Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лекция на архиепископа на Чешката православна църква в София

   
Лекция на архиепископа на Чешката православна църква в София

Днес, 20.02.2012 г. от 14.00 часа в Аулата на Богословския факултет публична лекция ще прочете Архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Правослaвната църква в Чехия и Словакия.

Негово блаженство Архиепископ Христофор е на посещение в България от 19 до 22 февруари и по покана на Богословския факултет ще представи пред академичната oбщност темата "Автокефалия и автономия на Чешката православна църква в диоцеза на Чехия и Словакия". В същия ден преди академичното събитие предстоятелят на Чешката православна църква ще бъде приет от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с чието благословение той идва на посещение в диоцеза на Българската патриаршия.

Архиепископ Христофор е чест гост на Българската православна църква и през последните години той редовно участва в авторитетната "Седмица на православната книга", която се организира в началото на месец септември от Варненската и Великопреславска митрополия с благословението и гостоприемството на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

С подкрепата на Негово блаженство архиепископ Христофор от няколко години в Прага съществува и новоучредена Българска православна община, начело на която е българският духовник протойерей Пламен Тодоров. Дейността на българския свещеник и българската православна общност в Чехия е още един духовен мост на общение и братолюбие между двете славянски поместни православни църкви.

Връзките между Православните църкви в България и Чехия са древни и дълбоки, защото се коренят в християнското просветителско дело сред славяните още от времето на Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий и дейността на техните ученици в земите на днешна Чехия и Словакия. През първата половина на ХХ век София и Прага също така са две от големите столици на руската емиграция в Европа, в академичните и университетски среди на които работят редица изтъкнати руски православни богослови.

Своето архипастирско служение в Чехия и Словакия архиепископ Христофор съчетава и с академичната работа като преподавател в Богословския факултет на град Прешов в Словакия, с който, по силата на двустранно споразумение за научен и академичен обмен по европейската програма Еразъм, през последните години си сътрудничи активно и Богословският факултет в София.

През месец ноември 2011 година след посещение на трима хабилитирани преподаватели от Катедра "Практическо богословие" в Карловия университет в Прага беше подписано и ново споразумение за академично сътрудничество между Богословските факултети на Софийския университет и Карловия университет, което предстои да започне да се реализира от следващата учебна година.

На събитието са поканени всички преподаватели, студенти и доктoранти от Софийския университет.