Начало / Университетът / Факултети / Факултет по журналистика и масова комуникация / Новини

   

 

Конкурс за студентско есе на тема „Избирам Европа“

choose_eu

Катедра „История и теория на журналистиката“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“ и Бюрото на Европейския парламент в България обявяват конкурс за студентско есе на тема „Избирам Европа“. В конкурса могат да участват студентите от всички курсове и специалности на ФЖМК, ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“.
Конкурсът ще бъде обявен официално на 19 октомври от 10 часа в зала 15 на ФЖМК. Студентите ще имат възможност да научат повече за възможностите, които ЕС дава на младите хора.
Текстовете за конкурса „Избирам Европа“ трябва да са в размер до 1000 думи и да бъдат изпратени на имейл rckovachev@uni-sofia.bg до 23 ноември 2018 г. Наградата за тримата най-добре представили се студенти е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург. Текстовете ще бъдат оценявани от жури в състав: гл. ас. д-р Ралица Ковачева (председател), доц. д-р Луливера Кръстева, доц. д-р Бисер Златанов и редовен докторант Десислава Сотирова.
Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 30 ноември 2018 г. от 10 ч. на специално събитие в Дома на Европа.

Записани са първокурсниците за учебната 2018/2019 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация

stud_kn18_01

Завърши записването на първокурсниците в ОКС Бакалавър на ФЖМК за учебната 2018/2019 г. Прага на факултета ще прекрачат 286 нови студенти в четирите му специалности. Журналистика редовно обучение - 78 души, задочно - 24, връзки с обществеността - 71 редовно и 35 задочно, книгоиздаване - 36 редовно. В новата специалност комуникационен мениджмънт, която веднага стана втора по интерес в рамките на университета, ще се обучават 44 студенти. Жените са 216, мъжете 72.

Представители на ФЖМК на ХIX Световен конгрес по социология в Торонто

ISA2

"Власт, насилие, справедливост. Размисли, отговори, отговорности" е мотото на ХІХ световен конгрес на Международната асоциация по социология. Той се провежда от 15 до 20 юли 2018 г. в Торонто, Канада. Участват близо 6000 изследователи, експерти и практици от над сто страни. Докладите са разпределени в повече от 1200 секции. Президентът на Асоциацията проф. Маргарет Абрахам от най-големия частен колеж Хофстра в Лонг Айлънд – Ню Йорк очерта в приветствието си предизвикателствата пред силните на деня, отговорностите им за насилието в различните части на планетата и все по-нарастващата необходимост от справедливост в съвременното общество.
Факултетът по журналистика и масова комуникация бе представен с два доклада, развити в рамките на проектите ДКОСТ 01/10 – 04. 08. 2017 г. и ДКОСТ 01/25 – 20. 12. 2017 г. на Фонд "Научни изследвания", с участието на млади учени, водени от проф. д-р Лилия Райчева.
Темата на първия доклад "Образът на застаряващите жени в съвременната медийна екосистема" е в нейно съавторство с д-р Мариян Томов – защитил дисертацията си в катедра "Комуникация и връзки с обществеността". Докладът бе представен на кръгла маса "Различни аспекти на протестната мобилизация" в Изследователския комитет 48: "Социални движения, колективни действия и социална промяна".
"Фалшифициране на медийната екосистема” е темата на втория доклад – съвместна разработка на проф. Райчева с нейната редовна докторантка Надежда Митева в Катедра „Комуникация и аудио-визуална продукция”. Този доклад бе одобрен за представяне от Изследователския комитет 36: "Теория и изучаване на отчуждението" в сесията: "Неолиберализъм, отчуждение, алтернативни факти и фалшиви новини". Предстоят публикации на докладите в реномирани международни академични издания.

БДВО връчи годишната стипендия „Проф. Тодор Петев“

stip18

Стипендията на БДВО на името на проф. Тодор Петев беше връчена на 29 юни във ФЖМК. Носител на стипендията тази година е Бетина Стефанова от ФЖМК на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специална награда получава Миглена Романова, студентка във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Журито избра Бетина Стефанова за стипендиант на 2018 година заради оригиналния творчески подход, с който развива темата за опасността от бързата публичност. „Бетина показва добро познаване на съвременните социални и комуникационни процеси, аналитичност, познаване на творчеството на проф. Петев в съчетание с нестандартна художественост на текста. Нейното „писмо“ от променящата се комуникационна среда до дигиталния гражданин на света е увлекателно и приятно четиво, което провокира към размисъл“, споделя журито, оценило есетата.
Годишната стипендия на Българското дружество за връзки с обществеността „Проф. Тодор Петев“ е в размер на 500 лв., а носителят ще има възможността да участва безплатно на всички платени събития и обучения, организирани от БДВО през настоящата година.
Стипендията беше създадена в края на 2016 година в памет на учредителя и почетен председател на БДВО – проф. Тодор Петев – и ще бъде връчвана всяка година на български студенти в сферата на комуникациите.

Двама преподаватели от ФЖМК бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

Проф. д-р Здравка Константинова и проф. д-р Мария Нейкова получиха отличията си от ректора по време на заседание на Академичния съвет на Софийския университет. Проф. дфн Анастас Герджиков отправи благодарност за тяхната преподавателска и научна дейност. Виж повече.

Студентска книга „Погледи към книгоиздаването“ - за 20-годишнината от откриването на специалността „Книгоиздаване”

pogledi

На 5 юни от 18 ч. в Конферентната зала на Ректората на Софийския университет ще бъде представена студентската книга „Погледи към книгоиздаването“. Тя е създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Всички издателски процеси – редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка – са извършени в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас”. Всеки от студентите участва със свой авторски текст. Сборникът представя книгоиздаването и като академично образование, и като професионална практика. Тематиката му е разнообразна – обучение и реализация, минало и настояще на книгоиздаването у нас, съвременни явления на световния книжен пазар.
С издаването на тази книга Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва и 20-годишнината от откриването на специалността „Книгоиздаване”.

Какво ни готвят медиите?

media_cook

Здравословни ли са медийните рецепти ще се опитаме да разберем на workshop във Факултета по журналистика и масова комуникация.
Храна, вода и интернет са трите животоподдържащи еленмента, които консумираме ежедневно. Но дали в храната, която предпочитаме да ядем напоследък нямат пръст и медиите?
И защо бабите ни не разбират какво е био храна и не харесват суши?
Няколко студенти от 4-и курс ще разгледат влиянието на медиите в хранителните ни навици, а гост-лекторите проф. Фани Рибарова и Анна Борисова, ще се опитат да ни убедят, че няма вредни храни, а само вредни комбинации и количества. Междувременно ще поговорим за домашната храна, за институционалната, за спортните режими, шеф-готвачите и още няколко неща между тях.
Ще се радваме да разберем какво мислите и да обсъдим какво има според вас в медийния черпак.
Елате с апетит и любопитство на 28-ми май във Факултета по журналистика в 13.00 часа!

dos

Публична лекция на Вероника Радева Досън, PhD,
доцент по комуникационни науки в Калифорнийски държавен университет Станислаус
Да се превърнеш в идентификационен център: plurivocal преговори за идентичност в социалните медии
12,30 ч, 30 май 2018 г.
61 аудитория на ФЖМК, ІІІ ет., ул. „Московска” 49
Veronica Radeva Dawson PhD, Ass. Professor of Communication Studies at California State University, Stanislaus. "Becoming an Identity Hub: Negotiating Plurivocal Organizational Identity on Social Media"
Специфични области на изследване от г-жа Досън са взаимодействието на организационната и индивидуалната идентичност в платформите на социалните медии. Води лекционни курсове по организационна комуникация, връзки с обществеността, здравна комуникация, комуникационна теория и убеждаване.

Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще носи името на проф. д-р Веселин Димитров

museumR

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св.Климент Охридски” официално ще бъде наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.
Официалната церемония ще се състои на 19 май 2018 г., събота, от 16.00 часа в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Встъпителни думи ще произнесат проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св.Кл.Охридски”, проф. д-р Чавдар Христов – зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. д-р Вяра Ангелова – ръководител на катедра „Радио и телевизия” и Ивайло Савов – директор на програма „Хоризонт” на БНР.
Събитието е част от програмата по отбелязване на 130 години СУ „Св.Климент Охридски”, 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80 години от рождението на проф. д-р Веселин Димитров.
Проф. д-р Веселин Димитров (19 май 1938 – 25 юни 2009) е дългогодишен преподавател и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски”. Автор е на 17 монографии и над 130 научни студии и статии. Създател на две научни дисциплини „История на радиото в България” и „Радиопрограмиране”. Съавтор на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и с прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до/” – 1966 г. Създател на Университетското радио „Алма Матер”. Носител на голямата награда на БНР „Сирак Скитник” и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.
Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Носител на орден „Св.Св.Кирил и Методий” с огърлие.

Катедра "Радио и телевизия" в Майските дни на културата 2018

semin

18 май, 10,00 ч., зала 14 - представяне на Докторантски брой 3 на списание "Медиалог", електронно издание на катедра "Радио и телевизия" (medialog-bg.com).
От 10,30 ч. продължава с Докторантския семинар на катедрата с научни доклади на докторантите на катедра "Радио и телевизия" и дискусия.

21 май, 10,00 ч. зала 43 - Фестивал на студентската продукция. Традиционно годишно представяне на студентската продукция от учебните радио и телевизионни студиа.

22 май, 14,00 ч., зала 29 - Публичен семинар на катедрата на тема "Естрада, медии, социализъм" със специалното участие на проф. д.н. Розмари Стателова.

24 май, 11,45 ч., Аулата на Ректората - тържествено обявяване от представител на БНР на стипендианта на Образователната инициатива на БНР в памет на проф. Веселин Димитров за насърчаване на обучението по радиожурналистика - г-ца Флора Велчева.

Стипендии на Фондация „Радостина Константинова“

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обяви резултата от националния конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката. Стипендията за 2018 година печелят студентите Виктория Симеонова и Панайот Стефанов.
Стипендията, която е в размер на 1 000 лева, се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студенти от ФЖМК в последната, четвърта година на бакалавърското обучение.
Фондация "Радостина Константинова" представи и книга с нейни интервюта и разследвания, наречена "Моето защо". Бяха връчени и наградите на фондацията за разследваща журналистика.

Фондация “Димитър Цонев” връчи награди за студенти по журналистика

fondDZ01

На 10 май Фондация “Димитър Цонев” връчи наградите си за студенти по журналистика. Предизвикателството, на което те трябваше да отговорят, за да участват в конкурса, беше да покажат добрия българин с едноминутно видео. Най-много гласове от Управителния съвет на фондация "Димитър Цонев" получи екип от деветима студенти от УНСС.
На второ място в конкурса за студент бяха избрани Станислава Иванова и Пламен Бешков от ФЖМК, а на трето - Татяна Йорданова от ФЖМК.
Снимки: Хайлайф. Проф. Любомир Стойков връчва наградите на студентите от ФЖМК.

Академичен омнибус „Дигиталният диалог: граници, съдържания, индикатори“

akademichen_omnibus1

В рамките на Дванадесетия PR фестивал Българската академична асоциация по комуникации (БААК) и Катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция“ на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще проведат традиционния академичен омнибус на тема „Дигиталният диалог: граници, съдържания, индикатори“.
Омнибусът ще пристигне на 22 май, от 10 до 12 ч. в аудитория 17 на ФЖМК, ул. Московска №49. Ще бъдат обсъждани въпросите на мултимодалността и съдържанието в онлайн среда, дигиталната регулация, дигиталният политически диалог, силата и слабостта на социалните мрежи, доверието като основен капитал в онлайн комуникацията, рекламните послания в дигиталната среда, изграждането на общности чрез дигиталната комуникация и др.
Сред участниците са доц. д-р Александър Христов, доц. д-р Георги Калагларски, проф. дфн Иванка Мавродиева, проф. д-р Маргарита Пешева, проф. дфн Милко Петров, доц. д-р Теодора Петрова, гл. ас. д-р Светлана Станкова, доц. д-р Стефан Серезлиев, Петя Попова –ПР експерт. Медиен партньор на омнибуса е електронното списание „Newmedia21.eu. Медиите на 21 век“, където ще бъдат публикувани докладите и презентациите на участниците.

