Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Официално посещение на делегация от "Университета на големия регион"

   
Официално посещение на делегация от "Университета на големия регион"

Делегация от Консорциума “Университет на големия регион” , съставена от ректори и президенти на университетите-членове в Консорциума, ще посети София от 23 до 25 октомври 2011 г., за да се срещне с българските си партньори.

Тази мисия е от изключително значение за Консорциума. Университетите-партньори в Консорциума са установили, че България е страна, с която всички те имат интензивно двустранно сътрудничество, и която предлага отлични условия за неговото разширяване най-вече заради:

  • желанието да се придаде истински европейски облик на висшето образование,
  • намерението да споделят най-добрите практики, свързани с Болонския процес,
  • доброто владеене на немски и френски език на значителен процент от студентите, което улеснява академичния обмен,
  • общите усилия за развиване на нови, по-интегрирани форми на сътрудничество: двойни научни степени, съвместни докторски дисертации в области от взаимен интерес.

Консорциумът е сформиран, за да създаде “добавена стойност” посредством “отворените врати” между университетите, чиито добри практики могат да бъдат споделени с институционалните партньори на консорциума. “Университетът на големия регион” прилича на миниатюрна европейска лаборатория, която прилага на практика философията на Болонската декларация, динамична в условията на обучението, изследователската и иновативната дейности, и готова да споделя и подпомага “Европа на бъдещето”. Ето защо като част от своята цялостна стратегия Европа “да се отвори” за преподавателска и изследователска дейност, УГР идва в България.

УГР желае да представи профила на консорциума от университети и да сподели своя опит – дългоочаквано събитие най-вече от българските университети. За тази цел, съвместно със Софийския университет “Св. Климент Охридски”, УГР ще организира конференцията “Среща с Университета на големия регион. Заедно за Европа на бъдещето”. Ректорите и президентите на УГР ще представят Консорциума и ще споделят своя опит. След тази конференция членовете на делегацията на УГР ще имат възможност за обсъждане на съществуващи сътрудничества и други инициативи с техните български партньори.

Разположен в сърцето на Европа и напълно интегриран в европейската Болонска система, “Университетът на големия регион” (www.uni-gr.eu) представлява междурегионално сътрудничество (между пет региона: Саарланд и Райнланд-Пфалц в Германия, Велико Херцогство Люксембург, Лорен във Франция и Валония в Белгия) със седем европейски университета: Университетът в Нанси с Университет Пол Верлен в Метц (Франция), които заедно съставляват Университетът в Лорен, Университетът в Лиеж (Белгия), Университетът в Саарланд (Германия), Университетът в Триер (Германия), Университетът в Кайзерслаутерн (Германия), Университетът в Люксембург (Велико Херцогство Люксембург).

Коментари

Влез, за да коментираш.