Начало / Университетът / Факултети / Факултет по журналистика и масова комуникация / Новини / Архив

   


Ден на докторанта на Катедра „История и теория на журналистиката”

doct

Ден на докторанта ще проведе за осми път Катедра „История и теория на журналистиката” в Климентовите дни на СУ „Св. Климент Охридски“ на 24 ноември, четвъртък, от 9 ч. в 29 зала на Факултета по журналистика и масова комуникация. Осмина докторанти ще представят свои изследвания, които ще бъдат обсъдени на научния форум. Денят на докторанта е традиционен за Катедрата, провежда се два пъти годишно – в Климентовите дни и в Майските дни на културата на Софийския университет.

valch16

Почина Вълчан Вълчанов (1940 - 2016)

Факултетът по журналистика и масова комуникация с прискърбие съобщава, че ни напусна дългогодишният ни колега кинорежисьорът Вълчан Вълчанов.

Вълчан Вълчанов е инициатор за учредяването на наградата „Горчивата чаша” на Факултета по журналистика и масова комуникация, която над 20 години се връчва на произведения с принос в съвременната филмова изразност. Вълчанов бе човек с ярък характер и дар слово, автор на документални филми и носител на множество отличия. Основен мотор на Киновидеоцентъра на ФЖМК . Ученик на режисьора Михаил Ром. Почетен гражданин на гр. Варна. Стотици студенти са преминали през школата му по сценарно майсторство, кинодокументалистика и поведение пред камера. Много от преподавателите във ФЖМК са били негови студенти.

Поклон пред светлата му памет!
Катедра „Радио и телевизия”
Факултет по журналистика и масова комуникация
Поклонението ще бъде в събота, 19 ноември от 12 ч. в църквата "Малката света Богородица", а погребението е от 14 ч. в гробищния парк на Варна.

Интелигентна журналистика - семинар на катедра "Радио и телевизия"

Seminar26102016

Книгоиздаване по време на криза

kriz

Излезе от печат сборникът, посветен на 15-годишния юбилей на специалност Книгоиздаване във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Включени са научни статии и студии на преподаватели, докторанти от факултета, известни издатели, участвали в Националния научен семинар по повода.

Последно сбогом
На колегата, приятеля, журналиста
Димитър Цонев (1959 - 2016)
От ФЖМК

tzonev

Медии и комуникация – юбилеен сборник 40 години Факултет по журналистика и масова комуникация

Излезе от печат сборникът, посветен на 40-годишния юбилей на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Включени са научни статии и студии на преподаватели от факултета и от чужбина в областта на медиите, комуникацията, издателските дейности.С предговор от ректора на университета проф. дфн Анастас Герджиков.

Награда за докторантка от ФЖМК на Десетите национални филологически четения

На 11 май за десета поредна година се проведоха традиционните филологически четения за бакалаври, магистри и докторанти, организирани от Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”. В Четенията участваха студенти и докторанти от няколко български университета, които представиха своите научни разработки в две секции: езикознание и литературознание. Сред отличените беше и докторантката от ФЖМК Ива Иванова (научен ръководител доц. д-р Андреана Ефтимова), която спечели трета награда.
Виж повече тук.

 

Фестивал, семинар и премиера на катедра "Радио и телевизия"

rtv

В рамките на Майските дни на културата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" катедра "Радио и телевизия" организира:
Фестивал на катедра "Радио и телевизия" - 18 май от 13 до 16 ч. в зала 17. Участват радио и телевизионни материали на студенти от 2, 3 и 4 курс.
Докторантски семинар на катедра "Радио и телевизия" - 19 май от 14 ч. в зала 29. С участието на Деляна Нешева, Теодор Спасов, Надежда Митева, Елена Цветкова, Гергана Райжекова, Кристина Деспотова. Модератор: доц. д-р Венцислав Димов. От 17 ч. - представяне на книгата "Жанрове и форми на забавлението в телевизията" на гл. ас. д-р Жана Попова. Книгата е издадена по проект "Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии".

 

Докторантски семинар на Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване"

semin

Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" организира редовния си годишен докторантски семинар в Майските дни на културата на СУ „Св. Климент Охридски“ с участието на докторанти от катедрите: "Пресжурналистика и книгоиздаване", "Радио и телевизия" и "Комуникация, връзки с обществеността и реклама". Семинарът ще се проведе на 17 май от 10 часа в зала 29 на ФЖМК.
Програма на семинара

 

Почина проф. Тодор Абазов

abazovt

Напусна ни проф. Тодор Абазов, изтъкнат публицист, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет.
Роден е на 21 юни 1926 г. Завършил е право в СУ. Бил е главен редактор на "Средношколско единство", редактор във в. "Народна младеж", сп. "Младеж", сп. "Наша родина", сп. "Септември"; зам. главен редактор на в. "Народна култура".
Главен редактор на сп. "Български журналист" (1977-1990) и на сп. "Съвременна журналистика" (1987-1990). Директор на Центъра за журналистически изследвания и информация към СБЖ (1987-1990). Хабилитиран за професор по журналистика (1990), чел е лекции по публицистика, публицистично майсторство, литературно-художествена критика, медиакритика.
Автор на "Щрихи и размисли" (1970), "Публицистика и критика" (1974), "Словото като позиция" (1982), "Път във времето" (1986), "Случаят Йордан Василев и други статии" (2004), "Въведение в публицистиката" (2005).
Съставител е на: сборниците: "По телеграфа - статии и кореспонденции на Ърнест Хемингуей" (1981), "Антология на съвременната българска публицистика" (1984), "Граматика на журналистиката. Избрани четива за световния опит в журналистиката" (1996).
Опелото е на 17 май, вторник, от 15.30 ч в църквата "Св. Седмочисленици".

Ден на докторанта на Катедра „История и теория на журналистиката”

doct

Ден на докторанта ще проведе за седми път Катедра „История и теория на журналистиката” в Майските дни на културата на СУ „Св. Климент Охридски“ на 13 май, петък, от 9.45 ч. в 29 зала на ФЖМК. Ще се представят и обсъждат изследвания на докторанти, които ще споделят и впечатления от участията си в национални и международни научни форуми.

Логото за Деня на докторанта, традиционен за Катедрата и през Климентовите дни на Софийския университет, е създадено от докторантката Мая Колева.

Дни на свободното слово 2016

svob

На 10 май събитието ще се състои в театър Алма Алтер в СУ „Св. Климент Охридски“, а на 11 май 2016 в зала 16 на ФЖМК. Фестивалът ще бъде открит с дискусията „Дреме ми на шапката“, а гости ще бъдат студенти от ФЖМК, специалност „Журналистика“, които пишат по актуални теми и поддържат собствен блог „Цветоглед“.
Следва среща с носителя на наградата на фондация „Радостина Константинова“ за разследваща журналистика Марин Николов от Нова телевизия, които ще разкаже повече за предизвикателствата пред разследващия журналист в дискусията „Слово под лупа“. Ще бъде излъчен и документалният филм на Радостина Константинова „Вътрешен човек“, предоставен от фондацията.
Вторият фестивален ден акцентира върху регулацията на обществените медии, а гости са Таня Величкова, Добрина Чешмеджиева, Георги Лозанов, които ще дискутират под заглавието „Регулация на свободата на словото в обществените медии“. С награждаването на победителите в конкурса за есе на тема „Цензурирай ме, ако можеш“ ще бъде закрит фестивалът.

Студентски конкурс за ПР организират БДВО и мобилен оператор

bdvo

Българското дружество за връзки с обществеността и мобилен оператор организират ПР конкурс за студенти. За шеста поредна година студентите в комуникационни професии имат възможност да покажат своите възможности, състезавайки се по реален проект, зададен от телекомуникационната компания. Заданието, по което студентите ще имат месец за подготовка, е под надслов „Старт на 4G мрежа“, като участниците в конкурса ще трябва да разработят две концепции – едната е предназначена за вътрешни публики, а другата – за външни. "Каним студентите от ФЖМК да се включат в него. Смятаме, че това e много добра възможност да тестват своите умения в реална среда, както и да спечелят стаж в отдел "Корпоративни комуникации" на компанията (това е наградата за победителя в конкурса тази година)", пишат организаторите.
Вижте пълна информация за конкурса.

Семинар на Катедра "Радио и телевизия"
Семинар на Катедра "Радио и телевизия" ще се проведе на 9 март, сряда, от 15.00 часа в Зала 16 на ФЖМК. Лектор: Хилари Шелтън, американски правозащитник.

seminar_mart

За журналистиката и медиите с Алфонсо Армада

alfonso

На 19 февруари /петък/ от 11.00 ч. в Съюза на българските журналисти, ул."Граф Игнатиев" 4, ет.3 ще се проведе среща с испанския журналист и писател
АЛФОНСО АРМАДА.

Алфонсо Армада е испански журналист, писател, есеист, поет, драматург. Работи 14 години за вестник „ElPaís“, от които пет като кореспондент в Африка. Отразява обсадата на Сараево и конфликта в Руанда през 90-те години. От 15 години работи за вестник „ABC“, шест от тях като кореспондент в Ню Йорк. В продължение на шест години ръководи магистърската програма по журналистика, разработена между в-к „ABC“ и Университета Комплутенсе в Мадрид. От септември 2015 е директор на приложението за култура на в-к „ABC“:http://www.abc.es/cultura/. Издава електронното списание FronteraD:http://www.fronterad.com/. Пише в блоговете: Elmiradory Lluviaracheada. Автор е на книгите: „Африкански тетрадки“ (1998), („Мълва на границата“ 2006), „Речник на Ню Йорк“ (2010), „Крахът на Танжер“, „Сараево. Дневници на войната в Босна“ (2015) и др.