Ден на докторанта

doct

На 18 май 2018 г. от 10 часа в зала 29 ще се проведе докторантският семинар „Ден на докторанта“, организиран от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация.
Програма
Откриване на Ден на докторанта от доц. д-р Теодора Петрова, декан на Факулета по журналистика и масова комуникация, доц. д-р Мария Попова, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“, проф. д-р Здравка Константинова, ръководител на проекта Ден на докторанта
Първа част, модератор: проф. д-р Здравка Константинова
10.00 - 10.40 ч. – Лиляна Петкова: Иновативният моден дизайн и социалните мрежи
10.40 - 11.20 ч. – Ивелина Георгиева: Теоретични аспекти на демографския преход в България
11.20 - 12.00 ч. – Явор Цветанов: Анонимните – между алтернативна журналистика и киберпрестъпления
12.00 - 13.30 ч. – Закуска на тревата (в Университетската ботаническа градина пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация)
Втора част, модератор: доц. д-р Мария Попова
13.30 - 14.10 ч. – Десислава Сотирова: Основни проблеми пред евроатлантическата интеграция на държавите от Западните Балкани (1999 – 2018)
14.10 - 14.50 ч. – Ивелина Ватова: Геокомуникацията: нов модел на новата международна комуникация в 21 в.
14.50 - 15.20 ч. – Евелина Гечева: Политическата линия на в. "Зора" (1919 - 1944) по отношение на Втората световна война
15.20 - 15.40 ч. – Заключение

Национална научна конференция „Медии и журналистика – професионалните стандарти между властта и парите. Ефективен мениджмънт на независима медия“

konf18

На 11 май 2018 г. от 10 часа в зала 13 на ФЖМК започва Национална научна конференция „Медии и журналистика – професионалните стандарти между властта и парите. Ефективен мениджмънт на независима медия“. Конференцията е организирана в чест на 70-годишнината на проф. дсн Петранка Филева от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация.
Целта на научната конференция е свързана с въвеждането и изследването на случаи от теорията и практиката, които предоставят възможности за реализирането на концепцията, че ефективният мениджмънт може да осигури съществуването на независими медии. Дискусионният фокус е насочен към прилагането на професионални стандарти, ефективното управление и независимите медии като съществуващи научни конструкции в теорията, към които практиката следва да се стреми.
Сред предвидените тематични направления са: Глобализация и медии – възможности и заплахи в дигиталния свят; Медии и пари; Медиен мениджмънт и частно предприемачество в България; Образованието по журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване; История на медиите и журналистиката; Публични комуникации и медиите днес; Формиране на нови потребителски нагласи и поведение; Международни отношения, световна икономика и медии; Социални медии, бизнес, политика.
Конференцията е в чест на юбилея на дългогодишен член на Факултета по журналистика и масова комуникация, преподавател и изследовател със значим опит и научно наследство проф. дсн Петранка Филева, която е родоначалника в изследванията и преподаването по медиен мениджмънт и медийна икономика в България. В тези области тя развива значителна преподавателска и изследователска дейност. Конференцията е с национално участие на представители от различни университети в България, включително медийни изследователи и преподаватели от ФЖМК, от СУ “Св. Климент Охридски”, докторанти и журналисти.

Студентски конкурс на Българската асоциация на рекламодателите

bar18

Българска асоциация на рекламодателите (БАР) Ви предизвиква да се включите в тазгодишния конкурс на BAAwards 2018 и да дадете шанс за награда на своя труд и идеи.
От 2014 година асоциацията отличава компаниите реализирали най-успешни и иновативни маркетингови стратегии през предишната година с наградите BAAwards. За първи път в тазгодишното издание на конкурса се учредява специална награда на БАР за студентска разработка по маркетингови комуникации.
Конкурсът е отворен за студентски отбори в специалности „маркетинг“, „комуникации“, „реклама“ от университети от цялата страна. В рамките на конкурса Вие ще имате възможността напълно безплатно да се състезавате за наградата, като разработите проект на тема: „Пускане на пазара на нов брандиран продукт или услуга в съществуваща категория“.
Проектите Ви ще бъдат оценявани от жури на BAAwards’2018, в което ще влязат водещи български професионалисти в сферата на маркетинга и рекламата.
Петима от съдиите ще бъдат представители на компании големи рекламодатели, двама ще са от водещи комуникационни агенции, победители в конкурса EFFIE 2017, и двама ще са представителите на водещи агенции за проучване на пазара.
Победилият студентски отбор ще бъде представен на всички членове на БАР, които са водещи рекламодатели и работодатели в страната. Той ще бъде обявен в комуникационните канали на конкурса, а разработката му ще стане част от ноу-хау на конкурса, което е пример и вдъхновение за цялата професионална общност.
При проявен интерес за реапликация на проекта или части от него в реална бизнес ситуация, организацията, която иска да я използва ще уреди условията за това с ВУЗ и студентския екип.
Време е за предизвикателства! Провери себе си в истинско състезание на реални бизнес казуси!
Спечели уважението и привлечи вниманието на най-големите рекламодатели, които утре могат да те поканят в екипите си!
Стани част от тези, които разшифроват баркода на успеха в маркетинговите комуникации и го показват на всички професионалисти в сектора!
В прикрепените файлове ще намерите последната информация по отношение на конкурса BAAwards за студентска колективна награда. Наградата е за създаване на реклами и други маркетингови комуникации. Подробна информация за конкурса, кандидатстването, критериите, процеса на оценяване и сроковете виж тук и тук .

Лекция на Томас Щокле. „Комуникация и доверие в ерата на социалните мрежи (случаят с Facebook и изтеклите данни към Cambridge Analytica)“

stockle

На 15 май 2018 г. от 14 до 17 часа в зала 13 на ФЖМК ще се състои лекцията на Томас Щокле на тема „Комуникация и доверие в ерата на социалните мрежи (случаят с Facebook и изтеклите данни към Cambridge Analytica)“, организирана от катедра "История и теория на журналистиката" и агенцията за медиен анализ "Perceptica".

Томас Щокле е независим медиен изследовател и консултант. До съвсем скоро ръководи стратегическото бизнес развитие в ЛексисНексис Бизнес Инсайт Солюшънс (BIS), където изследва новаторски и интуитивни начини за добавена стойност към клиента чрез по-задълбочени инсайти, получени на базата на агрегиране и анализ на съдържание и информация. Преди да се присъедини към LexisNexis, той е бил ръководител група и е завеждал глобалния анализ в W2O Group, бил е управляващ директор в Рипорт Интернашънъл (сега КАРМА). Той е съпредседател на Комисията за измервания в ПР-а; Член е на редакционния консултативен съвет към "Журнал за връзки с обществеността", както и член на Консултативния съвет на Дружество за изследвания на нови комуникации (SNCR). Виж повече

Дискусия „Бъдещето на журналистиката“

future18

Дискусията „Бъдещето на журналистиката“ ще се проведе на 17 май 2018 г. от 14 до 17 часа в зала 13 на ФЖМК. Организатор на събитието е катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
За участие в дискусията са поканени телевизионните журналисти Надя Обретенова и Иво Никодимов от БНТ, Десислава Стоянова, Денислав Борисов и Светослав Иванов от bTV, Генка Шикерова, Аделина Радева и Виктор Николаев от Нова телевизия. Модератор на дискусията е д-р Кристина Баксанова от bTV.
Сред обсъжданите теми на дискусията „Бъдещето на журналистиката“ са журналистическата етика на екрана, промяната в технологиите, съучастието на аудиторията, взаимодействието медии-власт-свобода на словото и образованието по журналистика.

Представяне на колективната монография „Управление на репутационни кризи“

UprRepCrizi

Официалното представяне на монографията „Управление на репутационни кризи“ ще бъде на 10 май 2018 г. в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ от 18:00 ч.

Какво точно е репутацията? Как тя се създава, упрявлява, измерва, защитава и губи? Как настъпват репутационните кризи? Защо трябва да разбираме, управляваме и предотвратяваме този тип кризи в задръстения от всякаква информация свят?
Отговорите на тези и други важни въпроси читателите ще намерят в новата колективна монография на специалисти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Управление на репутационни кризи“.
Книгата обединява научни резултати от изследванията в докторските програми на Софийския университет „Кризисен мениджмънт – управление на репутационни кризи“ и „Кризисен пъблик рилейшънс“, ръководени от проф. д-р Чавдар Христов. Повече за книгата.

Публична лекция на доц. Георги Лозанов на тема "Земното щастие"

glozanov

Публична лекция на тема "Земното щастие" ще изнесе доц. Георги Лозанов по случай своята 60-годишнина. В Аулата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", на 26 април 2018 г. от 19.00 часа.

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обявява конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката за 2018 г.

Стипендията в размер на 1 000 лева се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профилите „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ във ФЖМК.
Носителят на стипендията се определя от комисия в състав от трима души – един представител на Фондация „Радостина Константинова“, преподавател от Факултета по журналистика и масови комуникации и бивш стипендиант на Фондацията. Критериите за оценяване са творчески постижения в журналистика (сътрудничество в медии, летни стажове и практически занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации), изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема и/или публикации в медиите, както и годишен успех от следването над 4.50.
Документи за кандидатстване:
1.Уверение за успех;
2.Кратка автобиография и мотивационно писмо;
3.Изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема през предходната година; публикации в медиите ще се считат за предимство.
Кандидатите ще бъдат оценени по документи.

Документите се подават на адреса на Фондация „Радостина Константинова“: София, район „Триадица“, ул. „Христо Белчев“ № 1 или на и-мейл адрес: zina.sokolova@gmail.com
Срокът за подаване на документите е 30 април 2018 г.

Конкурс за студентска стипендия „Проф. Тодор Петев“ на БДВО

petev

“Опасностите от бързата публичност” е темата на есето за студентите, които ще кандидатстват за стипендия на името на проф. Тодор Петев, учредена от БДВО в края на 2016 г. Второто издание на благородната надпревара на името на учредителя и първи председател на първата неправителствена организация в сферата на комуникациите стартира на 7 март.
За престижната стипендия ще могат да кандидатстват студенти бакалаври или магистри, изучаващи ПР, комуникации или маркетинг, като те ще разполагат с близо месец, за да подготвят своето есе. Работата им ще бъде оценена от жури в състав: Мила Миленова, председател на БДВО, Тодор Тодоров Петев, син на проф. Петев и доц. д-р Александър Христов.
Кандидатите трябва да изпратят своите есета на имейла на БДВО – office@bdvo.org, както и попълнена форма за регистрация. Крайният срок за кандидатстване е 10 април.
Годишната стипендия на БДВО „Проф. Тодор Петев“ е в размер на 500 лв., а носителят й ще има възможността да участва безплатно на всички платени събития и обучения, организирани от БДВО.

