Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Метафизичното мислене: крехка конвергенция

   
Метафизичното мислене: крехка конвергенция

Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски”, Катедра по история на философията към Философски факултет, Издателство Изток-Запад и Институт по средновековна философия и култура Ви канят на премиера на книгата „Метафизичното мислене: крехка конвергенция” от проф. д-р Андреас Шпеер.

Събитието ще се състои на 2 ноември от 19:30 часа в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски”.

Проф. д-р Андреас Шпеер (Дюселдорф, 1957) се числи към водещите немски философи на нашето време и най-изтъкнатите историци на философията. От 2004 г. директор на Томас-Институт към Университета в Кьолн, той е автор на осем монографии и на респектиращо множество статии; издател и съиздател на десет поредици и списания, играещи съществена роля за развитието на съвременната философия; ръководител на ключови немски и международни научни институции; организатор на множество знакови конгреси и конференции. От две десетилетия той е свързан интелектуално и лично с България и нейната култура, активно участвайки в нея като лектор, като автор на над 20 текста, публикувани тук, като организатор на множество форуми в България и съиздател на Архива за средновековна философия и култура. Андреас Шпеер е почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски” от 2005 г.

Книгата на проф. Шпеер е съвременен опит за осмисляне на характера на метафизичното мислене и полагането му в хоризонта на съвременното философстване. Освобождавайки се от дисциплинарните определения и ограничения на понятието “метафизика”, авторът схваща метафизичното като точка, към която - в крехка конвергенция - са устремени всички мисловни линии. Текстът е мощна провокация към определени типове постмодерни дискурси и е опит за осмисляне на необходимостта на метафизичното мислене тъкмо в контекста на постмодерната ситуация.