Откриване на студиен телевизионен комплекс

На 23 февруари 2016 г. от 16.30 часа във ФЖМК ще се състои официалното откриване на студиен телевизионен комплекс, изграден с финансовата подкрепа на Георги Василев и “Студия Трансмедия”. Целта на екипа на Националната университетска телевизия “Алма Матер” е през 2017 г. да се превърне в канал за образование, култура и младежки политики като част от многопрограмното развитие на Българската национална телевизия.

 

Ден на докторанта

doct

Катедра „История и теория на журналистиката” провежда Ден на докторанта на 27 ноември, петък, от 9.45 ч. в 29 зала на ФЖМК. Ще бъдат представени и обсъдени докторантски изследвания по актуални проблеми на журналистиката и медиите.

Почина проф. д-р Тодор Петев

petev

Факултетът по журналистика и масова комуникация с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 октомври 2015 г. почина проф. д-р Тодор Петев, изтъкнат социолог и изследовател на масовите комуникации, основател на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” във Факултета по журналистика и масова комуникация и декан на ФЖМК (1993 – 1995 г. ). Той беше незаменим учен, преподавател, колега и приятел, оставил незабравими спомени у поколения журналисти и специалисти по връзки с обществеността и забележителни постижения в науката, сред които са книгите му "Масовото общуване и личността” (1984), “Комуникация и социална промяна” (2001), “Теории за масовата комуникация“ (2004), "Комуникационната спирала - трансформации и конфликти" (2009) и др. Има научни публикации във Франция, Румъния, САЩ и Чехия, специализирал в Полша и САЩ – Фулбрайт, изнасял е лекции по връзки с обществеността в редица чужди университети. Носител е на отличия на ЮНЕСКО, ИПРА, БДВО и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Носител на наградата “PR легенда” от втория PR фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността и асоциацията на имиджмейкърите “Имагинес” (2008 г.)
Поклонението ще бъде в неделя, 18 октомври 2015 г., от 14,00 часа в църквата „Света София” в София.

polska

Какво четат, слушат и гледат поляците? Медийният пазар в Полша
Полският институт в София и Факултетът по журналистика и масова комуникация канят на среща на Лукаш Войтушик със студенти и преподаватели по журналистика от ФЖМК
На 19 октомври 2015 г., понеделник, 16.00 ч. във ФЖМК, ул. Московска 49, зала 61
Лукаш Войтушик – шеф на краковския нюзрум на Радиогрупа Агора (радио TOKFM, Złote Przeboje, Rock Radio), журналист в радио TOKFM. Водещ на програмата „Краковске пшедмешче“ в радио TOKFM, съавтор на предаването „POCZYTALNI“. Oт 2014 г. преподавател в Ягелонския университет в Краков (факултет „Журналистика и масова комуникация“). Сътрудничи на Детски университет и списание „New Eastern Europe“. През 2013 г. е отличен с наградата на малополските журналисти за културна журналистика.

 

dabadesh

Обучителен семинар "Как да действам, в какво и как да участвам?"

Сдружение ВИА СИВИК в партньорство с Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира обучителен семинар "Как да действам, в какво и как да участвам?"

3 и 4 октомври 2015 г. (събота и неделя), начало 9:30 ч.
ФЖМК (ул. "Московска"49), зала 16 (партер)

Обучението е за младежи, 16-29 години, за които е важно да заменят говоренето и пасивността с конкретни действия с цел промяна, за бъдещи журналисти и комуникатори, които искат да съдействат за активизиране на младежката инициативност. Това е първото от планираните събития в изпълнение на проект „ДА БЪДЕШ Е ДА ДЕЙСТВАШ! - активизиране на младежката инициативност“, финансиран по НПМ (2011 – 2015), Подпрограма 2: Национални младежки инициативи и кампании към Министерство на младежта и спорта.
Участието е безплатно. Записването е с попълване на онлайн формуляра на www.viacivic.org не по-късно от 1 октомври 2015 г.

Медийна мисия:

За проект "ДА БЪДЕШ Е ДА ДЕЙСТВАШ! - активизиране на младежката инициативност" събираме екип от доброволци - студенти от ФЖМК, които да реализират дейностите, свързани с публичността на събитието. Те ще създават снимков и текстов материал, ще вземат интервюта, ще правят анкети и репортажи, ще имат възможност сами да монтират и обработят заснетия материал в професионално постпродукционно студио. Желаещите да ни пишат на viacivicbg@gmail.com като ни изпратят свое CV с актуален телефон и имейл за връзка не по-късно от 1 октомври 2015 г. Повече за проекта на www.viacivic.org

Нов учебен вестник на ФЖМК

AlmaMater-1-1

Излезе от печат бр. 1 от учебното издание на студентите от профил „Печат и агенционна журналистика” – вестник „Алма Матер”. Вестникът е подготвен в учебната редакция на ФЖМК от второкурсниците по Журналистика, профил „Печат и агенционна журналистика” под ръководството на хон.преп. Георги Кирилов и е отпечатан в Университетското издателство "Св. Климент Охридски".
Вестникът е част от практическото обучение на студентите, в него те експериментират в писането, редактирането, дизайна, организацията на печатни и онлайн издания в различен формат. През годините студентите от профила са подготвяли издания с различни имена - „Вълни”, „Компас”, „Журналист”, „Nota bene”, „Медиа+”, „Свободен вестник”.
Предстои разработването на сайта „Алма матер”, който не само ще представя актуалните броеве на учебните вестници и списания, но ще се развива като студентска експериментална онлайн медия, наред с досегашните сайтове и блогове NewsCollage, PressIsTheBest и с електронния вестник Европа с нас и без нас.

Представители на ФЖМК на конференцията „Словото - традиции и модерност”

radina

Представители на Факултета по журналистика и масова комуникация участваха в секцията по езикознание на Седемнадесетата национална научна конференция за бакалаври, магистри и докторанти „Словото - традиции и модерност”. При докторантите Ива Иванова представи „Графичният дизайн на списанията за жени - средство за невербална комуникация”, а Деница Генчева говори за „Превключване на кода, смесване на кода, интерференция и трансференции в социалните медии”. Студентите по журналистика Мелани Михалкова и Радина Начева от първи курс разискваха съответно „Комуникативен модел на интервюто (полилозите на Диана Найденова)” и „Езиково-стилни особености на един вид политическо говорене в медиите”. Радина Начева бе отличена с поощрителна награда в секцията за бакалаври. Докладите и на четирите участнички бяха подготвени под научното ръководство на доц. д-р Андреана Ефтимова. Събитието се проведе в Пловдив на 21-22 май в Дома на учените и бе организирано от Филологическия факултет на Пловдивския университет, лингвистичния клуб „Борис Симеонов” и клона на Съюза на учените в Пловдив.

На снимката: Радина Начева

Ден на докторанта - Катедра "История и теория на журналистиката"

Ден на докторанта ще проведе катедра „История и теория на журналистиката” в Майските дни на културата на Софийския университет на 29 май, петък, от 9.45 до 17 ч. в зала 29 на ФЖМК. Ще се представят и обсъждат изследвания на докторанти, ще се акцентира върху споделянията им за участия в научни форуми у нас и по света.

Как се прави успешен маркетинг на книга - среща със Стойо Вартоломеев

vart

На 26 май, вторник, от 16 ч. в зала 16 на ФЖМК ще се проведе среща с управителя на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев. Срещата ще бъде на тема "Как се прави успешен маркетинг а книга. Или как издателство "Хермес" направи Хорхе Букай най-познатия и любим автор на българския читател.
Стойо Вартоломеев е завършил българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работил е като редактор в ДИ "Хр. Г. Данов". Автор е на книгата "Литературна арена". През 1991 г. основава издателска къща "Хермес". Носител е на почетното звание „Следовник на народните будители” за 2014г.

ludfil

„Книгата като проект” – среща с Людмила Филипова
В навечерието на 24 май ФСС към ФЖМК и издателство "Егмонт" канят на дискусия с Людмила Филипова, авторка на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра.
Срещата ще се състои на на 22 май 2015 г. (петък) от 17.30 ч. в зала 13 на ФЖМК (ул. „Московска” 49, ет. 1). Темата на срещата-дискусия е „Книгата като проект”.
Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите:
 Книгата като медия от гледната точка на автора
 Маркетинг на нова книга
 Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата
 Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуценти
Модератор доц. д-р Милена Цветкова.

 

felner

„Вълнуващата практика на пътеписите“ с Дан Фелнър - семинар на Катедра „Радио и телевизия”
21 май 2015, в 13.00 часа във Факултет по журналистика и масова комуникация, ул. Московска 49, зала 17.
Гост-лектор е американския журналист Дан Фелнър, който ще представи темата „Вълнуващата практика на пътеписите: потенциална бленувана работа за журналисти”. Дан Фелнър е журналист, преподавател в Държавния университет в Аризона (САЩ). Като Фулбрайт стипендиант е преподавал в шест различни университети в Източна Европа, през този семестър – в Американския университет в Благоевград, България. От 1999 г. започва да пише пътеписи и оттогава има повече от 60 статии, публикувани в различни американски вестници и списания. Автор е на разнообразни радио-и телевизионни предавания за пътешествия до дестинации, като Гренландия, Свазиленд, Хонг Конг, Украйна, Дубай, Виетнам, Косово, Еквадор и Тунис. Участието в семинара на Дан Фелнър е със съдействието на българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”.

Стипендия на Фондация „Радостина Константинова“

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обяви резултата от националния конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката. Стипендията се присъжда на Даяна Попова, студентка четвърти курс журналистика, профил "Печат и агенционна журналистика", която вече работи в онлайн изданието на в. “24 часа".
Стипендията, която е в размер на 1 000 лева, се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профил „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ в последната, четвърта година на бакалавърското обучение.
Носителят на стипендията се определя от комисия в състав от двама души – един представител на Фондация „Радостина Константинова“ и един преподавател от Факултета по журналистика и масови комуникации. Критериите за определяне на стипендианта са творчески постижения в практикуването на журналистика (сътрудничества в медии, летни стажове и практически занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации), изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема и/или публикации в медиите, както и годишен успех от следването над 4.50.