Журналистика и пропаганда - семинар на Катедра "Радио и телевизия"

hssf

На 16 март, петък, от 10 ч. в зала 17 ще се проведе семинар на Катедра "Радио и телевизия" на тема:

Журналистика и пропаганда

Гости: доц. дсн Милена Якимова и проф. д-р Димитър Вацов

Представяне на резултатите от изследването "Антилиберални дискурси и пропагандни съобщения в българските медии". (Изследването е проведено от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания-София и финансирано от Фондация „Америка за България“)

Почина проф. д-р Пенка Караиванова

Pen_Kar

С дълбока скръб съобщаваме, че на 24 февруари почина професор доктор Пенка Караиванова, журналист по международни отношения, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет както и в други факултети на СУ.
Родена е в село Александрово, Ловешко, на 16 август 1931 г. в учителско семейство. Основно образование завършва в родното си място, след което продължава да учи в Американския колеж в гр. Ловеч до закриването на чуждите училища в България. Завършила специалност „Журналистика” в Софийския университет през 1955 г., започва работа във вестник „Народна младеж”, където прекарва студентския си стаж. Първо работи като окръжен кореспондент в Шумен, после в отделите „Учащи”, „Работническа младеж”, и „Външна политика”, „Международни отношения” се превръща в нейна трайна специалност и по-късно в дисциплина за научни изследвания, с която продължава да се занимава цял живот. Продължава професионалната си кариера в сп. „Ново време” като завеждащ международния отдел и член на редколегията и едновременно с това е съвместител в Института по международни отношения.
Постъпва в Софийския университет като преподавател по международни отношения. Защитава две дисертации: с първата - на тема „Революционният процес в Латинска Америка през седемдесетте години” става „кандидат на науките” и старши научен сътрудник втора степен, а с втората получава титлата „доктор на науките и старши научен сътрудник първа степен.
Активно сътрудничи на вестници и списания, в Националното радио и телевизия с публикации на международна тематика. Автор е на дванайсет книги с пътеписи от пътувания в САЩ, Англия и редица латиноамерикански държави, между които Бразилия, Аржентина, Венесуела, Боливия, Колумбия и Чили. Автор е на редица монографии, резултат от научни изследвания като „Златният мираж”, (1970). „Около планетата Албион”, (1971), „САЩ – парализа на оптимизма” (1978). „Кой изтърва Патагония” (1981), „Американизъм и антиамериканизъм” (1988), „САЩ – външнополитически раздвоения: „Разведряване в идеологията и политиката на САЩ през седемдесетте години” (1980), „Идеологическият фактор в международните отношения”, (1986), „С последната каравела”(1987) и др.
От Академичния състав на ФЖМК-СУ

Поклонението и опелото за проф. Пенка Караиванова ще се състоят на 28.02.2018 г., от 12.00 часа в храм "Възнесение Господне", бул. Ситняково, срещу посолството на Румъния

Студентски конкурс на тема „Покажи добрия българин“

fdc

Ако си студент по журналистика, бакалавърска степен и си най-много на 24 години…
Ако искаш да покажеш уменията си да създаваш видео съдържание с публицистична стойност…
Участвай в конкурса на фондация "Димитър Цонев" и спечели награда от 1500 лв. и официална грамота-признание от фондацията.
Освен това, видеото на победителя ще бъде показано пред представители на някои от най-големите БГ медии по време на събитието за обявяване на победителят.
Ето подробностите:
Кой?
В конкурса могат да участват всички студенти по журналистика, бакалавърска степен, които са на максимум 24 години. Позволено е участниците да се явяват под формата на отбор.
Какво?
Изгответе едноминутно видео на тема “Покажи добрия българин”
Кога?
Срок за изпращане на видеото: до 15.4.2018.
Обявяване на победителя и връчване на наградата: май 2018 г. (точната дата ще бъде обявена допълнително).

Почина доц. д-р Владимир Симеонов

simeonov

С дълбока скръб съобщаваме, че на 15 януари 2018 г. почина нашият колега, преподавател и изследовател на медиите доц. д-р Владимир Симеонов (1932).
Доц. Симеонов беше дългогодишен ръководител на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ във ФЖМК, журналист, теоретик на печата, издател, автор на изследвания като „Пресжурналистика“ и мн. други.
От Академичния състав на ФЖМК-СУ

Еразъм+ доведе 28 студенти от Холандия във ФЖМК

holand18

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” гостуват 28 студенти от Университета в Леоварден, Холандия. Те са са на практическо обучение в България заедно с преподавателите си в рамките на Програма “Еразъм+” и разработват проекти, свързани с председателството на България и Пловдив - европейска столица на културата. Те работят заедно с техни колеги от факултета, които са били на обучение в Холандия по Програма “Еразъм+”. В рамките на програмата българските студенти имаха възможност да присъстват на лекция на преподавателите по комуникации от Холандия доц. Клаас Ян Хюзинг и Гастон Гаст.

india

Награда за доклад на преподавател от ФЖМК в Индия

С награда за най-добър доклад в секцията „Медийна грамотност развлекателна индустрия” на Международната конференция по комуникационен мениджмънт се върна проф. д-р Лилия Райчева.
Конференцията се организира за пети пореден път от Института по комуникации Mudra (MICA) в Ахмедабад, Индия. Тя се проведе от 11 до 13. 01. 2018 г. Темата на доклада „Демографски и съдържателни недостатъци в медийната екосистема” е развита на базата на PEST анализ, като се очертават тенденциите и предизвикателствата пред развлекателната индустрия в политически, икономически, социален и технологичен аспект.
Разработката е осъществена в рамките на COST Акция IS1404 «Еволюция но четенето в ерата на цифровизацията» и е подкрипена от изследователските проекти Националния Фонд за научни изследания: ДКОСТ 01/10-04.08.2017, ДКОСТ 01-11/04.08.2017, ДКОСТ 01/13-04.08.2017 и ДН 0511-14.12.2016.

Участие на ФЖМК в международна научна конференция в Швеция
На международната научна конференция „Употреба на околната среда 2017 – мултидисциплинарни подходи към урбанизацията и уязвимостта“ в Университета на Йевле, Швеция (03-05.12. 2017 г.) Факултетът по журналистика и масова комуникация бе представен от проф. д-р Лилия Райчева и нейната редовна докторантка от Надежда Митева с доклад на тема „Употреба на медийната среда и информационните и комуникационните технологии – уязвимостта на възрастните хора и предизвикателствата пред тях“. Докладът обобщава данни от емпирично изследване на различията между поколенията като потребители на медийно съдържание, както и техните нагласи за справяне с явлението „фалшиви новини“, проведено и представено от Надежда Митева. Изследването е проведено в рамките на COST Акциите на Европейската комисия IS 1402: Ageism - A Multi-National, Interdisciplinary Perspective и IS 1404: Evolution of Reading in the Age of Digitization (E-READ), с подкрепата на Проект BG05M2OP001-2.009-0013 (ДокЦент), Фонд Научни изследвания - проект ДКОСТ- 01/11-04.08.2017 и Университета в Йевле, Швеция.

Испанската журналистика днес

Среща с Рамон Перес Маура, заместник-директор на в. ABC, ще се проведе на 15 ноември 2017 г. от 18.00 ч. във Ф

ramon

ЖМК. Срещата се организира със съдействието на Посолството на Кралство Испания и Института „Сервантес“. Водещ проф. Лазар Копринаров

Рамон Перес Маура е журналист, заместник-директор на в. АБС (ABC), всекидневник, в който преминава цялата му професионална кариера от 1989 г. и където води страниците за политически мнения и анализи. Сътрудник в приложението „ABC Cultura” и коментатор в програмите „La linterna” и „Herrera en COPE” на радио KOПЕ (COPE).
Бивш генерален секретар на Европейскиясъюз на всекидневниците (European Dailies Alliance), обединяващ Le Figaro, The Daily Telegraph, ABC и Die Welt. Бивш главен редактор на Internacional и кореспондент на Oriente Medio със седалище в Кайро. Като пратеник на АБС пътува в над петдесет страни в Европа, Африка, Америка и Азия. Сътрудничил е и в различни испански изданияPolítica Exterior, Nueva Revista, Veintiuno – и други от Аржентина, България, Чили, Колумбия, САЩ (The Wall Street Journal), Франция и Перу. Член на Административния съвет на Изследвания на външната политика А.Д. (Estudios de Política Exterior S.A.), на Научния съвет на кралския институт за международни изследвания и стратегии Elcano и президент на Испанския комитет за Паневропейски съюз.

sem_press17

Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване

Докторантски семинар на Катедрата "Пресжурналистика и книгоиздаване"

Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване” организира докторантски семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”, който ще се състои на 20 и 21 ноември 2017 г. от 10 часа в 29 зала на ФЖМК.

Семинарът се провежда в рамките на Климентовата седмица, на честванията на 130-ата годишнина от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е посветен на 20-годишнината от създаването на специалността „Книгоиздаване”.

Семинарът се организира с участието на докторанти и постдокторанти от всички катедри на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Програма на семинара
ПРОГРАМА НА ДОКТОРАНТСКИЯ СЕМИНАР НА КАТЕДРАТА „ПРЕСЖУРНАЛИСТИКА И КНИГОИЗДАВАНЕ“
„Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”
20 НОЕМВРИ
ПАНЕЛ 1: ИЗДАТЕЛСКИ ПОЛИТИКИ И ПРАКТИКИ – ТРАНСФОРМАЦИИ И КОМУНИКАЦИЯ
МОДЕРАТОР: ПРОФ. Д-Р ВЕСЕЛИНА ВЪЛКАНОВА, РЪКОВОДИТЕЛ НА КАТЕДРАТА „ПРЕСЖУРНАЛИСТИКА И КНИГОИЗДАВАНЕ”
10,00 – 10,15 Георги Александров, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Спадът в продажбите на електронни книги – фалшива новина или неочаквана реалност
10.15 – 10.30 Симона Калева, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Литературната агенция – между теорията и практиката в книгоиздаването
10,30 – 10,45 Светла Никова, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Синергично взаимодействие между книгоиздаването и книготърговията
10,45 – 11,00 Жана Попова, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Българското книгоиздаване и българската художествена литература през 2017 година - специфики и тенденции
11,00 – 11,15 Бистра Величкова, катедра „Радио и телевизия”
От журналистика към литература. Влиянието на журналистическата работа върху художественото писане
11,15 – 11,30 Екатерина Николова, катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция”
Проблемът с кадрите в полиграфията
ДИСКУСИЯ
ПАНЕЛ 2: РЕТОРИЧЕСКИ ПАРАДИГМИ НА МЕДИИТЕ
МОДЕРАТОР: ДОЦ. Д-Р ЕФРЕМ ЕФРЕМОВ, ЗАМЕСТНИК-ДЕКАН НА ФЖМК
13,00 – 13,15 Ваня Сухарова, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Журналистиката на гражданите - възможност, заплаха или алтернатива за професионалната журналистика
13,15 – 13,30 Мария Спасова , катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция”
„Букви и бонбони“ и „Добър вечер, мили деца!“ от Никола Балабанов между детския радиочас и детската книга
13,30 – 13,45 Калоян Вушев, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Креативни и стандартни подходи в графичния дизайн на списанията
13,45 – 14,00 Евелина Гечева, катедра „История и теория на журналистиката”
Стартът на в. „Зора” (1919 – 1944)
14,15 – 14,30 Таня Данаджикова, катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция”
Изследване на факторите при четенето за удоволствие
14,30 – 14,45 Екатерина Титова, катедра „История и теория на журналистиката”
Глобално vs глокално в културната журналистика
ДИСКУСИЯ
21 НОЕМВРИ
ПАНЕЛ 3: ДИГИТАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СРЕДА И ИНТЕРНЕТ КУЛТУРА
МОДЕРАТОР: ПРОФ.Д-Р ГРЕТА ДЕРМЕНДЖИЕВА
10,00 – 10,15 Лора Симеонова, „катедра Пресжурналистика и книгоиздаване”
Fact-checking в чудния свят на българското „новинарско фентъзи”
10,15 – 10,30 Ирина Тодорова, катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция”
Съвременни тенденции в четенето, възприемането и разпространението на литература във виртуалната култура
10,30 – 10,45 Розалия Варджиева, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Визуална комуникация и устойчив уеб дизайн на новинарските сайтове
10,45 – 11,00 Йордан Карапенчев, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Тенденции в използването на писмената разговорна реч при копирайтинг текстове в интернет
11,00 – 11,15 Боян Иванович, катедра „История и теория на журналистиката
Технологиите, които владеят съзнанието ни: технологични трикове на социалните мрежи
ДИСКУСИЯ

