Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Нощ в операта”

   
„Нощ в операта”

На 22 октомври под патронажа на ректора на Софийски университет - проф. дин Иван Илчев, ще имате възможност да чуете „Нощ в операта”.

Това е първото събитие в рамките на петото издание на фестивала „Изкуството на Барока” - единствен по рода си фестивал за старинна музика в България. Той представя европейското музикално изкуство чрез исторически информирано изпълнение и на инструменти, съответстващи на епохата, в която са създавани произведенията. Фестивалът се организира със съдействието на Столична община.

Уважаеми дами и господа,

Имам удоволствието да ви поздравя с провеждането на петия по ред фестивал „Изкуството на Барока”.

Благодарение на това дело можем да се докоснем до атмосферата, обитаваща Европа от XVII и началото на XVIII век – време, предшествано от големи икономически кризи и редица важни исторически събития, наситено с духовно и физическо напрежение, с мистицизъм.

Младите хора имат нужда да бъдат образовани чрез изкуството – чрез музиката, живописта, литературата, философията и театъра. Думи, които са застрашени от изчезване в речниците на мнозина.

Безспорно всеки е чувал имена като Йохан Себастиан Бах, Жан-Филип Рамо, Хендел, Монтеверди, Вивалди, Телеман.Но колко от младите днес могат да кажат с какво са известни тези личности, с какво са допринесли за развитието на изкуството от миналото, та се помнят векове след? Дали биха назовали едно тяхно произведение?

Обществото ни има нужда от обновление на ценностите. Онези, които не бива да избледняват с течение на времето. Пожелавам успех в делото, с което сте се захванали. Вярвам, че то ще придобие голям успех сред съвременниците ни и те ще разберат, че се нуждаят от него. Нека от „бисер с неправилна форма” да ги превърнем в „шлифован диамант”.

Пожелавам ви здраве, творческо мислене и неизчерпаема енергия, с която да преминете през всички перипетии на съвремието ни.

Проф. дин Иван Илчев

Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

22 октомври 2011 г

19:00 часа - Аула

Коментари

Влез, за да коментираш.