АЙ СИ ЕФ България гостува на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” – Факултет по журналистика и масова комуникация

koch

Вторник, 19 май 2015 г. 13,30 – 16, 00 ч., зала 13, ФЖМК
„Коучинг за кариерно развитие“ - открито за всички преподаватели, студенти и медии.
Презентация за възможностите на коучинга в кариерното развитие и демонстративни коучинг сесии с желаещи “ОПИТАЙ КОУЧИНГ”.
• Приветствие: проф. дфн Христо Кафтанджиев, зам.- декан по учебната дейност на ФЖМК-СУ
• „Опитай КОУЧИНГ“ Международна седмица на коучинга: д-р Кирил Калев, Председател на АЙ СИ ЕФ България, хоноруван преподавател в СУ-ФЖМК
• Професионални коучове от АЙ СИ ЕФ България и студенти от специалност Връзки с обществеността провеждат демонстративни коучинг сесии
Събитието се провежда в рамките на Международната седмица на коучинга 2015 г. с подкрепата на:
• Сертифицираната от ICF програма за коучинг-обучение "My Coaching” www.mycoaching.me
• "Изкуството и науката в коучинга “- международно призната коучинг програма акредитирана от ICF, провеждаща се в България от топ треньори с богат опит от цял свят"

Конференция за е-книги и дигитално четене със студенти от Книгоиздаване

biblio

На 14 май 2015 г. студентите от специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК ще участват в конференцията „Digital Biblio Technologies 2015“. Форумът е във Френския културен институт от 9:30 до 18:00 ч.
Сред лекторите са настоящи и бивши колеги от ФЖМК, успешно реализиращи се в издателската индустрия.
Основните теми на конференцията:
➟ Е-книги, е-списания, е-съдържание
➟ Дигитално публикуване
➟ Платформи за самопубликуване
➟ Книгите в социалните мрежи
➟ Блогърството и книгите
➟ Визуална комуникация в книгоиздаването
➟ Дигитален и вирусен маркетинг на книгата
➟ Пазарът на електронни книги в България
➟ Дигиталното четене в България
Участието на студентите се реализира:
➟ С подкрепата на софтуерната компания „ТехноЛогика“, благодарение на възпитаничката на специалност „Книгоиздаване“ Меглена Генева, ръководител на отдела „Връзки с обществеността“.
➟ Със съдействието на докторанти от катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на ФЖМК при СУ.

Дни на свободното слово - 2015

slovo2015

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се възражда инициативата „Дни на свободното слово“, която ще се проведе отново тази година по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата. Идеята тази традиция да бъде възобновена е на студентския факултетен съвет, като с това целят да провокират студентите да изявят гражданската си позиция и да се включат активно в дейности, свързани с правото на всеки да изразява свободно своето мнение и позиция.
В програмата на събитието се предвиждат дискусии в два дни (12 и 13 май 2015), които ще се проведат в театър Алма Алтер в СУ „Св. Климент Охридски“. Фестивалът ще бъде открит на 12 май 17:30, а първата дискусия от двудневния панел, е с начален час 18 ч. Темата е „Настояще и бъдеще на международната журналистика“. Гости ще бъдат Александрина Аврамова, „Нова телевизия“ и Георги Милков, „24 часа“ и сп. GEO България. Вторият фестивален ден продължава с дискусия на тема „Нетрадиционни медии и нетрадиционно медийно съдържание“, 16 ч., а гост ще бъде Томислав Савов, основател на SocialEvo.net. Другият акцент в панела е темата „Финансови санкции и глоби в медиите“, 18 ч. Гост ще бъде Николай Стоянов, авторът на статията „Паниката е по-голяма от проблема“, която беше глобена с рекордна сума през миналата година.
Като част от фестивала беше проведен и конкурс на тема – „106 стъпки до свободата“, обвързана със свободата на словото. Всеки студент можеше да участва с творба в две различни категории – фотография или есе. Жури, в състав доц. Георги Лозанов, проф. Нели Огнянова и Ина Лунгова ще оценяват творбите, а най-добрите ще получат награди (таблет, четец, диктофон и други), осигурени от Студентски съвет - СУ, верига книжарници и „Аз чета”.

Студенти от ФЖМК с награди от Фондация „Васа Ганчева“

vasa15

Фондация „Васа Ганчева” съществува от четири години и нейните награди за млади творци в областта на журналистиката и публицистиката на културна тематика и на художествения превод от скандинавски езици вече се наложиха в българската обществена среда. На 29 април т.г. за трети път се състоя церемонията по тържественото връчване на тези награди, с които бяха удостоени студентите по журналистика Божидар Николов, Наталия Иванова, Златина Коцева, Константин Мравов и Елена-Антоанета Сергова, репортерката от предаването на БНТ „Денят започва с култура” Надежда Московска и преводачката от скандинавски езици, магистър по скандинавистика, Ева Кънева. Журито към УС на фондацията мотивира своя избор с много добрата подготовка на тези млади хора, до един възпитаници на ФЖМК и на ФКНФ към Софийския университет, които, според изискванията на статута на наградата, изложиха своите виждания за смисъла и задачите на попрището си. Залата на Американския център към Столична библиотека беше препълнена с културни дейци, колеги и приятели на наградените, а известната журналистка Даниела Кънева се обърна към тях емоционални напътствия, посрещнати с бурни аплодисменти.
На снимката: Обявяване на носителите на наградата „Васа Ганчева” за 2015 г.

Световният ден на книгата и авторското право във ФЖМК
На 23 април 2015 г. (четвъртък) във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (ул. "Московска" №49) между 11:00 и 17:00 ч. ще бъде отпразнуван Световния ден на книгата и авторското право. Празникът е организиран от Факултетния студентски съвет и се чества за първи път в историята на Университета.
В програмата за деня са включени:
• Акция за стимулиране на четенето на български и преводни научни книги (I и II ет.)
• Акция за стимулиране на четенето на българска и преводна художествена литература (III ет.)
• Изложба на макети на книги, изработени от студенти III и IV курс по Книгоиздаване (I ет. - фоайе на вътрешно стълбище)
• Коктейл със сладки ядивни книги
• Безплатен онлайн тест "Какъв тип читателски мозък притежаваш?"
… и още много малки изненади.
23 април се празнува по решение на ЮНЕСКО и се чества от 1996 г. по цял свят. Това е празник на всички автори на книги, читатели на книги, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване. Ето защо това е празник и на ФЖМК.
През целия ден гостите на Факултета ще могат абсолютно свободно да четат най-различни научни и художествени книги, които ще бъдат разположени из цялата сграда - до чакалните пред аудиториите, до машината за кафе и дори в санитарните възли на сградата. Тази екстравагантна акция цели да покаже, че за четенето няма граници, не съществуват морални ограничения и то трябва да се случва по всяко време и на всяко място, щом книгата е интригуваща и полезна за своя читател.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Студентски съвет на СУ, както и с помощта на Издателство "Ентусиаст", Книжен център "Гринуич" и Библиотека на ФЖМК.

Кръгла маса „Журналистика, пиар, пропаганда. Пожарникари или подпалвачи?

Кръгла маса „Журналистика, пиар, пропаганда. Пожарникари или подпалвачи?” ще се проведе на 17 април 2015 г., петък, в зала 13 (партер) на ФЖМК, ул. Московска 49. Организатор е катедра „История и теория на журналистиката” на ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски” с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”.

Национална награда за студентско творчество „Петър Увалиев“
В чест на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, СУ „Св. Климент Охридски” и Фондация „Увалиеви” учредяват на негово име награда за студентско творчество. Тя ще бъде присъдена на победителя в Националния студентски конкурс за проучване на творчеството и дейността на Петър Увалиев.
Наградата представлява грамота и парична сума в размер на 500 лв. Тя е индивидуална и не се поделя между съавтори.
Целта на наградата е да насърчи младежкото участие в проучването на делото на изтъкнатия български интелектуалец Петър Увалиев – Пиер Рув.
Условия
В конкурса могат да участват студенти от всички висши училища в България. Участниците свободно избират кое поле/полета от творчеството на Петър Увалиев да проучват: журналистика, филмово продуцентство, кино- или театрална режисура, наука и преподаване, писателство, превод, критика и пр. Те могат самостоятелно да изследват биографични обстоятелства, да анализират негови трудове и беседи, да интервюират личности, имали досег до него, да издирват и проучват критически коментари на творчеството му, отзиви в медиите, спомени на съвременници и др. свидетелства за живота и творческата му дейност.
Всеки участник може да представи само една разработка – завършен писмен текст до 10 000 знака, в избрана от него форма, която да не възпрепятства изложението на така описаното съдържание. Работите се изпращат на електронен адрес uvaliev100@uni-sofia.bg, не по-късно от 31 октомври 2015 г.
Резултати
Постъпилите работи ще бъдат оценени от петчленно жури. Наградата „Петър Увалиев” ще бъде връчена на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски” на 25 ноември 2015 г. Наградената разработка ще бъде публикувана.

bdvo

Как доброто име носи пари
На 29 април 2015 г.(сряда) от 14 ч. в зала 19 на ФЖМК ще се проведе обучение на тема „Как доброто име носи пари. Успешна работа с медиите във висококонкурентна и динамична среда“. То е част от образователната програма на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) за 2015 г., която предвижда организирането на серия обучения, насочени към специалисти, работещи в сферата на комуникациите.

