Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба и лекция за реставрацията: Италианското превъзходство

   
Изложба и лекция за реставрацията: Италианското превъзходство

На 20 февруари 2012 г., от 18.00 ч., Италианският културен институт в София, съвместно с Катедра „Археология” на Исторически Факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, ще открие изложба, посветена на изкуството на реставрацията.

Тя е озаглавена: Италианският патент между минало, настояще и бъдеще. „Реставрацията: методи и средства на италианското ‘превъзходство’ в изкуството, науката и технологиите”.

Изложбата ще бъде представена в Централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски” до 20 март 2012 г.

Благодарение на своето огромно художествено и културно наследство, Италия винаги е била новатор в разработването на теории, закони и най-вече на техники на реставрация, които се отнасят до опазването и подчертаването на стойността на творби от различно художествено естество: от живопис до скулптура, от архитектура до занаятчийство.

Събитието, замислено първоначално като част от честванията на 150-тата годишнина от Обединението на Италия, веднага предизвика интереса на много от италианските културни институти по целия свят.

Изложбата с подчертан документален характер, излага теориите и техниките на практическата работа, историята и участващите в областта ‘реставрация’ действащи лица. Експозицията ще покаже репродукции и фотографии на някои ‘превъзходни’ реставрации, както в областта на живописта (например „Тайната вечеря” на Леонардо Да Винчи, „Мадоната с щиглеца” и „Чудотворният улов” на Рафаело Санцио и „Мъжът с брада” на Тинторето), както и в архитектурата (Базиликата на Сан Франческо от Асизи, фонтана Ди Треви и замъка Сант’Анджело в Рим). Изложбата се състои от трийсет пана с текст на италиански и на английски език.

По повод откриването на изложбата, във вторник 21 февруари 2012 г. в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски”, ще се състои еднодневна публична лекция, в която експерти в областта и реставратори ще говорят за теориите и практиките в методите на реставрация на картини, скулптури, археологически находки и други творби.

В лекцията ще вземат участие български и италиански експерти. Лектори от страна на Италия ще бъдат:

- Проф. Пиер Джовани Гуцо – бивш главен археолог на Неапол и Помпей, неговата лекция е озаглавена „Идеи за размисъл върху историята на реставрацията на Помпей”.

- Мария Доната Мацони, директор на отдел Бронзови статуи и древни оръжия в Института за скъпоценни камъни на Флоренция, ще разкаже за „Дейността на Института за скъпоценни камъни”.

- Стефания Аньолети, реставратор в отдел Бронзови статуи и древни оръжия в Института за скъпоценни камъни на Флоренция, ще участва с темата „Примери за механично и химическо почистване и полиране на метални артефакти”.