните явления (от 1991), декан на Физическия факултет (1991-1993), ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" (1993-1999).

Основните му научни интереси са в областта на теоретичните изследвания по спектроскопия на кондензирани среди. Чете лекции по електричество и магнетизъм, оптика и физика на кондензираната материя. Автор е на над 100 научни труда, на учебници по физика за ученици и студенти и на обзорни доклади и лекции по физика. Председател на Съюза на физиците в България (1992-2001) и на Балканския физически съюз (2003-2006).

Книгата представлява кратко изложение на историята на физиката от Възраждането до наши дни (XVII-XXI в.). Основно внимание се обръща на зараждането и развитието на най-важните физични идеи, теории и раздели на физиката, както и на съдбата на учените, които са ги създали. Книгата съдържа 50 биографии на най-забележителните физици - творци на класическата и модерната физика.

Предназначена е за широк кръг читатели с интереси към физиката и нейната история, както и към естествените науки и философията на естествознанието.

26 април 2012 г. от 18:00 часа

Зала 1, Ректорат

Коментари

Влез, за да коментираш.