 

 

Премиера на „Радио, разказ, реч. Юбилеен сборник в чест на проф. дсн Снежана Попова“

rrr

На 17 декември от 18 ч. в зала 17 на ФЖМК ще се състои представянето на сборника „Радио, разказ, реч” в чест на проф. дсн Снежана Попова. Юбилейното издание е факт благодарение на Университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Съставители са Вяра Ангелова, Мария Нейкова и Жана Попова.
“Текстовете в сборника не могат да бъдат обобщение за това как приятелите и колегите виждат Снежана Попова. Те са опит да опишем областите, в които тя има своите приноси в развитието на науката. Не кръстосваме живота й на интелектуалец, учен, мислител, преводач, обществена фигура, преподавател, колега. Текстовете са само жестове, с които се опитваме да поздравим една от личностите, посветили се на радиото с преданост и обич. Медията на мислещите хора, на онези, които не заключват въображението си между копчетата на дистанционното управление, а търсят. “

 

Ден на докторанта в катедра „Радио и телевизия“

dokt_tv

На 2 декември бе организиран Ден на докторанта в Катедра "Радио и телевизия" в годината на четвъртото десетилетие от нейното създаване. Свои разработки представиха: Нели Велинова, Кристина Деспотова, Владимир Кисимдаров, Людмила Цолова-Борисова, Ели Александрова, Бойко Новев, Гергана Райжекова и Елена Цветкова.

Ден на докторанта

Ден на докторанта на 28 ноември, петък, от 9.00 ч., в 29 зала на ФЖМК, провежда в Климентовите дни катедра „История и теория на журналистиката” с обсъждане на докторантски изследвания. Посвещава се на 170 години българска журналистика.

Представяне на „Войната на идеите“

idei

Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността“ кани на представянето на книгата на доц. д-р Чавдар Христов „Войната на идеите“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“). Модератор д-р Симеон Василев. Сряда, 10 декември 2014 г., 17 ч., Огледална зала в Ректората на СУ.

Денят на Бернайс 2014

bernais

Българското дружество за връзки с обществеността съвместно с Българската академична асоциация по комуникации (БААК) и с медийното партньорство на сп. „Медиите на 21 век” (newmedia21.eu) и сп. „Реторика и комуникации” представят: „Денят на Бернайс 2014“ - 123 години от рождението на Едуард Бернайс, 1891-1995) - 22 ноември, събота, 2014 г., зала 17, Факултет по журналистика и масова комуникация – Софийски университет „Св. Климент Охридски“

П Р О Г Р А М А

9,30 – 9,40 ч.

Откриване, зала 17, ет. І, ФЖМК

9,40 – 11,30 ч.

Академичен панел на тема: „Бернайс и съвременните измерения на връзките с обществеността“, съвместно с Българската академична асоциация по комуникации (БААК), списание „Медиите на 21 век” и списание „Рeторика и комуникации”

Темите за дискусия са: Ефективни комуникации и аудиовизуални услуги; Реторика и пропаганда – пресечни точки; Пропаганда и ПР; Медиите – рефер или рупор (западните мейнстрийм медии в украинската криза); Бранд и пропаганда: комуникационни предизвикателства; Псевдосъбития и пропаганда.

Активни участници ще бъдат: доц. д-р Теодора Петрова, СУ "Св. Климент Охридски”, проф. дфн Иванка Мавродиева, СУ "Св. Климент Охридски", проф. дфн Милко Петров, СУ "Св. Климент Охридски"; доц. д-р Георги Калагларски, Варненски свободен университет; д-р Светлана Станкова, СУ "Св. Климент Охридски"; Асен Асенов, докторант, УНСС, председател на БДВО; д-р Александър Христов УНСС; д-р Стефан Серезлиев, НБУ, ас. Милен Филипов, Бургаски свободен университет, и др.

11,30 – 15,30 ч.

Студентски конкурс на тема: „Като Бернайс“ – студентите, регистрирали се за участие в конкурса, следва да подготвят и представят в рамките на 10 мин. пред журито и публиката, своя разработка на казус от практиката или научен проблем, които считат, че биха ги представили най-добре в позицията на “Като Бернайс”. Казусът следва да бъде разработен под формата на презентация и да съдържа увод, теза и аргументи, които я доказват. Студентите ще бъдат оценявани от жури, съставено от преподаватели и практици, като след презентацията ще трябва да са готови да отговарят на възникнали въпроси. Освен за наградата на журито, участниците в конкурса ще се състезават и за възможността да получат професионален или учебен стаж в български компании и неправителствени организации.
Всички студенти, които желаят да проверят своите възможности, като се явят на конкурса, могат да заявят своето желание, като изпратят заявка за участие, която включва: име, университет (факултет/департамент), специалност, курс на обучение и координати за връзка с тях на e-mail адрес: office@bdvo.org - местата за участие са ограничени от времето, определено за провеждане на конкурса и регистрацията ще приключи след запълването им!

16,00 – 17,30 ч.

Общо събрание на БДВО, зала 2 в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“

18,00 – 19,00 ч.

Дискусия за развитието на професията, Аула на СУ „Св. Климент Охридски

19,00 ч.

Обявяване на победителите в студентския конкурс „Като Бернайс“

Честване на катедра „История и теория на журналистиката“

Честване на катедра „История и теория на журналистиката“ с представяне на сборника „От век на век, от слово към слово“, посветен на проф. дин Филип Панайотов, ще се проведе на 20 ноември, четвъртък, от 17 ч. в 29 зала на ФЖМК.

Публична лекция на Павел Станчев – главен изпълнителен директор на „BTV Media Group“

fjmc_btv

Публична лекция на г-н Павел Станчев – главен изпълнителен директор на „BTV Media Group“ ЕАД ще се проведе на 18.11.2014 г. (вторник) от 15:00 часа в зала 13 на ФЖМК.Искате да научите как работи българска телевизия под шапката на голяма международна корпорация? Интересуват ви програмната политика на телевизията или философията на „BTV новините“? Генералният директор на BTV е точният човек, който ще ви отговори как се управлява телевизионна корпорация в условия на конкуренция. Преди да се присъедини към екипа на BTV, в продължение на 20 години г-н Павел Станчев заема различни управленски позиции в Централна и Източна Европа. От 2013г. е главен изпълнителен директор на Antenna Югоизточна Европа и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна гора и Словения. От 2004г. до 2008г. е главен изпълнителен директор на Нова телевизия в България. Бил е също изпълнителен директор на HBO Румъния, RTL Хърватия и Kanal D Румъния.

Кръгла маса „Медийната аудитория през 2014 г. – особености и перспективи” - ФЖМК, 20 октомври 2014 г., зала 61

Кръглата маса се организира в рамките на научния проект „Медийната аудитория през 2014 г. – особености и перспективи”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” на СУ „Св. Кл. Охридски”. Ръководител на проекта е доц. д-р Мария Попова.

Програма

10.30-10.40 – Представяне на проекта
10.40-11.00 – д-р Илия Вълков „Критичният гражданин: активна публика в медиите, активист в полето на политическото”

11.00-11.20 – Весела Петрова „Ефектите от медийния тероризъм върху българското общество”

11.20-11.40 Почивка

11.40-12.00 – Боян Иванович „Манипулативни ефекти на журналистическите материали върху аудиторията в технологичната журналистика”

12.00-12.20 – доц. д-р Мария Попова „Журналистическите блогове – алтернативна журналистика или бягство в киберпространството”

12.20-12.40 Почивка

12.40-13.30 – Представяне на книгата „Теоретични аспекти на медиите” с автор Мария Попова - - проф.дсн Петранка Филева

13.30-14.00 – Дискусия

ФЖМК на Международната конференция „Медиите – теория и практика” в Скопие

skopie_FJMC

„Медиите – теория и практика” е мотото на Втората международна конференция, организирана от Центъра за култура и културологични изследвания. Тя се провежда от 4 до 7 септември 2014 г. в Скопие. Участващите близо 150 изследователи, експерти и практици представиха докладите си в седем секции: Медии и култура, Медийни анализи, Журналстически теоретични изследвания, Медийна критика, Политическа комуникация, Изкуство и медии, Нови медии. Специален семинар бе посветен на европейски проект, анализиращ медийното отразяване на социалните протести от 2013 г.
В тази теоретична рамка на съвременните медийни развития протекоха дискусиите на конференцията. Факултетът по журналистика и масова комуникация бе представен с няколко доклада: „Социалните протести от 2013 г. в България: медийни образи и послания” на докторантите Мариян Томов от Катедра „Комуникации и връзки с обществеността” и Нели Велинова от Катедра „Радио и телевизия” и проф. д-р Лилия Райчева; „Предизвикателствата на национализма пред българската медийна система” на докторантката Нели Велинова и проф. д-р Лилия Райчева; „Новите роли на журналисти и аудитория в българските онлайн медии” на д-р Ивайло Йошков – хоноруван преподавател в Катедра „Печат и книгоиздаване”. Проф. дфн Иванка Мавродиева представи изследването си „Цифровият активизъм на българските политици и българските граждани”. Разработките ще бъдат включени в специално реферирано издание.

 

yoko

Представители на ФЖМК на ХVІІІ Световен конгрес по социология в Йокохама
„Да посрещнем света на неравенството. Предизвикателства пред глобалната социология” е мотото на ХVІІІ конгрес на Международната асоциация по социология. Той се провежда от 13 до 19 юли 2014 г. в Йокохама, Япония. Участват близо 6000 изследователи, експерти и практици. Президентът на Асоциацията проф. Майкъл Буравой от Калифорнийския университет в Бъркли очерта в доклада си теоретичната рамка на съвременното неравенство, в която протичат разискванията на Конгреса, като акцентът е поставен върху особеностите на различните социални движения.
Проф. д-р Лилия Райчева и докторантът Мариян Томов от Факултета по журналистика и масова комуникация се представят с доклада си „Предизвикателствата на социалните протести от 2013 г. в България”. Тяхното изследване е една от двете български разработки, включени в програмата. Домакин на следващия - ХІХ конгрес на Световната асоциация по социология през 2018 г. ще бъде Университетът във Виена по случай 650-ата годишнина от неговото създаване.

