Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Да ви е сладко

   
Да ви е сладко

На 21 октомври започна първият по рода си семинар по Безопасност на храненето. Инициатор и домакин на семинара е Съвместният геномен център. Семинарът се проведе в Биологически Факултет.

На него присъстваха много студенти, преподаватели, както и специални гости от Германската агенция по безопасност на храните.

Освен, че се провежда за първи път в България семинар от този тип организаторите имат сериозната амбиция това да се превърне в традиция. Причината – правилното хранене и качеството на хранителните продукти е сериозен проблем.

Съвместният геномен център започва своето функциониране през март 2010 г. Главната му цел е увеличаване на качеството на продуктите, характерни за България (напр. кисело мляко, розово масло), както и повишаването на конкурентната способност на тези продукти на пазара. Центърът се стреми да бъде мост между академиите, университетите и бизнеса. Учените, работещи в центъра, не работят само за развитието на българската наука. Те общуват с други подобни центрове от Западна Европа и по своеобразен начин „допълват” познанието. СГЦ притежава сериозни познания в своята изследователска област и смята, че може да даде необходимото за бизнеса познание, а именно познание с действителна практическа стойност.

Центърът работи съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Агенцията стартира през февруари 2011 г. Главната цел е безопасността и повишаването на качеството на храните и безопасността на потребителя. Към БАБХ се включват 4 лаборатории за научно-изследователска дейност, център за оценка на риска. На територията на България са разположени 28 областни агенции за контрол и безопасност на храните. БАБХ е в постоянно сътрудничество с Европейския орган за безопасност на храните, с всички структури на Европейския съюз, имащи отношение към дейността на агенцията и с органите по безопасност на храните в държавите-членки от Европейския съюз и трети страни.

Атанас Анов