Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Стюарт Бари Купър

   
Тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Стюарт Бари Купър

Уважаеми колеги,

На 27 октомври от 11:00 часа в Аулата на Софийски университет ще се проведе тържествена церемония по удостояването с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. Стюарт Купър.

Темата на Академичното слово на проф. Купър е „COMPUTING IN AN INCOMPUTABLE WORLD”.

Професор Стюарт Бари Купър е роден през 1943г. в Англия. Завършва висшето си образование през 1966 г. в Оксфорд, а през 1971г. получава докторската си степен от Университета на Манчестър. От 1969 г. е лектор в Университета на Лийдс, а от 1996 г. е професор.

Научната дейност на проф. Купър е в областта на теорията на изчислимостта, един от централните раздели на математическата логика. В тази област той получава редица важни резултати, публикувани в над осемдесет научни статии и няколко монографии.

Проф. Купър е един от пионерите в областта на номерационните степени на неразрешимост, където той и неговите ученици основават силна школа с голямо влияние в Европа, Русия и САЩ. Свидетелство за важността на неговите научни постижения са и многобройните му проекти, финансирани от Кралското научно общество на Великобритания, Европейския съюз, Националната научна фондация на САЩ и др. Проф. Купър е бил поканен лектор на множество научни форуми, включително и на Логическия колоквиум 2009 г. в София.

Под ръководството на проф. Купър са получили докторските си степени 14 души, а в момента ръководи още четирима докторанти.

Връзките на проф. Купър с България датират от 1990 г., когато той посещава третото логическо биенале "Хейтинг'90", като член на програмния комитет. През 2002 г. той основава научната мрежа "Изчислимост в Европа" (CiE), възел на която е и катедрата по математическа логика на СУ. През 2008г. тази мрежа прераства в асоциация. От 2005 г. CiE организира ежегодни конференции. Домакин на конференцията тази година е Софийския университет.

Проф. Купър взима активно участие в организацията на Европейската мрежа "MathLogAps" - една програма за финансиране на докторанти в областта на математическата логика и приложенията й, блгодарение на която трима млади българи получиха докторските си степени. Двама от тях са сега асистенти във факултета по математика и информатика на СУ.