 

 

ФЖМК участва в проекта „Книжовен език VS. субстандарт в общуването“
Представителите на ФЖМК доц. д-р Андреана Ефтимова, преподавател по медиен език и стилове на писане, Ива Иванова, докторант по медиен език и стил, Анна Миладинова, I курс „Връзки с обществеността“, Симона Здравева, I курс „Журналистика“ взеха участие в проект „Книжовен език VS. субстандарт в общуването“ (1-12 юли 2014, ВТУ). Партньори в проекта са Ягелонският университет в Краков (Полша), Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Университетът в Гранада (Испания) и Университетът в Букурещ (Румъния). Ръководители на работните групи са д-р Ванда Стемпняк-Минчева (Полша), доц. д-р Мариана Манджуля и гл.ас. Каталина Пую (Румъния) и доц. д-р Андрeана Ефтимова (България). Ръководител на проекта е доц. д-р Мария Илиева от ВТУ.
Програмата се провежда в периода 1-12 юли 2014 г. и включва лекции, ситуационни игри, свързани с невербалната комуникация, тимбилдинг, кръгли маси, теренна работа. При теренната работа студентите записват устна реч в различни комуникативни ситуации в два града – Велико Търново и Плевен, за да открият сами различията в източно- и западнобългарските говори. След това описват и обработват резултатите. Всички тези занимания имат за цел да помогнат на чуждестранните и българските студенти да осмислят и усвоят различията между официалното и неофициалното общуване на български език при различните култури. Резултатите от изследванията на участниците ще помогнат за подобряването на качеството на обучението по български език. И тази година ще се попълни аудио- и видеофондът, съдържащи извлечената от записите информация, която ще бъде от полза за студенти и преподаватели от филологическите и журналистическите специалности на всички университети от страните партньорки в проекта .

 

 

Европа с нас и без нас - студентски електронен вестник
Студентите от IV курс журналистика, медиа профил "Печат и агенционна журналистика" в часовете по Учебен вестник и под ръководството на Крум Благов, хоноруван преподавател, разследващ журналист и издател, подготвиха електронен вестник Европа с нас и без нас, посветен на изборите за Европейски парламент през май 2014 г. и на отношението на младите към тях.

Берлинският Университет Квадрига награждава дипломни работи
Берлинският университет Квадрига, водещо учебно заведение в областта на ПР и комуникационния мениджмънт, предлага възможност на студентите от цяла Европа да кандидатстват за ежегодната авторитетна награда The Digital Communication Awards в категориите дипломни работи на бакалаври и магистри. Крайният срок е 3 юли 2014 г. Виж условията на сайта на наградите.

kvadr

Тържествено връчване на дипломи

На 09 юни 2014 г. от 11,00 часа в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” се състоя тържественото връчване на дипломите на завършващите студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация, випуск 2013, ОКС “бакалавър” и “магистър”.

_DSC5209

Официалната церемония беше открита от ДОЦ. Д-Р ТЕОДОРА ПЕТРОВА, Декан на ФЖМК.

_DSC5218

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” ПРОФ. ДИН ИВАН ИЛЧЕВ поздрави абсолвентите. Те бяха приветствани от Г-Н ОГНЯН ЗЛАТЕВ, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в София.

_DSC5466

Академично слово произнесе ПРОФ. ДФН МИЛКО ПЕТРОВ, член на Академическия съвет на СУ “Св. Климент Охридски” и ръководител на катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”.

_DSC5247

От името на абсолвентите слово произнесе Г-ЦА ГАБРИЕЛА ПАВЛОВА.

_DSC5275

Бяха връчени Декански сертификат на дарителите на стипендии във Факултета по журналистика и масова комуникация и на дългогодишни служители на ФЖМК.

_DSC5238

Снимки Антоан Божинов
Виж и подробен репортаж от събитието

Събира ли се в наръчник добрата журналистика?
Радио опити: От Дойче веле до Реакция и Землянка
Семинар на Катедра "Радио и телевизия", посветен на две свързани една с друга теми: какви са професионалните стандарти на голямо радио като Deutsche Welle и как, от друга страна, работят младите журналисти в алтернативни станции като радио Реакция и Землянка. Ще бъде представен професионалният журналистически наръчник на Deutsche Welle. Ще разберем как са действали по време на студентските протести Реакция и Землянка. За коментар са поканени известни теоретици и практици на медиите. С участието на Александър Андреев, Юлияна Методиева, проф. Снежана Попова и др.
Петък, 6 юни, 10.00, ФЖМК, зала 13.

40 г. Катедра „Радио и телевизия“ 45 г. профил „Телевизия“

tv45

Покана
Уважаеми колеги и приятели,
Преподавателите от профил „Телевизия“ имат удоволствието да ви поканят на тържествено събитие за отбелязване на поредицата от годишнини на академичното образование по телевизионна журналистика.
Заповядайте заедно да си припомним кои са личностите, събитията и предизвикателствата, свързани с развитието на профил „Телевизия“.
Специално за събитието студентите от втори курс „Журналистика“ ще представят изработена от тях телевизионна продукция и ТВ филм портрет „Насаме с дистанционно“ по повод 80-годишния юбилей на доц. д-р Лиляна Андреева.
22.05.2014г. (четвъртък) от 13:00 до 15:00 ч. в Нова конферентна (Огледална) зала в Северно крило на Ректората

 

 

vestnici500

Книжният пазар в България - състояние лидери, проблеми
Лекция на Константин Йорданов, директор „Книгоиздаване“ в Сиела Норма АД
27 май, 16 часа, з. 66 на ФЖМК

Ден на докторанта на катедра „История и теория на журналистиката”
В майските дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, с посвещение на юбилейната за Факултета по журналистика и масова комуникация 40-годишнина, катедра „История и теория на журналистиката” провежда Ден на докторанта на 23 май, петък, от 9.30 ч. в 29 зала. Ще бъде представена и обсъдена изследователска продукция на докторантите към катедрата, които ще имат и възможността на кръгла маса да споделят впечатления от участието си в международни научни форуми у нас и по света.

Докторантски семинар на Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване"
В рамките на Майските дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Катедрата "Пресжурналистика и книгоиздаване" организира докторантски семинар на 20 май 2014 г. от 10 часа в 29 зала. Заповядайте!

Десети Академичен омнибус и Ден на коучинга

coach

Катедра на ЮНЕСКО „ Комуникация и връзки с обществеността“, „Сдружение с нестопанска цел АЙ СИ ЕФ България“ имат удоволствието да поканят преподаватели, студенти и гости на поредното, шесто издание на „Академичен омнибус”, организиран от Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”, и на „Деня на коучинга“ на 21 май 2014г., сряда, в сградата на ФЖМК, ул. Московска 49, зала 13, 12,30 ч.
По повод международната седмица на коучинга, съвместно с представители на Международната коучинг федерация - България (АЙ СИ ЕФ), ще бъде представена темата "Коучинг за кариерно развитие", ориентирана към студентите. Ще бъдат проведени дискусии с ръководители на медии, ПР агенции, издатели, университетски преподаватели и членове на Борда на директорите на АЙ СИ ЕФ – България, за кариерното ориентиране на студентите и възможностите за придобиване на практически умения чрез стажове и практики. Ще бъдат проведени и демонстрационни коучинг сесии на тема „Кариерно развитие“ със студенти от Факултета. Опитайте, разберете и научете повече за коучинга като партньорство и подход за развитие, управление на промяната, мотивацията и кариерното развитие - 21 май, 2014 г. 12,30 ч, зала 13.
Тема: Коучинг за кариерно развитие
ПРОГРАМА
12.30-13.00
Посрещане и регистрация, зала 13
13.00-14.00
Публична открита лекция на тема „Силата на коучинг подхода в кариерното развитие“
Приветствие от доц. д-р Теодора Петрова, декан на ФЖМК и от проф. дфн Милко Петров, ръководител на Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”
„Опитай КОУЧИНГ - “ Международна седмица на коучинга: д-р Кирил Калев, Председател на АЙ СИ ЕФ - България, хоноруван преподавател в СУ- ФЖМК
„Силата на коучинг подхода в кариерното развитие“: Веслава Попова и Владимир Борачев, членове на Борда на директорите АЙ СИ ЕФ България
14.00 – 15.00
зала 13
Професионални коучове от АЙ СИ ЕФ - България и студенти провеждат демонстрационни коучинг сесии на тема „Кариерно развитие“ със студенти и гости,
14.00 – 15.00
зала 29
Съвместен дебат с представители на Факултетния съвет на ФЖМК и Борда на директорите на АЙ СИ ЕФ България, както и с ръководители/представители на медии, издателства и ПР агенции на тема „Кариерното ориентиране на студентите и възможностите за придобиване на практически умения чрез стажове, практики и др.“ Срещата се модерира от професионални коучове и се разработва финален документ. Целта е да бъдат набелязани идеи и предложения за подпомагане професионалното ориентиране на студентите с практически умения в СМИ и други институции.
15.00 – 15,30
Кафе пауза
15.30 – 17.00
Обобщаване на резултатите и впечатленията

Студентски фестивал и премиера на Катедра "Радио и телевизия" - 19 май, 12 и 16 ч.

radio tv poster 19 may

От 16 ч. в зала 16 - представяне на сборник с доклади от научната конференция “Граждани и медии”, 16-17 май 2013 г., Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, 2014, съставител доц. д-р Вяра Ангелова и публичен семинар на Катедра “Радио и телевизия”.

