Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Левият поглед върху Прехода

   
Левият поглед върху Прехода

Той е един сполучлив опит за
показване на възраждането на
идеите на социализма и как
изглеждат те през прехода

Вчера в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе представен третият том “Изследвания по история на социализма в България. Преходът”.

Два издадени тома с изследвания, две представяния и редица кръгли маси, на които се представяха новите открития и се задаваха новите въпроси. Както се вижда от заглавието сборникът е фокусиран върху Прехода на България. Всички знаем, че по това време няма социализъм. Но каква тогава е идеята на сборника? Той е един сполучлив опит за показване на възраждането на идеите на социализма и как изглеждат те през прехода.

За разлика от първия и втория том, където участват главно историци, в третия се включват редица политолози и социолози, които спомагат за преодоляването на трудността от правенето на анализ и даването на оценка за събития в сегашно време или в близкото минало.

В проекта участват изследователи от Центъра за исторически и политологически изследвания (ЦИПИ) на Националния политически институт “Димитър Благоев”, БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и други университети в страна. Ето и някои от изследователите: проф. Петър-Емил Митев, проф. Нора Ананиева, проф. Пенка Найденова, проф. Георги Карасимеонов, проф. Кръстьо Петков, проф. Васил Проданов, проф. Искра Баева, проф. Катя Владимирова, доц. Антоний Тодоров, доц. Мария Пиргова, доц. Добрин Канев, доц. Начко Радев, доц. Геновева Михова, доц. Максим Мизов, д-р Борис Попиванов, д-р Атанас Владиков и д-р Евгений Кандиларов. Екипът има за цел да издаде и четвърти том, който трябва да запълни белите петна на третия том.

Проф. Андрей Пантев определи двата най-силни момента в книгата: изследователите посочват чрез научна аргументация кое е хубавото и кое е лошото на социализма, както и това кое е лошото в процеси, в които и те самите са участвали. „Това е мъжеството на тази книга!

Атанас Анов