ПАНЕЛ 4 ПУБЛИЧНА КОМУНИКАЦИЯ И МЕДИЙНИ РЕФЛЕКСИИ
МОДЕРАТОР: ДОЦ. ДН АНДРЕАНА ЕФТИМОВА
13,00 – 13,15 Димитър Сотиров, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване”
Медийни презентации на творческата личност (Феноменът Гена Димитрова – медийни образи в три десетилетия)“
13,15 – 13,30 Марио Николов, катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама”
Роля и комуникационна значимост на социалните медии в процеса на популяризиране на съвременната фестивална и клубна електронна музика
13,30 – 13,45 Боян Георгиев, катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция
Въздействието на политическата карикатура върху глобални репутационни кризи. Ключови променливи на казусите „Юландс-Постен“ (2005) и „Шарли Ебдо“ (2015).
13,45 – 14,00 Емилия Благоева Кикарина - катедра „Комуникация, връзки с обществеността и реклама”
За един неизследван въпрос от историята на богомилството в средновековна България. Комуникационният модел на богомилското движение в светлината на запазеният изворов материал
ДИСКУСИЯ

Медийният образ на българския външнополитически дневен ред
Изследване на тема "Външнополитическите тези в предизборната кампания за парламентарни избори 2017 г. (24.02–24.03.2017)" представят във ФЖМК на 29 ноември 2017

semin

Какъв е медийният образ на българския външнополитически дневен ред? Отговорът на този въпрос се търси с анализа на политическите твърдения в предизборната кампания за парламентарните избори на 26.03.2017 г., както и с по-широкия поглед към представянето на външната политика на България в публичното пространство в изследване на научен колектив от катедра "История и теория на журналистиката", осъществено по проект, финансиран от Софийския университет.
Резултатите от изследването ще бъдат представени от авторките проф. д-р Мария Нейкова и ас. д-р Ралица Ковачева на среща, която ще се състои на 29.11.2017 г. от 16 ч. във ФЖМК, зала 61.

"Българското пътуване в Европа” на БНТ тръгва от Факултета по журналистика и масова комуникация

bnt_eu

БНТ представи проекта си ЕП 202ПЕТ в зала 13 на ФЖМК в присъствието на заместник-министъра за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Моника Панайотова, ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Теодор Стойчев и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.
Проектът се базира на БЯЛАТА КНИГА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА от 1 март 2017 г. и нейните пет сценария за развитие до 2025 г. Основната цел на БНТ е посредством ПЕТ телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, да разшири познанията относно идентичността, ролята и политическата природа на Европейския парламент, като единствената демократично избирана институция.
До средата на 2018 г. зрителите ще имат възможност да видят документалната поредица “Българското пътуване в Европа”, която ще представи някои от основните предизвикателства пред Общността през погледа на младите хора. В заснемането на всеки от епизодите участие ще вземат четирима младежи, подбрани чрез кастинг. Съвместно с продуцентите на всеки от филмите – водещи журналисти от обществената медия, те ще посетят седалищата на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, ще имат възможност да се срещнат с представители на европейските институции, ще разговарят с граждани на различни европейски държави в търсене на общите очаквания за бъдещето на Европа. Виж повече.

„Жени и журналистика“ - дискусия и обучение във ФЖМК

bgfundforwomen

Дискусия на тема „Жени и журналистика“ ще се проведе на 12 октомври 2017 г. от 9:30 часа в зала 61 на ФЖМК. Тя се организира в сътрудничество с Катедра "История и теория на журналистиката" в рамките на проект "Журналистика от жените за жените", изпълняван от фондация "БлуЛинк" с подкрепата на Българския фонд за жените. Дискусията ще бъде последвана от обучителна лекция за журналистки от 14 до 18 часа в зала 66.
Действащи журналистки и изследователи ще споделят опит и гледни точки за професионалните предизвикателства пред жените медиите–от неуважителното отношение от страна на събеседниците до трудностите в професионалното израстване.
Сред участниците в дискусията ще бъдат Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти, авторката на „Неуютен блог“ Светла Енчева, Николета Даскалова от Фондация "Медийна демокрация", Ружа Смилова от Центъра за либерални стратегии, доц. д-р Мария Попова, ръководител на катедра "История и теория на журналистиката" и д-р Павел Антонов, управляващ редактор на фондация “БлуЛинк”.

За свободата на словото... и на образа: политическата карикатура и журналистиката днес

Cagle

Публичен семинар на катедра „Радио и телевизия“

9 октомври 2017, 11.00, Факултет по журналистика и масова комуникация , ул. Московска 49, зала 17

Лектор: Дарил Кейгъл, американски карикатурист

Дарил Кейгъл е израснал в Калифорния, учил е в Калифорнийския университет в Санта Барбара, след което се мести в Ню Йорк, където работи в продължение на 15 години за „Мъпетите“ на Джим Хенсън, като илюстрира редица книги, списания и всякакви други продукти.

Рисувал е карикатури за редица издания и компании, сред които Tribune Media Services, Midweek и Honolulu Advertiser. През 2000 г. става карикатурист на Slate.com, a през 2005 г. започва да работи за сайтовете msnbc.comи NBCnews.com. Карикатурите на Дарил Кейгъл се разпространяват от над 850 вестника, включително половината от всекидневниците в Америка с платено разпространение.

През 2001 г. Дарил Кейгъл основава нова асоциация от карикатуристи - Cagle Cartoons,Inc. (www.CagleCartoons.com), която разпространява както работите на Кейгъл, така и тези на седемдесет други редакционни карикатуристи и колумнисти до възможно най-голям брой издания. Дарил Кейгъл е бивш президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите.
Семинарът се провежда със съдействието на Посолството на Съединените американски щати

ФЖМК в конференцията Книгите, екраните и четящият мозък във Вилнюс

brain

Международната научна конференция Книгите, екраните и четящият мозък се проведе от 27 до 29-ти септември 2017 г. в столицата на Литва - Вилнюс. Този акадмичен форум бе организиран от Факултета по комуникации на Вилнюския университет и Обществото за история на авторството, четенето и публикуването в рамките на програмата за Европейско сътрудничество в областта на науките и технологиите. Акция IS 1404 на Европейската комисия E-READ (2014-2018) предоставя платформа за интернационално и интердисциплинарно сътрудничество на изследователи, които се занимават с електронното четене в цифровата епоха в страните-членки на Европейския съюз.

Факултетът по журналистика и масова комуникация се представи с два доклада: Практиките на електронното четене при достъпа до електронните репозиториуми на докторанта от Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” Георги Александров и Предизвикателствата пред електронното четене и въздействието им върху търговската реализация на електронните книги на Георги Александров и проф. д-р Лилия Райчева, която е и член на Управителния съвет на Акцията.

Международен семинар "Дигиталните медии и гражданското общество в България" във ФЖМК
На 21 септември във ФЖМК се проведе международен семинар на тема "Дигиталните медии и гражданското общество в България". Този семинар е организиран в рамките на изследователския проект "Дигиталните медиии и динамиката на гражданското общество в новите източноевропейски демокрации", базиран в Университета Сьодерторн, Швеция, и финансиран от фондация "Балтийско море". Семинарът се провежда в сътрудничество с Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ръководител на проекта е проф. д-р Мария Бакърджиева от Университета в Калгари, възпитаничка на ФЖМК. Доклади на семинара представиха изследователи от ФЖМК, Университета Сьодерторн и Военния университет, Швеция, Университета в Калгари, Канада, НБУ, неправителствени организации.

 

Лекции на проф. Богуслава Добек-Островска във ФЖМК

bogusawa_dobekostrowska

Проф. Богуслава Добек-Островска е дългогодишен преподавател в Университета на Вроцлав. Тя е специалист в областта на политическата комуникация и на мас-медийните системи. Редактор е на научното списание Central European Journal of Communication, на Series Peter Lang Edition Studies in Communication and Politics и на Series University of Wrocław Communication and Media. Проф. Богуслава Добек-Островска гостува на ФЖМК по програмата за обмен на преподаватели „Еразъм”.
ГРАФИК НА ЛЕКЦИИТЕ
(на английски език)
12. 09. 2017 г. ,
Ауд. 43, 9-11 ч.
Журналистическият професионализъм (Journalistic professionalism)
Ауд. 15, 11-13 ч.
Политическият паралелизъм в Централна и Източна Европа (Political parallelism in Central and Eastern Europe)
Ауд. 43, 15-17 ч.
Медийните системи в Централна и Източна Европа (The media systems in Central and Eastern Europe)
13. 09. 2017 г.
Ауд. 43, 9-11 ч.
Трансформация на ефирния медиен пазар в Централна Европа ( Transformation of the broadcasting media market in Central Europe)

Почина проф. дфн Колю Колев

KKolev

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017

г., месеци след 90-годишния си юбилей.

Проф. Колев е автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения. Активен член на Съюза на българските журналисти. Преди да се посвети на академична дейност работи във вестниците "Народна младеж" и "Работническо дело". Последните години отдава на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество в поредица с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.
Ръководството на ФЖМК изказва най-искрените си съболезнования на неговите близки.

Премиера на студентската книга „(Не)забравените“

 

nezab

Повече от сто души изпълниха Литературен клуб „Перото“ на представянето на книгата „(Не)забравените“, издадена от Факултета по журналистика и масова комуникация. Изданието е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е резултатът от занятията им по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Посветена на пазителите на словото – библиотекарите, „(Не)забравените“ съдържа 36 текста, които пресъздават предимно действителността в малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България. Виж повече.

Студенти по книгоиздаване представиха книгата си

knigh17

Конферентна зала в Ректората се оказа малка за всички гости на премиерата на студентската книга „Между книгите и хората”. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация е посветено на призванието да бъдеш книжар.

В представянето на книгата участваха деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова, ръководителят на Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” проф. д-р Веселина Вълканова, преподаватели, студенти и любители на книгата. Макар и виртуално, в премиерата се включиха и две българки, открили наскоро книжарница в Лондон. Виж повече.

На добър път на випуск 2016 г. на ФЖМК!

vipusk_2016

Над 200 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация от випуск 2016 г. получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет. 139 от тях завършват с отличен успех, един е пълният отличник на випуска. Виж повече

IAMCR

Участие на ФЖМК в световна конференция

От 16 до 20 юли 2017 г. в Картахена, Колумбия се проведе конференция на Международната асоциация на изследователите в областта на масовите комуникации - IAMCR. С основна тема „Трансформиране на културата, политиките и комуникациите: нови медии, нови територии, нови дискурси“ бе отбелязана шейсетата годишнина на Асоциацията. Сред над 1400 заявени доклади, представени в 15 секции българското участие бе с два доклада: „Медийният образ на политическия популизъм в България“ и „Медийната грамотност и политическият популизъм в контекста на медийната екология“, представени в съавторство от проф. д-р Лилия Райчева от ФЖМК и доц. дсн Добринка Пейчева от ЮЗУ. В двата доклада авторките представиха резултатите от участието си в Акция COST IS 1308 на Европейската комисия: „Популистката политическа комуникация в Европа: разбиране на предизвикателствата на медиатизирания политическия популизъм пред демократичните политики“.

studkn03

Премиера на книги, изцяло създадени от студенти по "Книгоиздаване"

За първи път Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет издава две книги, изцяло създадени от студенти. Те са материализираният резултат на заниманията в дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ под методическото ръководство на хон. преп. Георги Александров, която цели обучението да се доближи максимално до издателската практика. Студентите по книгоиздаване са не само автори на всички текстове, но извършват и целия издателски процес – редактиране, коригиране, дизайн, предпечатна подготовка.