Стипендии на Фондация „Радостина Константинова” - до 30 април 2014

Fond_R

За трета година Фондация „Радостина Константинова” обявява конкурс по документи за две стипендии по 1000 лв. на името на Радостина Константинова. За стипендиите могат да кандидатстват студенти IV курс във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски”.
Желаещите трябва да изпратят CV и 2 авторски текста до 30 април 2014 г. на имейл zoyadim@yahoo.com.
Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Още един "Рицар на книгата" за ФЖМК - гл. ас. Марин Бодаков

bodakov_2014

По традиция, в Световния ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга“ връчва Годишните си награди „Рицар на книгата”. Почетният знак в категорията "Печатни медии – вестници и списания" тази година отиде при Марин Бодаков. Марин Бодаков е автор на шест стихосбирки, най-новата от които е публикуваната през 2013 г. "Северна тетрадка". От 2000 г. е редактор литература на в. "Култура", където води критическата рубрика за нови книги "Ходене по буквите". Редовен преподавател в катедра "Печат и книгоиздаване" на СУ "Св. Климент Охридски".

 

Песента като медия, певецът като медиатор

muz_sem042014

Семинар на тема „Песента като медия, певецът като медиатор“ ще се проведе на 14 март 2014 г. от 17.30 ч. във ФЖМК, Музейна експозиция по история на радиото. Модератор: доц. д-р Венцислав Димов

 

Комисията „Фулбрайт” отличи студенти от ФЖМК

fulbrajt

Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” помества на сайта си журналистически материали на студентите от ФЖМК Петя Димитрова, Светлин Иванов и Полина Спартянова. Публикациите са написани на английски език по време на курса по международна журналистика, проведен от гостуващия по програмата „Фулбрайт” американски преподавател Джеймс Наполи.

Позиция на Деканското ръководство на ФЖМК
На свое заседание, проведено на 27 януари 2014 г., Деканското ръководство на ФЖМК-СУ изказа подкрепа на официалното становище на Фaкултетния студентски съвет на Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция, по повод повторната окупaция на Софийския университет от студенти вечерта на 24 срещу 25 януари 2014 г.
Официално становище нa Фaкултетния студентски съвет
на Фaкултетa по журнaлистикa и мaсовa комуникaция
Ние, членовете на Факултетния студентски съвет към ФЖМК рaзбирaме недоволството нa колегите си от ситуaцията в стрaнaтa, наясно сме и с изчерпващото се търпение на протестиращите колеги и съграждани вече почти година. НО ние Не подкрепяме подновяването на окупацията на Ректората през вечерта на 24-ти срещу 25-ти януари 2014 г. Смятаме, че протестните действия трябва да се изнесат извън Ректората и сградите на Университета като цяло. Също така сме категорично против евентуални окупационни действия в нашия факултет. Виж целия текст.

Среща с журналистите Георги Милков (в. 24 часа, списание geo) и Светослав Иванов (btv)

bey

Темите: Проблемите на сигурността. Няма по-важна задача от запазването на живота на журналиста – със Светослав Иванов;
Как да открием журналистически теми в развиващите се страни. Как да заинтересуваме с тях родната аудитория. Как бързо да напишем материалите си след завръщането – с Георги Милков;
Новини за Beyond y(our) world (проектът „Отвъд вашия и нашия свят”).
Модератор: доц. д-р Мария Нейкова
17 декември 2013 г. от 18.00 ч. в з. 13 на ФЖМК

 

Десети Академичен омнибус

10omni

В четвъртък, 5 декември от 17 ч. в зала 13 ще се състои представяне на книгата "БТА - зад кулисите" посветена на 115-годишнината на Българската телеграфна агенция. Тя описва живота на БТА през погледа на 18 журналисти, работили в нея. Авторите в сборника свидетелстват за политически събития, разказват за взаимоотношенията си с институциите при социализма. Съставител и редактор е Начо Халачев, който има 22 години стаж в агенцията. В книгата е описан и животът на кореспондента навън от страната. Освен преживени случки място на страниците са намерили и снимки както от архива на БТА, така и от личните архиви на авторите. Книгата ще представи проф. д-р Любомир Стойков.

 

Ден на докторанта
Ден на докторанта провежда катедра „История и теория на журналистиката” на 29 ноември, петък, от 9.30 ч. в зала 29 на Факултета по журналистика и масова комуникация. Ще бъде представена и обсъдена изследователска продукция на докторанти от катедрата, които ще споделят и за техни участия в научни форуми у нас и по света.

Монолог или диалог? Светът в обектива на глобалните телевизии

global_TV

Диалог или монолог предлагат глобалните медии? Случва ли се диалог между континентите и държавите с посредничеството на телевизиите? Как оценяваме ролята им в съвременния изпълнен с конфликти свят? Какво и кой доминира глобалното телевизионно отразяване?
Каним ви на кръгла маса, където ще чуете някои от отговорите на тези въпроси, появили се като резултат от едноименния проект. Събитието ще се състои на 28 ноември 2013 г. – четвъртък, от 10:30 до 13 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет.
Проектът с ръководител доц. д-р Мария Нейкова е част от научна програма № 4 „Национални, европейски и цивилизационни измерения на диалога култура – език – медии” на Университетския научен комплекс.

 

Потегля деветият Академичен омнибус

9omni

За девети път тръгва Академичният омнибус, организиран от Катедра на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността” на ФЖМК. Този път маршрутът преминава през две нови книги за мястото на радиото, телевизията и тяхната регулация в годините на прехода.

Книгата на проф. д-р Маргарита Пешева “СЕМ: 2001-2010. Регулаторни практики” разкрива вложените през десетгодишен период усилия за създаване на нови практики в областта на медийната регулация. Тя ще бъде представена от проф. д-р Любомир Стойков.

Книгата на доц. д-р Лилия Райчева “Феноменът телевизия: трансформации и предизвикателства” обобщава теоретичните анализи и практическите търсения на авторката върху процесите в медията в годините на преход. Тя ще бъде представена от проф. д-р Маргарита Пешева.

Деветият Академичен омнибус потегля на 27 ноември от 17 ч. в зала 16 на ФЖМК, ул. Московска, 49

 

Семинар на полския журналист и писател Мариус Шчигел

marius

На 15 ноември, петък, 12 ч. в з. 61 на ФЖМК Мариус Шчигел, писател и журналист от в. "Газета виборча", ще проведе семинар за студентите и ще представи полския Институт за репортаж.
Мариуш Шчигел (1966) е издал шест книги, преведени на 14 езика. Работи за седмичника “Gazeta Wyborcza”. Основава във Варшава Институт за репортаж, който организира семинари и обучение за журналисти. Идеята си да създаде Института, Шчигел мотивира с думите на Ришард Капушчински – „защото всички за всичко знаем малко“, а „ние искаме да променим това“. В България е по повод издаването на книгата „Готланд” (Парадокс, превод Милена Милева), съдържаща подбрани репортажи, посветени на Чехия. Герои на книгата са актрисата Лида Баарова, скулпторът Отакар Швец, легендарният производител на обувки Томаш Бата. Чрез живописните им биографии Мариуш Шчигел разказва за високата цена, която са били принудени да платят за привидно маловажни решения, за трагичното преплитане на случайност и съдба, белязали живота на цяло едно поколение. Книгата е носител на следните награди: НИКЕ на читателите (2007); Книга на годината 2007; Награда „Беата Павлак“ 2007; Gratias Agit 2009 (Чехия); Prix Amphi 2009 (Франция), Европейска литературна награда 2009 на Европейския парламент.

Gramota_SUB_EFTIMOVA

Награда от Съюза на учените за доц. д-р Андреана Ефтимова
В Конкурса за високи научни постижения за 2013 г. на Съюза на учените с грамота за социалнозначими трудове в областта на хуманитарните и обществените науки беше отличена доц. д-р Андреана Ефтимова от ФЖМК за книгите: „Винаги малко повече. Наречия за количество и време в ОБЕЧ” (УИ „Св. Климент Охридски”, 2010), „Есето в академичната и журналистическата практика” (Фабер, 2011), „Невербалната комуникация: медии и медиатори” (Сиела, 2011). Конкурсът на СУБ за високи научни постижения е ежегоден. В него могат да участват учени, които се поделят в две групи (до и над 35 години) и имат публикувани трудове през последните три години в шест научни области - естествени науки, технически науки, биологически и медицински науки, аграрни науки, хуманитарни науки и обществени науки.
Семинар „Тайните на най-добрите разследващи журналисти”

Fond_R

Семинар на тема „Тайните на най-добрите разследващи журналисти” организират Фондация "Радостина Константинова" и Факултетът по журналистика и масова комуникация. Семинарът ще събере известни имена в българската разследваща журналистика, които ще споделят своите начини на работа и своите успехи.
Семинарът ще се проведе на 25 октомври 2013 г. (петък) от 9 ч. в зала 13 на ФЖМК, ул. Московска 49.

Факултативен курс с фулбрайтовия стипендиант Джеймс Наполи. Writing for the World: English-language Newswriting and Reporting
Want to learn how to write for the international news media?
In English?
Here's your opportunity to sharpen your English-language skills while applying professional standards used by global media organizations to cover breaking events around the world.
You'll have a chance to increase your mastery of the structure and composition of news writing from the basic 'inverted pyramid' event story to 'follow-up' and 'second-day' stories.
You'll also get to practice the intricacies of writing feature stories, interviews, investigative stories, news analyses and other products churned out daily by news agencies, satellite broadcast organizations, and major online and print media. We'll even explore ways to write effective opinion journalism in the form of editorials and columns.
The course will be heavily oriented toward practical journalistic writing, but we will in discussion and outside assignments examine the context of global news reporting. This means, among other things, we will examine the variety of media systems and their impact on news values and judgment, theories of mass communication, media ethics, and the impact of new technology and social media on the evolution of the global news media system.
And did we mention this is all in English? Take advantage of a chance to become more proficient in using a major global language in a professional context. James Napoli
Записването за факултативния курс на фулбрайтовия стипендиант, гост лектор във ФЖМК, Дж. Наполи е до 11 октомври 2013 г. при инспектор Весела Вандова, каб. 9. Курсът ще се провежда във вторник от 17.30 ч. Залата ще бъде уточнена допълнително.

