Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Бекет и филосoфията

Ha 21 октомври от 18:00 часа в Зала 1 на Ректората ще се състои официалното представяне на „Бекет и филосoфията”, извънреден брой на сп. Sofia Philosophical Review с главен редактор доц. д-р Александър Гънгов.

Резултати от конкурса за млади учени „Режимът и обществото в България 1956 – 1989 г.“

47 млади изследователи от различни научни институти и градове кандидатстваха в стипендиантския конкурс в СУ за докторанти и постдокторанти в рамките на проекта "Режимът и обществото в България 1956 – 1989 г. От разширено възпроизводство към социална и политическа промяна".

Половин век испанска култура в Софийски университет

На 19 октомври Софийски университет „Св. Климент Охридски” отбеляза 50 години от създаването на специалност Испанска филология.

Честит Рожден ден, Италия!

На 18 октомври студентите на Софийски университет „Св. Климент Охридски” имаха честта да чуят впечатляващата лекция на проф. Рикардо Кампа на тема: „Профилът на италианската култура в светлината на 150-годишнината от обединението на Италия”.

Kурс по безопасност на храните

Съвместният геномен център, Ес Джи Пи Био Дайнамикс и Българска агенция по безопасност на храните, организират еднодневен курс по безопасност на храните

Време за избори

Уважаеми колеги,
На 17-ти октомври 2011 г. се проведе заседанието на комисията по предложенията за органи на управление и контрол на Общото събрание.

Приключения зад граница

Театър-лаборатория "Алма Алтер" се впуска в приключения зад граница с участието си в Mеждународния фестивал на университетския театър “UNIVERSO TEATRO”.

Битката за Цар Освободител 15 започна

На 17 октомври се проведоха избори за Студентски съвет в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Стартира CodeIT

Факултетът по математика и информатика към Софийски университет е партньор в най-новото състезание по програмиране в България, което започва утре.

На лекция заедно

През изминалата седмица Зала №2 на Софийски Университет „Св. Климент Охридски” приюти част от философите на Университета и Българската Академия на Науките, за да чуят лекцията на проф. Фабрис Пато.

50 годишнина от основаването на специалност Испанска филология

Културният център и специалност Испанска филология имат удоволствието да Ви поканят на Конгрес, посветен на 50 годишнината от основаването на специалността Испанска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Лекция на професор Кампа

Уважаеми колеги,
На 18 октомври 2011 г., от 11 часа, в Аулата на Софийски университет ще се проведе лекция на професор Рикардо Кампа, озаглавена „Профилът на италианската култура в светлината на 150-годишнина от обединението на Италия”.

КАСТИНГ за пеещи, свирещи и танцуващи

На 11 и 12 октомври 2011 г. от 18:00 ч. в Театъра-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха дни на “Kастинг за пеещи, свирещи и танцуващи”.

Публична лекция на проф. Фабрис Пато

Философският факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Института за изследване на обществата и знанието - БАН, ви канят на публична лекция на проф. Фабрис Пато от Френската академия на науките - Париж.

Научен семинар по психология

На 14 октомври от 14:00 часа в Зала 1 ще се състои научен семинар на тема „Обучение и реализация на магистри по детско-юношеска и училищна психология”.

Тънкостите в създаването на автобиография и мотивационно писмо

Ако проявявате интерес към самоусъвършенстването си в професионален аспект, заповядайте на 17 октомври от 10:00 часа в Конферентната зала на Информационно-рекламния център на обучителен семинар, организиран от Кариерния център.

Студентски семинар

Уважаеми колеги,
На 13 октомври (четвъртък) 2011 г. от 9.00 ч. до 17.30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет ще се проведе студентски семинар, организиран от АСССУ.

Юбилей на Австрийската библиотека

На 13 октомври 2011 г., от 18.00 до 20.00 часа в Аула Магна, СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе Международен дискусионен форум по повод на 20-та годишнина от създаването на Австрийската библиотека в Университета.

СКРЪБНА ВЕСТ

Софийски университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 октомври 2011 г. след тежко боледуване ни напусна проф. д-р Минчо Стоянов Драганов

Студенти от СУ със сертификати от международна научна конференция

Студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност Библиотечно-информационни науки, участваха в международна научна конференция в Белград, която се проведе между 30 септември и 2 октомври 2011 година.

Милен Русков ще остане като явление в съвременността

„На следващия ден в град К. отседнахме в хана да ся наспим. А там, брате, един френец. Кой го знай тоз френец какъв вятър го е запилял насам."

Престижният конкурс „За жените в науката“ продължава още месец

Младите жени, които се занимават с изследвания в областта на природните науки в България, ще могат да кандидатстват в световноизвестния проект „За жените в науката“ за стипендии от 5000 евро до 1 ноември тази година.

“Медии и демокрация в централна и Източна Европа”

На 7 и 8 октомври в Софийския университет ще се проведе международна конференция на тема „Медии и демокрация в Югоизточна Европа: казусът България”, която се организира от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и съвместния проект на Оксфордския университет и Лондонското училище за икономика и политика.

Допълнителна квалификация за студенти

През учебната 2011/2012 година

Центърът за образователни услуги предлага обучение за допълнителна квалификация на студенти в няколко модула.

Аз съм си у дома!

На 5 октомври в Театрална зала "Алма Алтер" бе представена „Апология на Сократ”. Elliniko Theatro зарадва редица студенти, преподаватели и гости със своя моноспектакъл, представян над 200 пъти до сега.