И двете книги са посветени на хората, професионално отдадени на книжовното дело – библиотекарите и книжарите.
Книгата на второкурсниците носи символното заглавие (НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ. Нейните 36 текста се фокусират върху оцеляването на малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България.
В съдържанието намират място и големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет. Включен и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд. Част от материалите навлизат в по-обща проблематика като недостатъчното финансиране и дигитализацията на фондовете. Разкриват се тъжни историиз а разпиляването на национализираната Царска библиотека и унищожаването на книги под идеологически диктат, но и обнадеждаващи фактизадостъпа на незрящи до библиотечните фондове и опазването на ценно книжовно наследство в читалища и музейни сбирки.
Студентите от трети курс насочват читателя към призванието да бъдеш книжар. Неслучайно тяхната книга, включваща 24 текста, е озаглавена МЕЖДУ КНИГИТЕ И ХОРАТА.Представени са най-вече независими книжарници със своя неповторима атмосфера и специфичен облик. Географският обхват на книгата е широк, като освен книжарници от различни български градове, присъстват и примери от чужбина. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон. Повечето текстове отразяват днешния ден, но част от публикациите отвеждат назад във времето.
С представянето на своите книги студентите слагат началото и на дарителска акция.Те канят всички гости на премиерите да донесат книги, които ще бъдат дарени на читалищни библиотеки. Инициативатацели да се даде гласност на недостатъчното финансиране на библиотеките за обновяване на фондовете им.
МЕЖДУ КНИГИТЕ И ХОРАТА ще бъде представена на 5 юни, от 18:00 ч., в Новата конферентна зала в Ректората на Софийския университет.
Премиерата на книгата (НЕ)ЗАБРАВЕНИТЕ ще бъде на 8 юни, от 18:00 ч., в Литературен клуб „Перото“.

Фестивал на студентското творчество. Представяне на портал за медийна култура. 18 май, зала 43

medialog

 

Отличия за студенти от ФЖМК
На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет. Победител в категория „Социални науки“ стана Младен Печевски, студент в магистърската програма „Продуценство и креативна индустрия“ във Факултета по журналистика и масова комуникация. З
Годишната студентска стипендия в размер на 1000 лв., отпускана от фондация „Радостина Константинова”отиде при третокурсника от ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски” Благовест Илиев. На традиционните вече национални филологически студентски и докторантски четения в ЮЗУ „Неофит Рилски“, чрез които се отбелязва празникът, посветен на св. св. равноапостолни Кирил и Методий - 11 май, беше отличена докторантката по медиен език и стил Ива Иванова – представител на ФЖМК в научното състезание. Ива Иванова получи втора награда от авторитетно жури за доклада си на тема: „Развитие на смислообразната система в рекламния текст. Контрадиктно-синергетичен подход“. Научен ръководител на докторантката е доц. д.н. Андреана Ефтимова.

Петото издание на Европейския радиопроект “Europe on Air” в София

radioEU

За пета поредна година се състоя европейският радиопроект „Europe on Air”. Тазгодишното издание от 9 до 13 май 2017 се проведе за първи път в София в съвместно партньорство на радио Бинар на БНР, програма „Зелена София” и ФЖМК на Софийския университет. Темата на проекта в София бе “Urban Green” . Студентите по радиожурналистика от университетите Plantijn в Белгия, GIPA в Грузия, Anadolu в Турция и ФЖМК на Софийския университет в рамките на интензивната радиоседмица създадоха три радиоформата, засягащи проблемите на столицата, свързани с устойчивото развитие на градоустройството и транспортната система, използването на зелена енергия и иновативни зелени решения за подобряване на качеството на живот в хилядолетния град, който е кандидат европейска зелена столица. Не само обогатяването на радиопита в студиото на Бинар бе ценно за студентите тази година. Посещението в радиостанциите на BSS Radio Group им даде възможност да видят на живо работния процес в търговските станции от групата.
Срещата им с архитект Магдалина Ръжева (българския представител в Международния съюз на архитектите и ръководител на работна група „Децата и архитектурата” ) и участието им в уъркшопа на архитект Елица Панайотова (координатор на проекта „Зелена София” и бивш директор на София Тех Парк) им показа, че е полезно и оптимистично да се срещнат с ерудирани и изключително отдадени на работата си личности, които работят за създаване на отношение към градската среда и въвличане на младите хора в промяна на градския дизайн.
Целта на проекта „Europe on Air” е студентите от различни европейски страни да научат повече за радиопрактиката в отделните страни, да се запознаят с различни модели на създаване на радиопрограми и да опознаят опита на страната -домакин. Затова и всяка година проектът се провежда на ново място. Идеята за този вид обучение е белгийска, откъдето започна проектът през 2013 година, посветен на устойчивото развитие на националните и европейските политики. Второто издание на проекта се осъществи в Йонкьопинг, Швеция, и бе фокусирано върху иновациите в различните сфери на медийния и обществения живот. В третия етап в Ескишехир, Турция, студентите по журналистика създаваха фийчър истории, посветени на различни градове в Европа изследвайки вкусовете и усещания на гражданите. Четвъртото издание на проекта се проведе в Берлин и отрази миграционните процеси и новите културни граници на нашия континент. Едно от пилотните предавания, засягащо темата, спечели тазгодишната Европейска награда по журналистика на Грузия.
Не на последно място интензивната обучителна програма по радиожурналистика развива у участниците професионални компетенции, които кореспондират със залегналите изисквания на декларацията от Тарту, приета от Европейската Асоциация за обучение по журналистика (EJTA ), чиито членове са всички участници в проекта. Специално жури оценява крайния резултат в пряка дискусия с участниците. Членове на журито са: Карина Шван от Виенския университет и Надя Визерс , член на борда на EJTA. Всяко издание на проекта завършва със специален сертификат.
Едночасовата радиопродукция бе излъчена в английска редакция на БНР и ще бъде качена като подкаст на сайта на радио Бинар с българска версия.
Координатор на проекта от българска страна е доц. д-р Мануела Манлихерова от катедра „ Комуникация и аудиовизуална продукция”.
Неоценима логистична подкрепа оказаха студентите доброволци – Антонио Николаев, Ива Кирова, Даниела Лалова, Теодора Банова, Панайот Стефанов и Явор Цветанов, както и колегата от НБУ Калин Калчев.

Възможностите на международната журналистика

mn17

Публична лекция на тема „Възможностите на международната журналистика“ ще изнесе проф. д-р Мария Нейкова на 18 Май 2017 18:00 в зала 13 на ФЖМК.

Събитието се организира от Катедра „История и теория на журналистиката“ към Факултета по журналистика и масова комуникация и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Ден на докторанта на Катедра „История и теория на журналистиката”

doct

Ден на докторанта ще проведе за девети път Катедра „История и теория на журналистиката” на 19 май, петък, от 13.30 ч. в 29 зала на Факултета по журналистика и масова комуникация. Докторанти от Катедрата ще представят свои изследвания, които ще бъдат обсъдени от експертен съвет.

 

Денят на докторанта е традиционен за Катедрата, провежда се два пъти годишно – в Майските дни на културата на Софийския университет и в Климентовите дни на Софийския университет. Досега на този научен форум са анализирани 56 научни доклада на докторанти от Катедрата.

Представяне: "Медийна икономика"от проф. дсн Петранка Филева

Mediina

Катедра "История и теория на журналистиката" и Университетско издателство "Св. Климент Охридски" имат удоволствието да ви поканят на
представянето на книгата "Медийна икономика" с автор проф. дсн Петранка Филева.
Представянето ще се проведе на 19 май от 18 часа в 13 зала на ФЖМК.
Книгата ще бъде представена от проф. д.н. Любомир Стойков и от доц. д-р Бисер Златанов.

„Мeката власт на популярната музика в медиите (по примери от България и Балканите)“

alt

Проект, финансиран от Фонд "Научни изследвания“
със съдействието на:
Публичен семинар на Катедра „Радио и Телевизия“ (ФЖМК - СУ)
Семинар „Нови идеи в етномузикологията“ (ИГ Етномузикология – ИИИзк-БАН)
Фестивал „Революцията продължава“ (Фондация «Димитър Воев - Нова Генерация»)

представя

 

 

Семинар алтернативна музика и медии, с участието на:
д-р Юлияна Папазова (Университет "Св. Св. Кирил и Методий", Скопие) – Алтернативният рок в Югославия и пост-Югославия в медиите
Гергана Райжекова (докторант, ФЖМК) – Алтернативната музикална сцена в България до и след 1989 г.
ФЖМК, ул. „Московска“ 49, зала 17, 16 май 2017, 17.00

Студенти от ФЖМК с награди на фондация „Васа Ганчева”

pstef

За пети пореден път бяха връчени наградите на Фондация „Васа Ганчева”, с които се поощряват младите таланти в областта на превод от скандинавски езици и журналисти, изявяващи се в областта на публицистиката на културна тематика.
За работата си като главен редактор на списанието за стил и култура „НУЛА32” – платформа за изява и идеи на млади автори с нестандартно мислене и ясна представа за значимостта на каузата, която ги обединява, Първа награда, придружена от грамота, изработена от художничката Ива Велинова и парична сума, бе връчена на студента от ІІІ курс журналистика Панайот Стефанов. Той получи отличието за оригиналния си подход към обществените и естетическите явления днес и за интерпретирането им със светоусещането и в духа на най-новото творческо поколение на България.
Специални художествено оформени грамоти и предметни награди – малки пластики от скулптора Константин Бондиков, бяха връчени и на още студенти от ФЖМК:
Неда Узунколева - студентка по журналистика II курс – за талантливите ú изяви в областта на публицистиката и есеистиката, които се характеризират с подчертано индивидуален почерк и разкриват богати и задълбочени познания за процеси, личности и феномени в културния живот на света, както и за интересните ú инициативи за организиране на събития с комуникативно-творчески характер.
Ирена Петрова - магистър по онлайн журналистика - за сериозното отношение към проблемите на съвременната култура, за изявите ú в областта на литературната и театралната критика, художествената проза и поезията.
Даяна Маринова - студентка по журналистика I курс- за многообщаващото начало на творческия ú път в областта на публицистиката и есеистиката, за таланта и амбицията, с които отстоява своите идеи и позиции. Тя бе наградена със съвсем нова биографична книга за големия художник Едвард Мунк, преведена от норвежки и издадена у нас през 2017 г.Випускничката на ФЖМК и първата лауреатка на Фондация „Васа Ганчева”
Полина Спартянова, в момента на специализация в Берлин, беше изпратила писмо, в което подчертава, че благодарение на тази награда е успяла да стъпи по-уверено на пътя на професионалното си израстване.
Напътстващи думи към наградените отправи сестрата на Васа – Вера Ганчева – професор по скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски” и председател на Управителния съвет на Фондацията.

Българското дружество за връзки с обществеността учреди стипендия на името на проф. Тодор Петев

bdvo_pr17
Тодор Петев-младши, Саня Георгиева, Александър Христов, Мануела Тотева (членове на управителния съвет на БДВО), Франк Воща. Снимка: Антоан Божинов

На 21 април във ФЖМК беше връчена за първи път стипендията на името на проф. Тодор Петев, учредена от БДВО. Първи носител за 2017 г. стана Саня Георгиева от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Специална награда за познание и умело използване на фактите и понятията в сферата на комуникациите получава Франк Воща, студент във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”.
Първият конкурс за стипендиант на БДВО събра общо 13 кандидати – студенти от 4 университета в страната. Желаещите кандидатстваха с есе на тема „Промени в обществата, промени в общуването“, като то трябваше да бъде свързано с комуникациите, със социалната среда в момента и в него да бъдат използвани идеи от творчеството на проф. Тодор Петев.
Годишната стипендия на БДВО „Проф. Тодор Петев“ е в размер на 500 лв., а носителят ще има възможността да участва безплатно на всички платени събития и обучения, организирани от БДВО през настоящата година.

