Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Регионалните интеграционни политики в ЕС и АСЕАН. Какво сравняваме?”

   
„Регионалните интеграционни политики в ЕС и АСЕАН. Какво сравняваме?”

Институт за изследване на обществата и знанието на БАН, катедра "Европеистика" на СУ, Дипломатически институт и Френски институт в България организират публична лекция на Франсоа Бафоал.

Лекцията ще се проведе на 2 април 2012 г. от 19.00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”. Темата на лекцията е „Регионалните интеграционни политики в ЕС и АСЕАН. Какво сравняваме?”. Входът е свободен. Ще има симултанен превод на френски, английски и български език.

При какви условия можем да говорим за сравнение между политиките за регионална интеграция на Европа и Югоизточна Азия (и в частност Централна Европа)? Достатъчно сме благоразумни, за да не го правим - от една страна, заради специфичните принципи на формиране на всеки съюз, от друга страна - заради институциите, а също така и заради политиките на намеса. Независимо от това, сравнението е възможно, стига да се придържаме към потоците на растеж (транспортни политики) и на пиковете на растежа (специални зони, клъстери). Така сравнението се отнася до процесите на развитие (концентрация на фондове и на преки инвестиции в чужбина), както и на неравнопоставени развития (център и периферия), а всички те, от една област до друга, повдигат въпроса за Държавата по смисъла на нейното отношение към регионалното, над-националното, както и към формите на капитализъм.

Франсоа Бафоал е Директор на научни изследвания във Френския национален център за научни изследвания CNRS, Център за международни изследвания и обучение (CERI) - Политически науки. Социолог, специалист по страните от Централна и Източна Европа, в частност Полша. Завършва философия на полски език (във висшия Национален институт за източни езици и култури ИНАЛКО), защитава докторска степен по социология в Института за политически изследвания в Париж през 1986 г. и се хабилитира за ръководител на научни изследвания през 1994 г. в Университета Гренобъл 2. Асистент е в университета в Лодз през 1984 - 1985 г., пребивава в Берлин между 1988 и 1994 г., първоначално като стипендиант на Фондацията Александър фон Хумболт в Свободния берлински университет (Freie Universitat Berlin), а след това в Центъра за социални научни изследвания в Берлин (WZB). От 1995 до 2002 г. работи в Центъра за обучение и изследвания на икономиката, администрацията и благоустройството (CERAT) в Гренобъл. Преподавал е и във висшия Институт за политически изследвания в Гренобъл. Член е на редакционните колегии на списанията Allemagne d'Aujourd'hui и Le Courrier des Pays de I'Est (la documentation francaise) /"Германия днес" и "Куриер на Източните държави - френската документация")/, а от 2001 г. преподава в Института за политически изследвания в Париж, по изнесената в гр. Дижон поредица от лекции "Източна Европа", социология на комунизма и на посткомунизма. През 2002 г. е назначен като европейски експерт по програма Фар, натоварен с доклада ексанте за Полша. През 2003 е назначен като средносрочен експерт в Мазовия, област Варшава. От 2003 г. ръководи програмата "Разширяване на Европейския съюз: Разширяването на ЕС с 25 и повече членове" в Европейската Онлайн Академия (Кьолн, Берлин, Ница), а от 2000 г. води курсове по "Децентрализация и Разширяване на Изток" в Международния център за европейско обучение (CIFE) в Берлин.