Открита е учебната 2013/2014 г. за бакалаври задочно обучение

zad03

На 2 септември 2013 г. в зала 13 на ФЖМК беше открита тържествено учебната 2013/2014 година задочно обучение. Деканът на ФЖМК доц. д-р Теодора Петрова връчи студентските книжки на първокурсниците бакалаври от специалностите "Журналистика" и "Връзки с обществеността" и се обърна към студентите със следните думи:
Уважаеми колеги,
На 02.09.2013 започна учебната година за студентите от задочна форма на обучение във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. Бих искала да ви поздравя и пожелая успех на всички наши студенти.
Искам специално да се обърна към нашите студенти от първи курс и да им пожелая успех и упоритост по време на следването им и професионалното им развитие. Пожелавам им да срещнат близки приятели и колеги, с които да ги свързват дългогодишни приятелства. Тази академична година съвпада със 125-ата годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Вие имате съдбата да бъдете „юбилеен випуск”. Нека това също бъде знаменателно за кариерата ви!
През изминалата академична година се навършиха 60 години от откриването на академичното образование по журналистика в България, което е в СУ „Св. Климент Охридски”, навършиха се и 40 години от специализираното образование по радио и телевизия, 15 години от създаването на специалността „Книгоиздаване” във факултета. Тази академична година се навършват 40 години от създаването на се самостоятелен Факултет по журналистика към СУ, както и 20 години от откриването на първата катедра по ПР в страната. Казвам всичко това, защото връщайки се назад в годините можем да кажем, че ФЖМК на СУ е заемал важно място в академичното и изследователско пространство в областта на медиите и комуникациите. Във ФЖМК стотици водещи журналисти и ПР специалисти са преминали обучението си, усвоили професионалните си умения и се реализират професионално. Специалността „Книгоиздаване” се превърна в желаната специалност за тези, които искат професионално да се занимават с книгоиздаване. Не винаги медийната и икономическата среда, в които работим са били добри, но журналистическата професия и професията на ПР специалиста си заслужават да положите усилия и бъдете добри. Наши бивши преподаватели, а днес и вашите преподаватели, са автори на учебните помагала, по които се обучавате. Повечето от тях са оставили следа в медиите, допринесли са в национален и международен план в изследванията на медиите и комуникациите. Факултетът е на първо място в акредитацията и рейтинга по специалности в страната.
Надявам се заедно с вас да продължим добрите стандарти на обучение. Заедно с нас и колегите от практиката да откриете привлекателните страни на професията, която сте избрали. Пожелавам ви тя да се превърне в любимо ваше занимание, за да я обичате. Тогава ще успеете, а сега академичните и професионални предизвикателства са пред вас, библиотеката също. Пожелавам ви енергия и хъс при усвояване на знанията!
(Сн. Антоан Божинов)

MEDIA CONVERGENCE 2013 - конференция в Клуж-Напока (Румъния). Възможности за участие

MEDIA CONVERGENCE 2013 е международна реферирана конференция, посветена на развитието на теориите и практиките в конвергенцията на медиите. MEDIA CONVERGENCE 2013 се организира от Департамент Журналистика в Клуж-Напока (Румъния) от 23 до 26 октомври 2013, във Факултета по политически, административни и комуникационни науки на Университета Бабеш-Боляй. Целта на MEDIA CONVERGENCE 2013 е да осигури платформа за учени и специалисти, за да представят своите изследвания върху новите тенденции и иновации, своите виждания за предизвикателствата, пред които е изправена журналистиката в контекста на конвергентните медии, и да споделят нови идеи и опит с цел да намерят партньори за бъдещо сътрудничество. С MEDIA CONVERGENCE 2013 се честват 20 години от основаването на образованието по журналистика в Университета Бабеш-Боляй. Още информация и възможности за участие .

ДЕКЛАРАЦИЯ

Професионалните стандарти са част от обучението по журналистика, затова изразяваме мнение, че физическото нападение върху журналисти, в случая върху Люба Кулезич, е недопустимо посегателство върху човешкото достойнство и заплаха за свободния изказ в една демократична държава-членка на Европейския съюз.

Съзнавайки отговорността на медиите към демократичните ценности и свободата на словото, призоваваме също журналистите да се придържат към професионалните стандарти, защитени от Етичния кодекс на българските медии, а собствениците на медии - да гарантират свободния достъп до информация и плурализъм на мнения в печатните издания и радио- и телевизионните програми.

Доц. д-р Т. Петрова, декан, и доц. д-р Е. Ефремов, зам-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”

Докторантски семинар "Комуникация и организационна идентичност"
Докторантски семинар на тема „Комуникация и организационна идентичност”, организира Катедра на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността” в Осогово, на 14, 15 и 16.06.2013 г. Семинарът ще се проведе със следната програма:
14.06.2013 г.
17:00 – 19.00 ч.
Пленарен доклад от проф. дфн Милко Петров – Ръководител на Катедра „Комуникация и връзки с обществеността” за дейността на катедрата през 2012/2013 г.
15.06.2013 г.
10:00 ч. Откриване на семинара.
Приветствия и встъпителни думи
Доц. д-р Теодора Петрова – декан на ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски”
Доц. д-р Чавдар Христов – заместник-декан на ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски”
Проф. дфн Милко Петров – Ръководител на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”
Първо заседание - модератор гл. ас. д-р Дияна Петкова
10:15 – 10:35 ч.
Венцислава Миндова – редовен докторант
Сформирането на националната идентичност в полето на културните стереотипи и предразсъдъци
10:35 - 10:50 ч.
Жечка Георгиева - редовен докторант
Комуникация и организационна идентичност на съвременния екологично отговорен бизнес за устойчиво развитие
10:50- 11:10 ч.
Мариян Томов – редовен докторант
От писмото до комуникационния пробив: Имиджът на българското семейство и социалните медии
11:10 – 11:30ч.
Мила Мълли – редовен докторант
Идентичност на готическата субкултура
11:30- 11:50 ч.
Веселина Любенова-редовен докторант
Организационна идентичност на организациите за защита на потребителите в България и медийна политика за периода 2007-2012 година
12:00 ч. – почивка – обяд
Второ заседание – модератор гл. ас. д-р Мирослава Ценкова
14: 00 – 14:20ч.
Йордан Славов – редовен докторант
Модел на приложение на военното мислене при изграждане на сравнителна рекламна комуникация и на организационна идентичност
14:20 – 14:40 ч.
Лора Калагларска – редовен докторант
Организационната идентичност на Тойота – „ние произвеждаме хора, не само коли”
14:40 - Дискусия и закриване на семинара
Проф. дфн Христо Кафтанджиев - Обобщаване на резултатите от семинара
16.06.2013 г.
10:00 - 13.00 ч.
Обсъждане на инициативи на ЮНЕСКО и на възможностите за включване на Катедра „Комуникация и връзки с обществеността” в инициативите на ЮНЕСКО.

Завърши випуск 2012 на Факултета по журналистика и масова комуникация

promo2013
Снимка Антоан Божинов

На 3 юни 2013 г. на официална церемония в Аулата на Софийския университет 100 випускници на Факултета по журналистика и масова комуникация от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ получиха своите дипломи за бакалаври и магистри.
Деканът на факултета доц. Теодора Петрова честити дипломирането на всички випускници и им пожела успех в техния професионален път.
Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев отбеляза в началото на краткото си слово, че днешната завършваща церемония ще бъде най-богато документираната от медиите на факултет от Софийския университет.
Той поздрави абсолвентите със завършването на един от първите етапи на тяхното обучение, защото дипломата, която днес получават, съвсем не означава край на обучението в живота. „Тя отваря нови врати. Колко широко, зависи от вас самите“, каза проф. Илчев.
Той припомни, че випускниците завършват Софийския университет в една важна за него година - годината на неговата 125-та годишнина и ги поздрави за това, че завършват първия и най-добър факултет по журналистика и масова комуникация – нещо, което е доказано недвусмислено от националните рейтинги в България.
Проф. Милко Петров, дългогодишен ръководител на катедрата „История и теория на журналистика“ в момента ръководител на катедра „Връзки с обществеността“ към ЮНЕСКО произнесе академично слово. Той призова абсолвентите преди да се отправят към своите работни места да знаят, че тяхно професионално задължение е да осигуряват информацията на това общество – адекватна, истинска, обективна. Виж още.

Академичен омнибус „Методически семинар за образованието по ПР и реклама”

akademichen_omnibus

Катедра „Комуникация и Връзки с обществеността” е натоварена като катедра на ЮНЕСКО да осъществява методически контрол и подкрепа на образованието по Връзки с обществеността, реклама и интегрирани маркетингови комуникации. Катедрата организира методически семинар от 3 до 5 юни 2013 г. в сградата на ФЖМК, съвместно с магистърските програми „Реклама и Връзки с обществеността в управлението на бизнеса” и "Маркетинг и Връзки с обществеността в образованието, науката и културата" на Варненския свободен университет.
Представители на катедрата и водещи преподаватели - проф. дфн Милко Петров, проф. дфн Христо Кафтанджиев, проф. д-р Здравко Райков, доц. д-р Георги Калагларски – директор на магистърските програми във ВСУ, доц. д-р Теодора Петрова, декан на ФЖМК и д-р Стефан Серезлиев - ще изнесат лекции, включващи методически указания при подготовката на магистърската програма и провеждането на занятията.
Откриване на Академичния омнибус е на 3 юни 2013 от 16.30 ч. до 17.00 ч. в зала № 13.
От 17.00 ч. до 18.00 ч. изказване на лекторите и методическа дискусия. Модератори доц. д-р Теодора Петрова и д-р Стефан Серезлиев.
На 4.06.2013 г. методическа дискусия – модератор проф. дфн Христо Кафтанджиев.
На 5.06.2013 г. методическа дискусия – модератор проф. д-р Здравко Райков.

