Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „И чудото дойде…”

   
„И чудото дойде…”

На 1 ноември, в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се събраха студенти и преподаватели, за да покажат своето безкрайно уважение и обич към своя приятел, преподавател, колега – проф. дфн Цочо Бояджиев.

Тържественото събиране бе посветено на 60-годишния юбилей на проф. Цочо Бояджиев и сборника, в негова чест NOMINA ESSENTIANT RES.

За проф. Цочо Бояджиев

Родом от Троян. Завършва Немска гимназия - Ловеч през 1970 г. През периода 1972 – 1976 учи в специалност Философия на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 1980 става доктор по философия, десет години по-късно 1990 г. е вече доктор на философските науки – тема на дисертационния труд: „Ренесансът на XII век: природата и човекът”. Днес уважаван професор по антична и средновековна философия към катедра История на Философията към Философски факултет на СУ.

Философските му интереси предхождат историческата ситуация, в която се е намирал. В онези дни философията на Средновековието е бил един много кратък период. Неговият труд в областта на Средновековието и Ренесанса стават основа за появата на медиавистиката в България, обособяването на философия на Средновековието и Ренесанса и най-важното – стимул за много млади изследователи да работят.

Някои негови произведения

  • Нощта през Средновековието, София, Софи-Р
  • Loca remotissima: студии по културна антропология на европейското средновековие, София, Университетско издателство "Св. Климент Охридски"
  • Неписаното учение на Платон, София, Университетско издателство "Св. Климент Охридски" и други.

Проф. Бояджиев е превел редица текстове от латински, старогръцки, немски. Но има един, с което той е особено известен. Главно заради колосалните размери на произведението, което между другото не е преведено изцяло на български: Сума на теологията от Тома от Аквино.

Поезия:

  • 2002 Прозорец на север, София Аб, 2002
  • 2005 Сбогуване с предмети и други живи същества, София Аб, 2005

Сборникът

Сборникът NOMINA ESSENTIANT RES бе представен от проф. дфн Георги Каприев. Той обединява трудовете на 37 автора, 29 от които са български.

Поздравите

Аулата на Университета беше пълна изцяло. Цочо Бояджиев намери време лично да поговори с всички свои приятели, колеги, бивши и настоящи студенти.

Доц. Недялка Видева, заместник Ректор, поздрави от името на цялото ректорско ръководство и връчи почетен знак на Софийски университет със синя лента на професор Бояджиев. „Аз съм наистина щастлива!” – каза тя.

Доц. Димитър Денков – представител на деканското ръководство на Философски Факултет – сподели нещо неочаквано. Той пропусна официалните думи типични за празника на Народните будители и ни върна назад във времето - когато доц. Д. Денков е бил студент Цочо Бояджиев е бил само слух. „Един аспирант, който всички мислехме, че е в Германия.” По онова време много хубави работи са идвали от Германия и всички са се надявали, че със завръщането на Цочо Бояджиев ще дойде нещо хубаво. „И ето чудото дойде…” с завръщането си проф. Бояджиев не само е по-добър професионалист в областта си, но носи много нови идеи, важни за родната философия и култура. „Цочо Бояджиев вкара философията в едно ново измерение – каза още доц. Денков – ние вече разговаряме с хора, които са живели, а не с някакви стари текстове.”

Проф. Шпеер поздрави Цочо Бояджиев лично, както и предаде поздрави от името на Томас Институт.

Актрисата Татяна Лолова показа на аудиторията една по-различна страна на проф. Бояджиев. „21 години живея „под един покрив” с този прекрасен човек.” Тя прочете три от стиховете на Цочо Бояджиев, на които се радва най-много, а творбата Нощта през Средновековието определи като любимата й книга от творчеството на проф. Цочо Бояджиев.

Професорско Каре LIVE

Професорско Каре бе едно нестандартно предаване, излъчвано неотдавна. В него: проф. дфн Цочо Бояджиев, проф. дфн Георги Каприев, проф. дфн Владимир Градев и проф. дфн Калин Янакиев дискутират теми от различен философски характер. Някои от темите са по техен избор, а други по предложение на зрители.

Почитателите на това предаване и гостите на проф. Бояджиев имаха възможност да присъстват на един кратък „епизод”. Темата: Цочо Бояджиев като проблем на (българската) култура.

Ето накратко тезите на професорите:

проф. дфн Георги Каприев: Цочо Бояджиев е голям проблем за българската култура.

проф. дфн Владимир Градев: Цочо Бояджиев като учител и като философ.

проф. дфн Калин Янакиев: Цочо Бояджиев показва, че философията на Средновековието и Ренесанса е огромна, така както е огромна Сума на Теологията на Тома от Аквино.

А самият проф. Бояджиев, в типичния за неговия стил, просто стоеше и изслушваше внимателно колегите си.

Атанас Анов