Заместник-кметът на Босилеград връчи благодарствено писмо на ректора

Днес заметник-кметът на община Босилеград, Сърбия, връчи благодарствено писмо на ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. дин. Иван Илчев. Церемонията по връчването на писмото се състоя в 16:00 часа в кабинета на ректора.

Грамота за Хараламби Хараламбиев, студент на СУ

В церемония на престижната награда „Джон Атанасов" 2011 г. в Гербовата зала на Президентството, Георги Първанов връчи грамота Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България на Хараламби Хараламбиев.

Правото на децата е на първо място, после е правото на родителите

Днес бе открита конференцията Съдебни решения – основополагащ защитник на детето при развод

С.К.И. "Витоша" спечели купата на България по голбал 2011

След оспорван и много напрегнат финал между „Витоша”-София и „Феникс”-Сърбия, завършил с резултат 15:12 за отбора на Витоша, купата на България по голбал за пореден път е в ръцете на момчетата от С.К.И. „Витоша” към Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка дейност в Университета

Културният център Ви кани на премиерата на романа на Милен Русков „Възвишение“

Проф. Димитър Д. Агура – първостроителят, ученият, човекът

На 3 октомври от 16:00 часа беше открита изложбата „Проф. Димитър Д. Агура – първостроителят, ученият, човекът“.

Панихида за мъртвото време

„Тази книга, която се представя тук, завършва с думата „Благодаря“. Сега ще я произнеса в началото, като в старинните молитви за насъщния. И това е може би единственото нещо, което трябва да ви кажа“, с тези думи Любомир Левчев приветства гостите на премиерата на новия си роман.

Апология на Сократ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и катедра по Класическа филология към ФКНФ, проект „Арион“, представят:

„Апология на Сократ“

Избори за Студентски съвет 2011-2013

На 17 октомври от 09.30 до 16.30 часа ще се проведат избори за Студентски съвет за попълване квотите на студенти и докторанти в Общото събрание на Софийски университет.

Съдебни решения - основополагащ защитник на детето при развод

От 4 до 5 октомври в Зала 1 на Ректората ще се проведе конференция на тема "Съдебни решения - основополагащ защитник на детето при развод".

„Но три неща на този свят Изисква всеки занаят: Усилие, упорство, ум - Без тях ще вдигаш само шум..."

В Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф дин Иван Илчев обяви академичната 2011/2012 г за открита.

Тържествено откриване на новата учебна година в Медицински факултет

На 28 септември 2011г. от 10.00 ч. в Аулата на Университетска болница "Лозенец" тържествено бе открита Новата академична учебна година за Медицинския факултет.

Аз съм Кандидат, играя Годо на сцената на Авторски театър

Кандидат към човек от публиката: Здравейте, аз съм Кандидат, играя Годо на сцената на Авторски театър.

Обединени ще устоим, разединени ще паднем

Университетска Библиотека „Св. Климент Охридски” съвместно с Научния Архив на БАН представиха книгата „Книжевни залиси. Книгопис (лична библиография)” на академик Александър Теодоров-Балан

Тържественото откриване на академичната 2011/2012 година

Ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – проф. дин Иван Илчев, има удоволствието да Ви покани на Тържественото откриване на новата академична 2011/2012 година.

Започна Европейски ден на предприемача

Инициативата Европейски ден на предприемача има за цел да популяризира успешни модели за създаване и развитие на нови предприятия в рамките на Обединена Европа.

Глобално и национално: Ефекти на глобалните и локални кризи върху Народния театър „Иван Вазов” като национален институт

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на публична академична лекция на проф. д. изк. Виолета Дечева на тема: Глобално и национално: Ефекти на глобалните и локални кризи върху Народния театър „Иван Вазов” като национален институт.

„Книжевни залиси. Книгопис"

Днес от 17:00 часа във фоайето на централната сграда на БАН ще бъде представено документалното издание на „Книжевни залиси. Книгопис (Лична библиография)” на акад. Александър Теодоров-Балан.

СКРЪБНА ВЕСТ

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 септември 2011 г. почина

проф. дфзн НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ МАРТИНОВ

Директор „Облачни технологии” в Microsoft Corporation открива учебната година в Академия за ИТ лидери

Майкъл Кьоглер, Директор „Облачни технологии” в Microsoft Corporation, ще изнесе първата лекция за учебния сезон в Академия за ИТ лидери.

Поетическо четене

Културният център на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, по инициатива на Световното поетическо движение, Ви кани на

Поетическо четене

Нощ на учените в годината на химията

Чудели ли сте се защо студентите винаги учат през нощта? Ако да, то най-вероятно смятате, че това се дължи главно на тяхната безотговорност и неорганизираност. Ако действително мислите така, то вашият отговор е грешен. Днес студентите могат да се оправдаят с това, че те следват примера на учените в тяхната сфера.

Софийски университет получава сградата на Софийската техническа гимназия на бул. „Ал. Стамболийски“

С Решение на Министерския съвет на Република България от 14 септември е сложен край на полувековен безсмислен спор, който редовно извеждаше „на бойното поле“ две от най-уважаваните институции на духа в България – СУ „Св. Климент Охридски“ и Съюза на българските художници.

Близо 20 години топли взаимоотношения на ледения континент

Днес Софийският Университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на конференция и изложба на тема Изкуството на Антарктида.

Аз съм... Виктория Георгиева

Веднъж група последователи на дарвиновата теория за еволюцията се събрали и решили, че човешкият род вече е достатъчно напреднал и не му трябва Бог. Така че избрали един изтъкнат дарвинианец и го пратили да Му каже, че късат всякакви отношения с Него.