Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Ние живеем в свят на познанието, в който с познание може да се постигне всичко.“

   
„Ние живеем в свят на познанието, в който с познание може да се постигне всичко.“

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е премиерът на Молдова – Владимир Филат.

Министър-председателят на Молдова благодари на Ректора на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев, за грижите, които се полагат за децата на Молдова и отправи молба колегите да ги карат да учат повече, защото съвременният свят има нужда от учени хора: „Ние живеем в свят на познанието, в който с познание може да се постигне всичко.“

В една своеобразна среща-разговор двамата обсъдиха взаимното си сътрудничество в укрепването и развитието на Университета в Тараклия. Наличната инфраструктура и инвестиции на правителството на Молдова от една страна и опитът, академичното ноухау на Софийски университет – от друга, ще дадат възможност на Университета в Тараклия да се превърне в ключов за региона. Владимир Филат не скри надеждата си всички необходими проучвания да бъдат направени до месец октомври, когато е предвидено официално посещение на премиера Борисов в Молдова. Проф. Илчев изрази готовност от страна на Академическата общност на Софийски университет да съдейства с каквото е необходимо и посочи различни примери за това как опитът на Университета се възприема и работи в университетите в Белград, Истанбул, Ниш и Букурещ.

Броени минути след срещата си с проф. Илчев, министър-председателят на Молдова започна лекцията си пред препълнената Зала 1 в Ректората.

В Софийски университет се обучават 99 молдовски студенти в 12 от 16-те факултета на Университета. Двустранни споразумения за сътрудничество са подписани с Молдовския славянски университет, гр. Кишинев, и Приднестровския държавен университет “Т. Г. Шевченко”, гр. Тираспол, предстои – със съдействието на премиера Владимир Филат, да се поднови и споразумението за сътрудничество с Държавния университет на Молдова, Кишинев.

Коментари

Влез, за да коментираш.