Медийно отразяване на правната реформа
По покана на Фондация „Радостина Константинова” лекция на тема "Медийно отразяване на правната реформа" ще изнесе
Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет.
Понеделник, 24 април, 11 ч., 13 зала, ФЖМК.

Фондация „Радостина Константинова” обявява конкурс за стажант в англоезичното издание Transitions Online

rad

Фондация „Радостина Константинова” обявява конкурс за млади журналисти и студенти по журналистика за шестседмичен стаж в редакцията на базираното в Прага англоезично издание Transitions Online, което се занимава с проблеми на прехода, политически, икономически и социални теми в Източна и Централна Европа, Кавказ и Централна Азия.
Повече за стажа на: http://toleducation.org/internships/editorial-assistant/
Разходите по престоя и пътуването се поемат от Фондацията.
Кандидатите трябва отлично да владеят английски и да имат интерес към разследващата журналистика. За участие в конкурса те трябва да изпратят до три свои публикации, CV и мотивационно писмо на следните електронни адреси:
veselint@gmail.com и luriz@yahoo.com.
Крайният срок за подаване на документите е 20 май 2017 г. Класираните на първия етап, след селектиране на публикациите и мотивационното писмо, ще бъдат подложени на изпит за владеене на английски език. Представилите се успешно на него ще се явят на интервю пред комисия, която ще посочи победителя в конкурса.
С това продължава традицията на Фондацията да помага на млади български журналисти и студенти, изучаващи специалност „Журналистика“, за допълнителна квалификация в престижни медии в чужбина.
В две поредни години в редакцията на „Интернешънъл Хералд Трибюн” в Париж стажуваха младите журналисти Боряна Джамбазова и Георги Кънчев. През 2016 г. стажант в англоезичното издание Transitions Online в Прага бе журналистът от БТА Любомир Мартинов.

BAPRA обявява конкурс за студентски проект

bapra

Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) отправя предизвикателство към вас - студентите по масови комуникации, да се включите в тазгодишният конкурс BAPRA Bright Awards и да дадете шанс за награда на своите идеи.
За 8-ма поредна година БАПРА организира престижните награди за PR постижения - BAPRA Bright Awards. Наградите BAPRA Bright Awards са учредени през 2010 г. и много бързо се утвърдиха като единственият форум у нас, който дава възможност на PR професионалистите да сравнят своите постижения със световната PR практика.
За първи път в таз годишното издание на конкурса е добавена специална категория „Студентски проект“. В нея вие ще имате уникалната възможност напълно безплатно да се състезавате за отличие, като разработите проект на тема „Иновативни похвати за комуникация с поколението millennials“. Ще имате шанса презентациите ви да бъдат оценявани от жури от водещи български професионалисти в сферата на масовите комуникации и медиите. Краен срок до 23:59 ч. на 10.04.2017
Условия на конкурса

Публични политики за медиите в Бразилия

pieranti

Презентация на Октавио Пенна Пиеранти

Семинар на Катедра „Радио и телевизия“
27.03.2017, понеделник, 11:00 часа, зала 29
Акценти:
- Особености на бразилската медийна система
- Регулация и политики в сектора на масовите комуникации
- Сходства с медийните системи в Централна и Източна Европа
Д-р Октавио Пенна Пиеранти е изследовател на публичните политики в сферата на масовите комуникации в Бразилия. Автор на книги и многобройни статии по темата. С опит в публичния сектор. Сред актуалните му изследователски интереси е преходът към обществени медии в Бразилия в сравнителна перспектива със страните от Централна и Източна Европа.
Презентацията и дискусията ще бъдат на английски език.

 

Фондация „Радостина Константинова“ обявява конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката

rad

 

Стипендията в размер на 1 000 лева се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профилите „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ във ФЖМК.
Носителят на стипендията се определя от комисия в състав от трима души – един представител на Фондация „Радостина Константинова“, преподавател от Факултета по журналистика и масови комуникации и бивш стипендиант на Фондацията. Критериите за оценяване са творчески постижения в журналистика (сътрудничество в медии, летни стажове и практически занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации), изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема и/или публикации в медиите, както и годишен успех от следването над 4.50.
Документи за кандидатстване:
1.Уверение за успех;
2.Кратка автобиография и мотивационно писмо;
3.Изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема през предходната година; публикации в медиите ще се считат за предимство.
Кандидатите ще бъдат оценени по документи.
Документите се подават на адреса на Фондация „Радостина Константинова“: София, район „Триадица“, ул. „Христо Белчев“ № 1 или на и-мейл адрес: zina.sokolova@gmail.com
Срокът за подаване на документите е 30 април 2017 г.

Предизвикателства пред журналистиката в епохата на Fake News

На 9 март от 17.30 часа в зала 13 на ФЖМК - СУ проф. Щефан Рус-Мол ще представи книгата си "Журналистиката - учебник и наръчник" (изд. Изток-Запад) заедно с преводача и съавтор за българската част доц.Иво Инджов.Проф. Рус-Мол ще изнесе и лекция на тема "Предизвикателства пред журналистиката в епохата на Fake News, Facebook и Social Bots" и ще запознае присъстващите с работата на European Journalism Observatory.Предвиден е превод от немски на български.

Премиера на сборника „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”

sbor2
sbor1

На 23 февруари 2017 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация беше представен сборникът„БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015” (УИ "Св. Климент Охридски"), със съставители доц. д-р Вяра Ангелова и доц. д-р Жана Попова.
В сборника с интервюта участват генералните директори на БНР и БНТ в периода 1989 - 2015 г. Александър Владков, Вячеслав Тунев, Лиляна Попова, Мартин Минков, Александър Велев, Данаил Данов, Поля Станчева, Валерий Тодоров, Радослав Янкулов, Филип Боков, Павел Писарев, Огнян Сапарев, Асен Агов, Иван Гранитски, Иван Токаджиев, Стефан Димитров, Иван Попйорданов, Тома Иванов, Кирил Гоцев, Уляна Пръмова.
Пред препълнената зала 13 във ФЖМК за книгата говориха проф. д.с.н. Снежана Попова – катедра „Радио и телевизия” и доц. Георги Лозанов – катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков.
Снимки: Антоан Божинов

Ден на докторанта на Катедра „История и теория на журналистиката”

doct

Ден на докторанта ще проведе за осми път Катедра „История и теория на журналистиката” в Климентовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“ на 24 ноември, четвъртък, от 9 ч. в 29 зала на Факултета по журналистика и масова комуникация. Осмина докторанти ще представят свои изследвания, които ще бъдат обсъдени на научния форум. Денят на докторанта е традиционен за Катедрата, провежда се два пъти годишно – в Климентовите дни и в Майските дни на културата на Софийския университет.

valch16

Почина Вълчан Вълчанов (1940 - 2016)

Факултетът по журналистика и масова комуникация с прискърбие съобщава, че ни напусна дългогодишният ни колега кинорежисьорът Вълчан Вълчанов.

Вълчан Вълчанов е инициатор за учредяването на наградата „Горчивата чаша” на Факултета по журналистика и масова комуникация, която над 20 години се връчва на произведения с принос в съвременната филмова изразност. Вълчанов бе човек с ярък характер и дар слово, автор на документални филми и носител на множество отличия. Основен мотор на Киновидеоцентъра на ФЖМК . Ученик на режисьора Михаил Ром. Почетен гражданин на гр. Варна. Стотици студенти са преминали през школата му по сценарно майсторство, кинодокументалистика и поведение пред камера. Много от преподавателите във ФЖМК са били негови студенти.

Поклон пред светлата му памет!
Катедра „Радио и телевизия”
Факултет по журналистика и масова комуникация
Поклонението ще бъде в събота, 19 ноември от 12 ч. в църквата "Малката света Богородица", а погребението е от 14 ч. в гробищния парк на Варна.

Интелигентна журналистика - семинар на катедра "Радио и телевизия"

Seminar26102016

Книгоиздаване по време на криза

kriz

Излезе от печат сборникът, посветен на 15-годишния юбилей на специалност Книгоиздаване във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Включени са научни статии и студии на преподаватели, докторанти от факултета, известни издатели, участвали в Националния научен семинар по повода.

Последно сбогом
На колегата, приятеля, журналиста
Димитър Цонев (1959 - 2016)
От ФЖМК

tzonev

Медии и комуникация – юбилеен сборник 40 години Факултет по журналистика и масова комуникация

Излезе от печат сборникът, посветен на 40-годишния юбилей на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Включени са научни статии и студии на преподаватели от факултета и от чужбина в областта на медиите, комуникацията, издателските дейности.С предговор от ректора на университета проф. дфн Анастас Герджиков.

Награда за докторантка от ФЖМК на Десетите национални филологически четения

На 11 май за десета поредна година се проведоха традиционните филологически четения за бакалаври, магистри и докторанти, организирани от Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”. В Четенията участваха студенти и докторанти от няколко български университета, които представиха своите научни разработки в две секции: езикознание и литературознание. Сред отличените беше и докторантката от ФЖМК Ива Иванова (научен ръководител доц. д-р Андреана Ефтимова), която спечели трета награда.
Виж повече тук.

 

Фестивал, семинар и премиера на катедра "Радио и телевизия"

rtv

В рамките на Майските дни на културата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" катедра "Радио и телевизия" организира:
Фестивал на катедра "Радио и телевизия" - 18 май от 13 до 16 ч. в зала 17. Участват радио и телевизионни материали на студенти от 2, 3 и 4 курс.
Докторантски семинар на катедра "Радио и телевизия" - 19 май от 14 ч. в зала 29. С участието на Деляна Нешева, Теодор Спасов, Надежда Митева, Елена Цветкова, Гергана Райжекова, Кристина Деспотова. Модератор: доц. д-р Венцислав Димов. От 17 ч. - представяне на книгата "Жанрове и форми на забавлението в телевизията" на гл. ас. д-р Жана Попова. Книгата е издадена по проект "Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии".

 

Докторантски семинар на Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване"

semin

Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" организира редовния си годишен докторантски семинар в Майските дни на културата на СУ „Св. Климент Охридски“ с участието на докторанти от катедрите: "Пресжурналистика и книгоиздаване", "Радио и телевизия" и "Комуникация, връзки с обществеността и реклама". Семинарът ще се проведе на 17 май от 10 часа в зала 29 на ФЖМК.
Програма на семинара

 

Почина проф. Тодор Абазов

abazovt

Напусна ни проф. Тодор Абазов, изтъкнат публицист, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет.
Роден е на 21 юни 1926 г. Завършил е право в СУ. Бил е главен редактор на "Средношколско единство", редактор във в. "Народна младеж", сп. "Младеж", сп. "Наша родина", сп. "Септември"; зам. главен редактор на в. "Народна култура".
Главен редактор на сп. "Български журналист" (1977-1990) и на сп. "Съвременна журналистика" (1987-1990). Директор на Центъра за журналистически изследвания и информация към СБЖ (1987-1990). Хабилитиран за професор по журналистика (1990), чел е лекции по публицистика, публицистично майсторство, литературно-художествена критика, медиакритика.
Автор на "Щрихи и размисли" (1970), "Публицистика и критика" (1974), "Словото като позиция" (1982), "Път във времето" (1986), "Случаят Йордан Василев и други статии" (2004), "Въведение в публицистиката" (2005).
Съставител е на: сборниците: "По телеграфа - статии и кореспонденции на Ърнест Хемингуей" (1981), "Антология на съвременната българска публицистика" (1984), "Граматика на журналистиката. Избрани четива за световния опит в журналистиката" (1996).
Опелото е на 17 май, вторник, от 15.30 ч в църквата "Св. Седмочисленици".

