Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров

   
90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров

От 16:00 днес в Зала 1 ще се проведе честване на 90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров.

На 8 октомври 2011 г. се навършиха 90 години от рождението на изтъкнатия български философ Азаря Поликаров (1921-2000). Проф. Азаря Поликаров, д.ф.н., академик на БАН, беше сред най-уважаваните български учени в чужбина, работил в Университетите в Лайпциг и Берлин, Бостън и Питсбърг, както и в централата на ЮНЕСКО в Париж. Той беше полиглот с множество и оригинални научни приноси главно в методологията на научното познание, историята и философията на науката, евристиката.

В тази връзка иницитивен комитет под егидата на двама от най-известните съвременни философи професорите Адолф Грюнбаум (Питсбърг, САЩ) и Евандро Агаси (Генуа, Италия) организира честване на юбилея в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 2 декември, петък, от 16 часа.

Българските лектори на това възпоменателно честване са сред известните ученици, асистенти и последователи на Азаря Полиакров: представители на Българската Академия на Науките, Софийския Университет, Нов Български Университет, Медицинските Университети в София и Пловдив.

Това идва да покаже обширното влияние на творчеството на Азаря Поликаров върху разнородни области на човешкото познание, от история и философия на квантовата механика, през психология на творчеството и до научната афористика. Върху последната тема експозе ще направи Ректорът на Медицинския Университет в Пловдив проф. Д-р Стефан Костянев.

Повече информация за събитието: http://azarjapolikarov.wordpress.com