Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Нашият маратон продължава”

   
„Нашият маратон продължава”

Kатедра История на философията и Културен център на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”, заедно с издателство Изток – Запад и Институт по средновековна философия и култура представиха новата книга на проф. Андреас Шпеер – Метафизическо мислене: крехка конвергенция.

Конферентната зала събра много учени, студенти и любители, които с интерес наблюдаваха представянето и малко по малко разгръщаха страниците на книгата.

За книгата

Проф. д.ф.н. Стилиян Йотов представи книгата на аудиторията. Първият главен момент е понятието за „конвергенция”. Понятието се среща и в други дисциплини, където е с различна семантична стойност (напр. математика, икономика и др.). В тази книга Вие ще можете да проследите чисто философската страна на понятието. Вторият главен проблем е Метафизиката. Тя е проблемно поле за философите още от древна Античност. Но дори и сега въпросът за статута на Метафизиката днес не е толкова лесен за разрешаване. Както за повечето неща във философията въпросите са по-важни от отговорите. Например: въпросът на Аристотел – „Що е метафизика?” – намира три равнозначни отговора в текста на проф. Андреас Шпеер, които конвергират помежду си. В книгата може да видите едно друго отиване отвъд мисленето, но и нов опит, чрез разума, за виждане на другостта на мисленето.

От преводача

Проф. д.ф.н. Георги Каприев е преводач на книгата. Той сподели, че заглавието на книгата е сменено главно заради понятието „конвергенция” – съществува вероятност родните математици и физици да се объркат „и още на втората страница да загубят интерес.” Оригиналното заглавие на книгата е Три есета за въпросите на метафизическото мислене. Книгата е написана „изключително академично”. Проф. Каприев сподели, че в оригинала на книгата има изречения, които са по-дълги от страница. Този стил на писане е характерен за немската философия. Разбира се българският читател няма да срещне чак толкова дълги изречения. Проф. Георги Каприев, както и някои от гостите, които имаха шанс да се докоснат до книгата преди да излезе официално споделят едно общо мнение – „Книгата върши философска работа.”

Атанас Анов

Коментари

Влез, за да коментираш.