Ден на докторанта на Катедра „История и теория на журналистиката”

doct

Ден на докторанта ще проведе за седми път Катедра „История и теория на журналистиката” в Майските дни на културата на СУ „Св. Климент Охридски“ на 13 май, петък, от 9.45 ч. в 29 зала на ФЖМК. Ще се представят и обсъждат изследвания на докторанти, които ще споделят и впечатления от участията си в национални и международни научни форуми.

Логото за Деня на докторанта, традиционен за Катедрата и през Климентовите дни на Софийския университет, е създадено от докторантката Мая Колева.

Дни на свободното слово 2016

svob

На 10 май събитието ще се състои в театър Алма Алтер в СУ „Св. Климент Охридски“, а на 11 май 2016 в зала 16 на ФЖМК. Фестивалът ще бъде открит с дискусията „Дреме ми на шапката“, а гости ще бъдат студенти от ФЖМК, специалност „Журналистика“, които пишат по актуални теми и поддържат собствен блог „Цветоглед“.
Следва среща с носителя на наградата на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика Марин Николов от Нова телевизия, които ще разкаже повече за предизвикателствата пред разследващия журналист в дискусията „Слово под лупа“. Ще бъде излъчен и документалният филм на Радостина Константинова „Вътрешен човек“, предоставен от фондацията.
Вторият фестивален ден акцентира върху регулацията на обществените медии, а гости са Таня Величкова, Добрина Чешмеджиева, Георги Лозанов, които ще дискутират под заглавието „Регулация на свободата на словото в обществените медии“. С награждаването на победителите в конкурса за есе на тема „Цензурирай ме, ако можеш“ ще бъде закрит фестивалът.

Студентски конкурс за ПР организират БДВО и мобилен оператор

bdvo

Българското дружество за връзки с обществеността и мобилен оператор организират ПР конкурс за студенти. За шеста поредна година студентите в комуникационни професии имат възможност да покажат своите възможности, състезавайки се по реален проект, зададен от телекомуникационната компания. Заданието, по което студентите ще имат месец за подготовка, е под надслов „Старт на 4G мрежа“, като участниците в конкурса ще трябва да разработят две концепции – едната е предназначена за вътрешни публики, а другата – за външни. "Каним студентите от ФЖМК да се включат в него. Смятаме, че това e много добра възможност да тестват своите умения в реална среда, както и да спечелят стаж в отдел "Корпоративни комуникации" на компанията (това е наградата за победителя в конкурса тази година)", пишат организаторите.
Вижте пълна информация за конкурса.

Семинар на Катедра "Радио и телевизия"
Семинар на Катедра "Радио и телевизия" ще се проведе на 9 март, сряда, от 15.00 часа в Зала 16 на ФЖМК. Лектор: Хилари Шелтън, американски правозащитник.

seminar_mart

За журналистиката и медиите с Алфонсо Армада

alfonso

На 19 февруари /петък/ от 11.00 ч. в Съюза на българските журналисти, ул."Граф Игнатиев" 4, ет.3 ще се проведе среща с испанския журналист и писател
АЛФОНСО АРМАДА.

Алфонсо Армада е испански журналист, писател, есеист, поет, драматург. Работи 14 години за вестник „ElPaís“, от които пет като кореспондент в Африка. Отразява обсадата на Сараево и конфликта в Руанда през 90-те години. От 15 години работи за вестник „ABC“, шест от тях като кореспондент в Ню Йорк. В продължение на шест години ръководи магистърската програма по журналистика, разработена между в-к „ABC“ и Университета Комплутенсе в Мадрид. От септември 2015 е директор на приложението за култура на в-к „ABC“:http://www.abc.es/cultura/. Издава електронното списание FronteraD:http://www.fronterad.com/. Пише в блоговете: Elmiradory Lluviaracheada. Автор е на книгите: „Африкански тетрадки“ (1998), („Мълва на границата“ 2006), „Речник на Ню Йорк“ (2010), „Крахът на Танжер“, „Сараево. Дневници на войната в Босна“ (2015) и др.

Откриване на студиен телевизионен комплекс

На 23 февруари 2016 г. от 16.30 часа във ФЖМК ще се състои официалното откриване на студиен телевизионен комплекс, изграден с финансовата подкрепа на Георги Василев и “Студия Трансмедия”. Целта на екипа на Националната университетска телевизия “Алма Матер” е през 2017 г. да се превърне в канал за образование, култура и младежки политики като част от многопрограмното развитие на Българската национална телевизия.

 

Ден на докторанта

doct

Катедра „История и теория на журналистиката” провежда Ден на докторанта на 27 ноември, петък, от 9.45 ч. в 29 зала на ФЖМК. Ще бъдат представени и обсъдени докторантски изследвания по актуални проблеми на журналистиката и медиите.

Почина проф. д-р Тодор Петев

petev

Факултетът по журналистика и масова комуникация с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 октомври 2015 г. почина проф. д-р Тодор Петев, изтъкнат социолог и изследовател на масовите комуникации, основател на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” във Факултета по журналистика и масова комуникация и декан на ФЖМК (1993 – 1995 г. ). Той беше незаменим учен, преподавател, колега и приятел, оставил незабравими спомени у поколения журналисти и специалисти по връзки с обществеността и забележителни постижения в науката, сред които са книгите му "Масовото общуване и личността” (1984), “Комуникация и социална промяна” (2001), “Теории за масовата комуникация“ (2004), "Комуникационната спирала - трансформации и конфликти" (2009) и др. Има научни публикации във Франция, Румъния, САЩ и Чехия, специализирал в Полша и САЩ – Фулбрайт, изнасял е лекции по връзки с обществеността в редица чужди университети. Носител е на отличия на ЮНЕСКО, ИПРА, БДВО и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Носител на наградата “PR легенда” от втория PR фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността и асоциацията на имиджмейкърите “Имагинес” (2008 г.)
Поклонението ще бъде в неделя, 18 октомври 2015 г., от 14,00 часа в църквата „Света София” в София.

polska

Какво четат, слушат и гледат поляците? Медийният пазар в Полша
Полският институт в София и Факултетът по журналистика и масова комуникация канят на среща на Лукаш Войтушик със студенти и преподаватели по журналистика от ФЖМК
На 19 октомври 2015 г., понеделник, 16.00 ч. във ФЖМК, ул. Московска 49, зала 61
Лукаш Войтушик – шеф на краковския нюзрум на Радиогрупа Агора (радио TOKFM, Złote Przeboje, Rock Radio), журналист в радио TOKFM. Водещ на програмата „Краковске пшедмешче“ в радио TOKFM, съавтор на предаването „POCZYTALNI“. Oт 2014 г. преподавател в Ягелонския университет в Краков (факултет „Журналистика и масова комуникация“). Сътрудничи на Детски университет и списание „New Eastern Europe“. През 2013 г. е отличен с наградата на малополските журналисти за културна журналистика.

 

dabadesh

Обучителен семинар "Как да действам, в какво и как да участвам?"

Сдружение ВИА СИВИК в партньорство с Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира обучителен семинар "Как да действам, в какво и как да участвам?"

3 и 4 октомври 2015 г. (събота и неделя), начало 9:30 ч.
ФЖМК (ул. "Московска"49), зала 16 (партер)

Обучението е за младежи, 16-29 години, за които е важно да заменят говоренето и пасивността с конкретни действия с цел промяна, за бъдещи журналисти и комуникатори, които искат да съдействат за активизиране на младежката инициативност. Това е първото от планираните събития в изпълнение на проект „ДА БЪДЕШ Е ДА ДЕЙСТВАШ! - активизиране на младежката инициативност“, финансиран по НПМ (2011 – 2015), Подпрограма 2: Национални младежки инициативи и кампании към Министерство на младежта и спорта.
Участието е безплатно. Записването е с попълване на онлайн формуляра на www.viacivic.org не по-късно от 1 октомври 2015 г.

Медийна мисия:

За проект "ДА БЪДЕШ Е ДА ДЕЙСТВАШ! - активизиране на младежката инициативност" събираме екип от доброволци - студенти от ФЖМК, които да реализират дейностите, свързани с публичността на събитието. Те ще създават снимков и текстов материал, ще вземат интервюта, ще правят анкети и репортажи, ще имат възможност сами да монтират и обработят заснетия материал в професионално постпродукционно студио. Желаещите да ни пишат на viacivicbg@gmail.com като ни изпратят свое CV с актуален телефон и имейл за връзка не по-късно от 1 октомври 2015 г. Повече за проекта на www.viacivic.org

Нов учебен вестник на ФЖМК

AlmaMater-1-1

Излезе от печат бр. 1 от учебното издание на студентите от профил „Печат и агенционна журналистика” – вестник „Алма Матер”. Вестникът е подготвен в учебната редакция на ФЖМК от второкурсниците по Журналистика, профил „Печат и агенционна журналистика” под ръководството на хон.преп. Георги Кирилов и е отпечатан в Университетското издателство "Св. Климент Охридски".
Вестникът е част от практическото обучение на студентите, в него те експериментират в писането, редактирането, дизайна, организацията на печатни и онлайн издания в различен формат. През годините студентите от профила са подготвяли издания с различни имена - „Вълни”, „Компас”, „Журналист”, „Nota bene”, „Медиа+”, „Свободен вестник”.
Предстои разработването на сайта „Алма матер”, който не само ще представя актуалните броеве на учебните вестници и списания, но ще се развива като студентска експериментална онлайн медия, наред с досегашните сайтове и блогове NewsCollage, PressIsTheBest и с електронния вестник Европа с нас и без нас.

Представители на ФЖМК на конференцията „Словото - традиции и модерност”

radina

Представители на Факултета по журналистика и масова комуникация участваха в секцията по езикознание на Седемнадесетата национална научна конференция за бакалаври, магистри и докторанти „Словото - традиции и модерност”. При докторантите Ива Иванова представи „Графичният дизайн на списанията за жени - средство за невербална комуникация”, а Деница Генчева говори за „Превключване на кода, смесване на кода, интерференция и трансференции в социалните медии”. Студентите по журналистика Мелани Михалкова и Радина Начева от първи курс разискваха съответно „Комуникативен модел на интервюто (полилозите на Диана Найденова)” и „Езиково-стилни особености на един вид политическо говорене в медиите”. Радина Начева бе отличена с поощрителна награда в секцията за бакалаври. Докладите и на четирите участнички бяха подготвени под научното ръководство на доц. д-р Андреана Ефтимова. Събитието се проведе в Пловдив на 21-22 май в Дома на учените и бе организирано от Филологическия факултет на Пловдивския университет, лингвистичния клуб „Борис Симеонов” и клона на Съюза на учените в Пловдив.

На снимката: Радина Начева

Ден на докторанта - Катедра "История и теория на журналистиката"

Ден на докторанта ще проведе катедра „История и теория на журналистиката” в Майските дни на културата на Софийския университет на 29 май, петък, от 9.45 до 17 ч. в зала 29 на ФЖМК. Ще се представят и обсъждат изследвания на докторанти, ще се акцентира върху споделянията им за участия в научни форуми у нас и по света.

