Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Роланд Марти

   
Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA  на проф. Роланд Марти

На 25 октомври от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Роланд Марти.

Темата на Академичното слово на проф. Марти е „Кой може тогава да пише думите си на вода…? Писмеността в България от 9-ти до 21-ви век”.

Проф. Роланд Марти е роден в 1953 г. в Женева, Швейцария. Следва славистика, германистика и ориенталистика в Базел и Москва. Защитава докторска дисертация в 1980 и се хабилитира в 1987 в Базелския университет.

В 1988 е избран за извънреден професор по славянско езикознание в Университета в Бамберг, Германия. От 1989 досега е редовен професор по славянска филология и ръководител на Катедрата по славистика в Саарския университет.

За периода 1998-2000 е Декан на Философския факултет на Университета в Саарланд.

Основните области на неговите научни интереси са: старобългаристика, черковнославянски език и литература, лужишки езици, социолингвистика (малцинствени езици, езикова политика), история на писмеността.

Научната кариера на проф. Р. Марти от самото начало е свързана с България и най-вече със СУ „Св. Климент Охридски”. Първият му доклад в чужбина е изнесен през 1980 г. в рамките на Втория колоквиум по старобългаристика в София. Взема участие във всички следващи старобългаристични колоквиуми. Член е на редакционната колегия на сп. Палеобулгарика, на Международния издателски комитет на сп. Suvremena lingvistika. От 1998 г. отговаря за сътрудничеството между Саарския университет и СУ„Св. Климент Охридски”. Носител е на почетния знак „Св. Климент Охридски” със синя лента 2003.

Член е на Accademia Ambrosiana в областта „изучаване на славянството”, на научния комитет на изданието Slavica Ambrosiana, на редакционния борд на списанието Slavistica AION (Неапол), както и на издателския колегиум на поредицата Bausteine zur slavischen Philologie und Kulturgeschichtе.

Участва в комисията, основала Лужишкия институт, в постоянния научен съвет към този институт и в редакционната колегия на сп. Lětopis (Budyšin/Bautzen), издавано от този институт.

Коментари

Влез, за да коментираш.