Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Национален конгрес по психология

   
Национален конгрес по психология

За шести път Дружеството на психолозите в Република България (ДПБ) със съдействието на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира Национален конгрес по психология.

Събитието се провежда на всеки три години като този път се състоя в дните от 18 до 20 ноември в Ректората на Университета.

Целта на конгреса е създаването на форум за научен и професионален обмен, обединяващ представители от всички сфери на психологията: преподаватели в различни институции и университети, практикуващи специалисти или обучаващи се.

В програмата на конгреса бяха включени две пленарни заседания, над двадесет кръгли маси, единадесет научни секции (с над сто и четиридесет доклада) , работни семинари, дискусии и тренинги, целящи обмен на информация и ноу-хау в научната област.

Председател на Програмния комитет беше проф. Сава Джонев, а Председател на Организационния комитет – д-р Пламен Димитров (който е и председател на ДПБ ) . Двамата откриха официално VI – ти Национален конгрес по психология, като проф. Джонев приветства участниците с уводен доклад. Събитието грабна вниманието на присъстващите с прожекцията на филма „Кой сте вие, д-р Фройд?“ и срещата с авторите му – Румина и Румен Рачеви.

Двамата председатели започнаха заедно кръгла маса на тема „Кариера, реализация и качество на обучението на психологическите кадри в България“ , като паралелно вървяха други налични секции в Заседателна зала 1 и Заседателна зала 2, за които участниците се бяха записали предварително. Някои от дискутираните ми бяха посветени на образованието в сферата на психологията, добрите практики и очаквани перспективи. Тук гост-лектор беше проф. Лаура Нота (Университета в Падуа, Италия) , а презентатори на семинара – д-р Светослав Занев и д-р Татяна Бриклер от ОС България (фирма, специализирана в сферата на индивидуално и организационно оценяване) .

В събота се включи и Сдружение на младите психолози в България „4-ти април“ (СМПБ) с кръгла маса на тема „ Възможности и перспективи за професионалната реализация на младия психолог в България“ . Водещи бяха зам-председателят на СМПБ Димитър Божилов и Петър Петров. Последният семинар закри доц. д-р Катя Стойчева от Нов Български Университет с една доста интерактивна дискусия, посветена на творческото мислене.

Дружеството на психолозите в Република България е най-голямата и стара професионална асоциация на българските психолози, основана през 1969 г. и обединяваща над 1000 висококвалифицирани професионалисти, вписани като редовни индивидуални членове в Публичния регистър на психолозите в Република България. Всички редовни членове на ДПБ имат статут на регистрирани психолози и официално са приели Кодекса за професионална етика на ДПБ и стандартите за добра изследователска и професионална практика съобразени с най-добрите международни еталони. Дружеството е национално представителен член на Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA) и администрира процеса по внедряването на Европейските стандарти за професионална правоспособност и регистрация на психолозите - EuroPsy Certificate of Psychology.

Мартина Ангелова

 

 

Коментари

Влез, за да коментираш.