Как се прави успешен маркетинг на книга - среща със Стойо Вартоломеев

vart

На 26 май, вторник, от 16 ч. в зала 16 на ФЖМК ще се проведе среща с управителя на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев. Срещата ще бъде на тема "Как се прави успешен маркетинг а книга. Или как издателство "Хермес" направи Хорхе Букай най-познатия и любим автор на българския читател.
Стойо Вартоломеев е завършил българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работил е като редактор в ДИ "Хр. Г. Данов". Автор е на книгата "Литературна арена". През 1991 г. основава издателска къща "Хермес". Носител е на почетното звание „Следовник на народните будители” за 2014г.

ludfil

„Книгата като проект” – среща с Людмила Филипова
В навечерието на 24 май ФСС към ФЖМК и издателство "Егмонт" канят на дискусия с Людмила Филипова, авторка на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра.
Срещата ще се състои на на 22 май 2015 г. (петък) от 17.30 ч. в зала 13 на ФЖМК (ул. „Московска” 49, ет. 1). Темата на срещата-дискусия е „Книгата като проект”.
Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите:
 Книгата като медия от гледната точка на автора
 Маркетинг на нова книга
 Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата
 Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуценти
Модератор доц. д-р Милена Цветкова.

 

felner

„Вълнуващата практика на пътеписите“ с Дан Фелнър - семинар на Катедра „Радио и телевизия”
21 май 2015, в 13.00 часа във Факултет по журналистика и масова комуникация, ул. Московска 49, зала 17.
Гост-лектор е американския журналист Дан Фелнър, който ще представи темата „Вълнуващата практика на пътеписите: потенциална бленувана работа за журналисти”. Дан Фелнър е журналист, преподавател в Държавния университет в Аризона (САЩ). Като Фулбрайт стипендиант е преподавал в шест различни университети в Източна Европа, през този семестър – в Американския университет в Благоевград, България. От 1999 г. започва да пише пътеписи и оттогава има повече от 60 статии, публикувани в различни американски вестници и списания. Автор е на разнообразни радио-и телевизионни предавания за пътешествия до дестинации, като Гренландия, Свазиленд, Хонг Конг, Украйна, Дубай, Виетнам, Косово, Еквадор и Тунис. Участието в семинара на Дан Фелнър е със съдействието на българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”.

Стипендия на Фондация „Радостина Константинова“

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обяви резултата от националния конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката. Стипендията се присъжда на Даяна Попова, студентка четвърти курс журналистика, профил "Печат и агенционна журналистика", която вече работи в онлайн изданието на в. “24 часа".
Стипендията, която е в размер на 1 000 лева, се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профил „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ в последната, четвърта година на бакалавърското обучение.
Носителят на стипендията се определя от комисия в състав от двама души – един представител на Фондация „Радостина Константинова“ и един преподавател от Факултета по журналистика и масови комуникации. Критериите за определяне на стипендианта са творчески постижения в практикуването на журналистика (сътрудничества в медии, летни стажове и практически занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации), изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема и/или публикации в медиите, както и годишен успех от следването над 4.50.

АЙ СИ ЕФ България гостува на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” – Факултет по журналистика и масова комуникация

koch

Вторник, 19 май 2015 г. 13,30 – 16, 00 ч., зала 13, ФЖМК
„Коучинг за кариерно развитие“ - открито за всички преподаватели, студенти и медии.
Презентация за възможностите на коучинга в кариерното развитие и демонстративни коучинг сесии с желаещи “ОПИТАЙ КОУЧИНГ”.
• Приветствие: проф. дфн Христо Кафтанджиев, зам.- декан по учебната дейност на ФЖМК-СУ
• „Опитай КОУЧИНГ“ Международна седмица на коучинга: д-р Кирил Калев, Председател на АЙ СИ ЕФ България, хоноруван преподавател в СУ-ФЖМК
• Професионални коучове от АЙ СИ ЕФ България и студенти от специалност Връзки с обществеността провеждат демонстративни коучинг сесии
Събитието се провежда в рамките на Международната седмица на коучинга 2015 г. с подкрепата на:
• Сертифицираната от ICF програма за коучинг-обучение "My Coaching” www.mycoaching.me
• "Изкуството и науката в коучинга “- международно призната коучинг програма акредитирана от ICF, провеждаща се в България от топ треньори с богат опит от цял свят"

Конференция за е-книги и дигитално четене със студенти от Книгоиздаване

biblio

На 14 май 2015 г. студентите от специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК ще участват в конференцията „Digital Biblio Technologies 2015“. Форумът е във Френския културен институт от 9:30 до 18:00 ч.
Сред лекторите са настоящи и бивши колеги от ФЖМК, успешно реализиращи се в издателската индустрия.
Основните теми на конференцията:
➟ Е-книги, е-списания, е-съдържание
➟ Дигитално публикуване
➟ Платформи за самопубликуване
➟ Книгите в социалните мрежи
➟ Блогърството и книгите
➟ Визуална комуникация в книгоиздаването
➟ Дигитален и вирусен маркетинг на книгата
➟ Пазарът на електронни книги в България
➟ Дигиталното четене в България
Участието на студентите се реализира:
➟ С подкрепата на софтуерната компания „ТехноЛогика“, благодарение на възпитаничката на специалност „Книгоиздаване“ Меглена Генева, ръководител на отдела „Връзки с обществеността“.
➟ Със съдействието на докторанти от катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на ФЖМК при СУ.

Дни на свободното слово - 2015

slovo2015

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се възражда инициативата „Дни на свободното слово“, която ще се проведе отново тази година по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата. Идеята тази традиция да бъде възобновена е на студентския факултетен съвет, като с това целят да провокират студентите да изявят гражданската си позиция и да се включат активно в дейности, свързани с правото на всеки да изразява свободно своето мнение и позиция.
В програмата на събитието се предвиждат дискусии в два дни (12 и 13 май 2015), които ще се проведат в театър Алма Алтер в СУ „Св. Климент Охридски“. Фестивалът ще бъде открит на 12 май 17:30, а първата дискусия от двудневния панел, е с начален час 18 ч. Темата е „Настояще и бъдеще на международната журналистика“. Гости ще бъдат Александрина Аврамова, „Нова телевизия“ и Георги Милков, „24 часа“ и сп. GEO България. Вторият фестивален ден продължава с дискусия на тема „Нетрадиционни медии и нетрадиционно медийно съдържание“, 16 ч., а гост ще бъде Томислав Савов, основател на SocialEvo.net. Другият акцент в панела е темата „Финансови санкции и глоби в медиите“, 18 ч. Гост ще бъде Николай Стоянов, авторът на статията „Паниката е по-голяма от проблема“, която беше глобена с рекордна сума през миналата година.
Като част от фестивала беше проведен и конкурс на тема – „106 стъпки до свободата“, обвързана със свободата на словото. Всеки студент можеше да участва с творба в две различни категории – фотография или есе. Жури, в състав доц. Георги Лозанов, проф. Нели Огнянова и Ина Лунгова ще оценяват творбите, а най-добрите ще получат награди (таблет, четец, диктофон и други), осигурени от Студентски съвет - СУ, верига книжарници и „Аз чета”.

Студенти от ФЖМК с награди от Фондация „Васа Ганчева“

vasa15

Фондация „Васа Ганчева” съществува от четири години и нейните награди за млади творци в областта на журналистиката и публицистиката на културна тематика и на художествения превод от скандинавски езици вече се наложиха в българската обществена среда. На 29 април т.г. за трети път се състоя церемонията по тържественото връчване на тези награди, с които бяха удостоени студентите по журналистика Божидар Николов, Наталия Иванова, Златина Коцева, Константин Мравов и Елена-Антоанета Сергова, репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура” Надежда Московска и преводачката от скандинавски езици, магистър по скандинавистика, Ева Кънева. Журито към УС на фондацията мотивира своя избор с много добрата подготовка на тези млади хора, до един възпитаници на ФЖМК и на ФКНФ към Софийския университет, които, според изискванията на статута на наградата, изложиха своите виждания за смисъла и задачите на попрището си. Залата на Американския център към Столична библиотека беше препълнена с културни дейци, колеги и приятели на наградените, а известната журналистка Даниела Кънева се обърна към тях емоционални напътствия, посрещнати с бурни аплодисменти.
На снимката: Обявяване на носителите на наградата „Васа Ганчева” за 2015 г.

Световният ден на книгата и авторското право във ФЖМК
На 23 април 2015 г. (четвъртък) във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (ул. "Московска" №49) между 11:00 и 17:00 ч. ще бъде отпразнуван Световния ден на книгата и авторското право. Празникът е организиран от Факултетния студентски съвет и се чества за първи път в историята на Университета.
В програмата за деня са включени:
• Акция за стимулиране на четенето на български и преводни научни книги (I и II ет.)
• Акция за стимулиране на четенето на българска и преводна художествена литература (III ет.)
• Изложба на макети на книги, изработени от студенти III и IV курс по Книгоиздаване (I ет. - фоайе на вътрешно стълбище)
• Коктейл със сладки ядивни книги
• Безплатен онлайн тест "Какъв тип читателски мозък притежаваш?"
… и още много малки изненади.
23 април се празнува по решение на ЮНЕСКО и се чества от 1996 г. по цял свят. Това е празник на всички автори на книги, читатели на книги, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване. Ето защо това е празник и на ФЖМК.
През целия ден гостите на Факултета ще могат абсолютно свободно да четат най-различни научни и художествени книги, които ще бъдат разположени из цялата сграда - до чакалните пред аудиториите, до машината за кафе и дори в санитарните възли на сградата. Тази екстравагантна акция цели да покаже, че за четенето няма граници, не съществуват морални ограничения и то трябва да се случва по всяко време и на всяко място, щом книгата е интригуваща и полезна за своя читател.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Студентски съвет на СУ, както и с помощта на Издателство "Ентусиаст", Книжен център "Гринуич" и Библиотека на ФЖМК.

Кръгла маса „Журналистика, пиар, пропаганда. Пожарникари или подпалвачи?

Кръгла маса „Журналистика, пиар, пропаганда. Пожарникари или подпалвачи?” ще се проведе на 17 април 2015 г., петък, в зала 13 (партер) на ФЖМК, ул. Московска 49. Организатор е катедра „История и теория на журналистиката” на ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски” с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”.

Национална награда за студентско творчество „Петър Увалиев“
В чест на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, СУ „Св. Климент Охридски” и Фондация „Увалиеви” учредяват на негово име награда за студентско творчество. Тя ще бъде присъдена на победителя в Националния студентски конкурс за проучване на творчеството и дейността на Петър Увалиев.
Наградата представлява грамота и парична сума в размер на 500 лв. Тя е индивидуална и не се поделя между съавтори.
Целта на наградата е да насърчи младежкото участие в проучването на делото на изтъкнатия български интелектуалец Петър Увалиев – Пиер Рув.
Условия
В конкурса могат да участват студенти от всички висши училища в България. Участниците свободно избират кое поле/полета от творчеството на Петър Увалиев да проучват: журналистика, филмово продуцентство, кино- или театрална режисура, наука и преподаване, писателство, превод, критика и пр. Те могат самостоятелно да изследват биографични обстоятелства, да анализират негови трудове и беседи, да интервюират личности, имали досег до него, да издирват и проучват критически коментари на творчеството му, отзиви в медиите, спомени на съвременници и др. свидетелства за живота и творческата му дейност.
Всеки участник може да представи само една разработка – завършен писмен текст до 10 000 знака, в избрана от него форма, която да не възпрепятства изложението на така описаното съдържание. Работите се изпращат на електронен адрес uvaliev100@uni-sofia.bg, не по-късно от 31 октомври 2015 г.
Резултати
Постъпилите работи ще бъдат оценени от петчленно жури. Наградата „Петър Увалиев” ще бъде връчена на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски” на 25 ноември 2015 г. Наградената разработка ще бъде публикувана.

bdvo

Как доброто име носи пари
На 29 април 2015 г.(сряда) от 14 ч. в зала 19 на ФЖМК ще се проведе обучение на тема „Как доброто име носи пари. Успешна работа с медиите във висококонкурентна и динамична среда“. То е част от образователната програма на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) за 2015 г., която предвижда организирането на серия обучения, насочени към специалисти, работещи в сферата на комуникациите.