Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Война в ефира

   
Война в ефира

На 11 ноември 2011 г. ще бъде отбелязана 60-годишнината от първото предаване на български език на радио “Свободна Европа”.

Организатори на проявите са: Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Държавна агенция “Архиви”, Комисия по досиетата, Музей на МВР, Българска изследователска група за Студената война, Национален политехнически музей.

В 11.30 ч. в Музея на МВР, ул. “Лавеле” № 30 ще бъде открита изложбата “Война в ефира”.

В 14.00 в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Конферентна зала (Ректорат, Северно крило, 2 етаж) ще започне провеждането на Кръгла маса “Война в ефира: Радио „Свободна Европа” и България”, с участието на бившите директори на Радио „Свободна Европа” Рос Джонсън и Робърт Джилет и на дългогодишния директор по сигурността на радиостанцията Ричард Къмингс.

В годините на Студената война радиото е феноменът, който има главна заслуга за повдигането на информационната завеса, поставена от управляващите комунистически режими в съветската „сфера на влияние”. Така усилията на последните да наложат централизиран еднопартиен идеологически модел с пълно информационно затъмнение за други мнения и гледни точки претърпяват крах и в своето безсилие комунистите буквално обявяват война на свободното слово. Понеже по време на война всичко е позволено, българските власти използват всякакви средства, за да подсилят „звукоизолацията” на родния ефир. Тоталното радиозаглушаване, следенето и дискредитирането на журналистите от българските редакции са мерки, които бледнеят пред отвличанията и физическото ликвидиране на особено опасните лица. Тези усилия обаче имат противоположен ефект – с течение на годините аудиторията на чуждите радиостанции, и особено на РСЕ, се разраства неимоверно. Войната в ефира се превръща в един от най-ефективните психологически инструменти, допринесли за рухването на “желязната завеса” между Западна и Източна Европа и за края на Студената война.

Голямата част от включените в изложбата документални материали са неизвестни и се показват за първи път. Документите от Централния държавен архив ни разкриват „военната стратегия” на партията, която е доразвита и реализирана от ДС. Следите на тези практически мерки откриваме в свидетелствата от Комисията по досиетата. Историята се обогатява и онагледява с материалите от Музея на МВР и от Националния политехнически музей.

Изложбата ще бъде отворена до 30 декември 2011 г.

Коментари

Влез, за да коментираш.