Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийски университет е домакин на 61-вото общо събрание на Европейският студентски съюз

   
Софийски университет е домакин на 61-вото общо събрание на Европейският студентски съюз

В периода 8-12 ноември 2011 България е домакин на 61-вото общо събрание на Европейският студентски съюз в лицето на Националното представителство на студентските съвети и Българския студентски съюз.

Сред официалните гости на тържественото откриване бяха проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски", министър-председателят на Република България - Бойко Борисов и министърът на образованието, младежта и науката - Сергей Игнатов.

Паралелно с този най-висш форум на европейските студенти се провежда семинар на тема „ Равен достъп до висше образование” като част от проекта EQUNET в който Европейският студентски съюз е партньор наравно с MENON, SCIENTER, HIS, ZSI, CEPS, EURASHE. Да участват в семинара са поканени различни лектори от различни международни организации - представители на Европейската Комисия, Европейската асоциация на висшите училища, ESN, EURASHE, CEPS, UNICA, MENON, ENAR,EDEN, HERSC, MRGI, IGLYO.

150 студентски представители се събират в гр. София, за да обсъждат нашумели теми за Висшето образование. Националното представителство на студентските съвети и Българския студентски съюз са домакини на един от най престижните европейски студентски форуми.

Европейският Студентски Съюз провежда своето 61-во общо събрание от 10ти до 12 ноември в София, България. Близо 150 студенти от цяла Европа ще обсъждат развитието на Висшето образование и ще оформят общо становище по темата.

Програмата за модернизация полага основите на Висшето образование за следващите години. Студентските представители са скептично настроени по отношение предложението за Еразъм програма за магистратури чрез предлагане на студентски заеми, предоставени от банки, които извличат полза от гаранцията на Европейския съюз. Вместо това ESU иска да види развитието на една по- добра система за спонсориране на мобилността на студентите.

Социално измерение

Обучения на тема социални измерения ще бъдат проведени на 8 и 9 ноември преди срещата на борда. Това е част от проекта EQUnet, който цели да сподели добри практики и успехи,за това как да се насърчи политика на социалното измерение в образованието. Участниците ще се опитат да стигнат до консенсус за общо разбиране и подходи към равния достъп до висше образование и да оценят колко далеч е стигнала Европа в постигането на повишаване на качеството му след началото на Болонския процес.

По време на семинара, ESU планира да обсъжда и даде предложения за конкретни инструменти за наблюдение на прилагането на политики със социална насоченост, като например Обсерватория на социалното измерение, също да сподели различни мнения за предизвикателствата, които всички групи (особено групите в неравностойно положение), може да срещнат във висшето образование и да представи и размени добри практики.

Вътрешни промени

По време на събранието нови членове на Социалната комисия, Комисията по развитие на студентите и Комисията на ESU за вътрешно развитие.Те ще обсъдят също и възможни структурни промени, които целят да увеличат ефективността на организацията.

Европейският студентски съюз (ESU), е организация на 45 Национални студентски организации (NUS) от 38 страни. Тези студентски организации са отворени за всички студенти в съответната държава, независимо от политически убеждения, религия, етнически или културен произход, сексуална ориентация или обществено положение.

Целта на ESU е да представлява, защитава и насърчава образователните, социалните, икономическите и културните интереси на студентите на европейско ниво по отношение на всички съответни органи и по-специално на Европейския съюз, Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Чрез своите членове, ESU представлява над 11 милиона студенти в Европа.
ESU работи зa обучаването и информирането националните представители на студентите за развитието на политиките в областта на висшето образование на европейско ниво. Тъй като решенията по отношение на висшето образование все повече се вземат на европейско равнище, ролята на ESU като единствената в цяла Европа студентска платформа е също нараства. Работата на ESU се изразява и в подкрепа на членове му чрез организиране на семинари, обучения, конференции и кампании, свързани със студентите, провеждане на общоевропейските изследователски, партньорски проекти и кампании, предоставяне на информационни услуги и производство на различни публикации. както на студенти, политици и експерти във висшето образование.

 

 

Коментари

Влез, за да коментираш.