Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Движение на идеите и изследванията върху Българското възраждане и история на културата”

   
„Движение на идеите и изследванията върху Българското възраждане и история на културата”

По повод 80-годишнината от рождението на видния български историк, преподавател и общественик проф. Николай Генчев ще се проведе научна конференция на тема „Движение на идеите и изследванията върху Българското възраждане и история на културата”.

Конференцията е организирана от Исторически факултет и Катедрата по История и теория на културата към Философски факултет на Университета, със съдействието на Университетския хуманитарен комплекс „Алма матер”.

Проф. Николай Генчев е роден на 2 ноември 1931 г. в гр. Николаево, Старозагорска област. Учи в родния си град и във Велико Търново, а през 1956 г. завършва специалност история в Софийския университет. Три години по-късно става асистент по История на България, през 1971 г. е избран за доцент, а през 1974 г. за редовен професор в Исторически факултет на Университета. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема: „Франция в българското духовно възраждане”. Чете лекции по История на Българското възраждане, История на българската култура, Балканската култура между Изтока и Запада, Смяна на културните модели в българската история и много други. С преподавателската и научната си работа Николай Генчев подготвя няколко поколения специалисти в областта на историята, културологията и народопсихологията.

През периода 1975-1982 г. е декан на Исторически факултет, а през 1991 – 1993 г. е ректор на Софийския университет. Негова заслуга е създаването на катедра „История и теория на културата” през 1981 г.; от 1991 г. и на специалност „Културология” в Университета. За цялостен принос в европейската култура през 1989 г. на проф. д.и.н. Николай Генчев е присъдена международната Хердерова награда. Същата година той получава званието член-кореспондент на Българската академия на науките, а през 1993 г. – френската награда „Академична палма”.

Проф. Николай Генчев е известен и с активната си публицистична дейност, обхващаща над 200 статии и интервюта по различни исторически и съвременни проблеми. Особено популярно става неговото име чрез телевизионните документални поредици „Мигове” през 70-те години и „ 1 300 години България” през 80-те години на ХХ в. Активен участник в драматичните обществени промени в България през 90-те години на века, проф. Генчев продължи да бъде изследовател и критик, който познаваше отлично миналото и дръзваше да мисли, и да предусеща бъдещето.

Научната конференция на 2 ноември 2011 г. е в негова памет, за да не бъде забравено от младите български поколения общественото и научното дело на проф. Николай Генчев.

02 ноември 2011 г.

Зала 1, Ректорат

Коментари

Влез, за да коментираш.