Тържествено връчване на дипломи

pokana01

Тържественото връчване на дипломите на завършващите студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация, випуск 2012, ОКС “бакалавър” и “магистър” ще се проведе на 03 юни 2013 г. от 12,00 часа в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски”.

Откриване на официалната церемония от доц. д-р Теодора Петрова, Декан на ФЖМК — СУ „Св. Климент Охридски”

Поздравителна реч от:
проф. дин Иван Илчев
Ректор на СУ „Св. Климент Охридски”
Проф. дфн Милко Петров
Ръководител на катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”
г-н Александър Дурчев
CEO на All Channels

Слово на:
г-н Петър Бучков
студент от ФЖМК

Юбилейна сесия - 75 години от рождението на проф. д-р Веселин Димитров

prof.VDimitrov

Факултетът по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”, Университетското радио „Алма Матер” с музейна експозиция за история на радиото в България, Съюзът на българските журналисти и Сдружението „Проф.д-р Веселин Димитров” организират юбилейна сесия
VIVA VOX: ПРОФ.Д-Р ВЕСЕЛИН ДИМИТРОВ - РАДИОЧОВЕК И ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА РАДИОТО
Юбилейната сесия ще се проведе на 22 май 2013 година – сряда, от 14:00 часа в Заседателна зала 1 на Ректората на СУ „Св.Климент Охридски” и е посветена на 75–годишния юбилей от рождението на проф.д-р Веселин Димитров.
Проф. д-р Веселин Димитров (1938-2009) е български журналист, радиоводещ и педагог, професор, доктор на науките. Един от основателите на Факултета по журналистика (сега Факултет по журналистика и масова комуникация) при Софийския университет „Св.Климент Охридски” От 1987 г. е доцент, а от 1991 г. - професор. Дългогодишен декан (1995 – 2003 г.) на факултета. Доктор хонорис кауза на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, носител на отличия като І награда на СБЖ за история, теория и критика; Голямата награда на БНР "Сирак Скитник"; Почетен знак на Софийския университет І степен; Почетен знак на Софийския университет със синя лента; Орден „Св.св.Кирил и Методий” с огърлие.

Ден на докторанта
Ден на докторанта провежда на 17 май т. г. (зала 29, 9.45-16.30 ч.) катедра "История и теория на журналистиката" на Факултета по журналистика и масова комуникация в Майските дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Посвещава се на 60 години образование по журналистика. Целта на форума за докторантите от катедрата е да им предостави трибуна за изява пред експертен съвет с възможност за подпомагане и креативно стимулиране на изследванията им в напреднала фаза – през втората и третата докторантска година. Предвижда се издаването на докторантски сборник.

Национален научен семинар "Книгоиздаване по време на криза"
В рамките на Майските дни на културата на СУ „Св. Климент Охридски” Катедра „Печат и книгоиздаване” към Факултета по журналистика и масова комуникация организира Национален научен семинар на тема КНИГОИЗДАВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА, посветен на 15-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване“. Семинарът ще се проведе на 20 и 21 май 2013 г. (понеделник и вторник) от 10.00 часа в зала 29 на ФЖМК – ул. „Московска” № 49.
Целта на двудневния форум е да се продължи подетата на предишните три семинара „Бизнес среда на книгата”, „Книгоиздаване и медии” и „Книгата във виртуалния свят” дискусия по актуални научно-практически проблеми на книгоиздаването с участието на широк кръг университетски преподаватели, изследователи, издатели, представители на браншови сдружения и неправителствени организации, държавни служители. Новото в настоящата инициатива ще бъде участието на бивши и настоящи възпитаници на специалност „Книгоиздаване“, в т.ч. студенти от бакалавърска и магистърска степен, докторанти, както и работещи в областта на създаването и реализацията на книгата.
Този път дискусията ще се разгърне в широк периметър, който засяга:
- българското книгоиздаване в контекста на перманентната кризисна ситуация у нас през изтеклите 23 години от началото на Прехода и по-конкретно в условията на световната икономическа криза;
- променения образ на издателската институция и политика в условията на тотална пазарна комерсиализация, масмедиен и виртуален натиск, криза в читателския интерес, увеличаваща се вторична неграмотност при младото поколение;
- трансформации в издателския бизнес в условията на световна икономическа криза: преструктуриране и препрофилиране на издателствата, икономически и маркетингови стратегии, сегментиране на пазара, нови тематични и тиражни политики;
- електронното книгоиздаване – алтернатива и/или икономически интерес; взаимната обвързаност и обратимост в полето на традиционната и електронната книга; тематични, финансови, технологични, дизайнерски, производствени и авторско-правни проблеми при публикуването и разпространението на електронно съдържание и електронни книги.
Ще бъде подготвен и издаден сборник, съдържащ докладите и изказванията.

Студентка от ФЖМК с първа награда на Националните филологически четения за студенти и докторанти

alexandrina

Три студентки от ФЖМК - Александрина Георгиева (Журналистика), Кристине Василева и Радина Теодосиева (Книгоиздаване) участваха в Националните филологически четения за студенти и докторанти в ЮЗУ „Неофит Рилски” на 11 май 2013 г. Докладът на Александрина Георгиева „Минало и настояще на тоталитарния регистър” бе отличен с първа награда и заедно с текстовете на Кристине Василева („Съществува ли проблем с политическата коректност в медиите у нас?”) и Радина Теодосиева („Ироничният регистър на Люба Кулезич”) ще бъде публикуван в сборник, събиращ най-добрите презентации от четенията.

Националните филологически четения за студенти и докторанти са традиционна инициатива на ЮЗУ „Неофит Рилски”, събираща студенти с интерес към езикознанието, литературознанието и медиазнанието от цялата страна. Четенията имат състезателен характер, а конкуренцията между бакалаври, магистри и докторанти бе оценявана от жури в състав: за секция „Езикознание” - доц. д-р Андреана Ефтимова (СУ) - председател, доц. д-р Антони Стоилов (ЮЗУ), д-р Дария Карапеткова (СУ); за секция „Литературознание” - проф. д-р Амелия Личева (СУ) – председател, проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова (ЮЗУ), доц. д.ф.н. Майа Разбойникова (ЮЗУ) и д-р Йордан Ефтимов (НБУ).

Академичен омнибус във ФЖМК

akademichen_omnibus

На 15 май 2013 г. от 17 ч. в зала №13 на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" отново ще потегли академичният омнибус, организиран от Катедрата на ЮНЕСКО Комуникация и връзки с обществеността към ФЖМК, който ще представи следните научни събития:
1. Официално закриване на научно-изследователския проект "Електронната медийна среда в условията на преход и цифровизация: 2001-2012 г.", изпълняван по линия на ФНИ на МОМН, с експозе от неговия научен ръководител проф. д-р Маргарита Пешева.
2. Обявяване на годишни награди на електронното научно списание "Медиите на 21 век" за периода 2012-2013г. в следните научни области:
А. на медиазнанието, комуникациите , връзките с обществеността, рекламата и книгоиздаването;
Б. на медийната и научната критика.
3. Връчване на почетни грамоти на членове на Редакционния съвет на "Медиите на 21 век", които имат съществен принос за развитието на научното списание в периода 2012-2013 г.
Наградите ще бъдат обявени от председателя на Редакционния съвет на "Медиите на 21 век" проф. дфн Милко Петров.
Академичният омнибус ще приключи с подаръци от книги и чаша вино.

ФЖМК отбелязва Световния ден на книгата и авторското право

book_day2013

На 23 април светът празнува силата на книгата. ФЖМК при СУ ще отбележи Световния ден на книгата и авторското право на 23 април 2013 г. с три нестандартни събития:

1. Експозиция „Алтернативни тела на книгата”: Творчески проекти на студенти от специалността „Книгоиздаване” и магистърската програма „Креативна комуникация”. Ръководител на проектите е доц. д-р Милена Цветкова, преподавател по „Книгата като медия” и „Съвременно световно книгоиздаване” от катедра „Печат и книгоиздаване” на ФЖМК.
• Експозицията може да се види през целия ден от 9:00 до 19:00 ч. във фоайето на ФЖМК.

2. Презентация на тема „Развитието на българския комикс”, подготвена от Антон Стайков, изследовател на комиксите и докторант в катедра „Комуникации и връзки с обществеността” на ФЖМК.

3. Представяне на „първото българско официално пиратско копие” – дигитален албум с комикси “Над дъгата”. Авторите са художници, работили в списание “Дъга” (1979-1992). Аналоговата (печатната) версия на албума вече е библиографска рядкост. Разпространението на копието е осигурено от самите издатели – „Проектът ДЪГА”. Желаещите трябва да си носят флашки.

• Раздаването на „авторското пиратско копие” и презентацията ще протичат между 16:00 и 19:00 ч. във фоайето на ФЖМК.

Плакатът за Световния ден на книгата и авторското право е нарисуван от Антоанета Лязова, дипломиран магистър по „Книгоиздаване” от ФЖМК.

За пръв път 23 април е отбелязан като Световен ден на книгата и авторското право през 1996 г. Обявен е на 28-та сесия на ЮНЕСКО на 15 ноември 1995 г. (с Резолюция №3.18) по решение на Международната асоциация на издателите (IPA). Самото предложение за „ден на книгата” е на Асоциацията на издателите от Испания. А добавката „и авторското право” идва по идея на Асоциацията на издателите от Русия.
Организатор доц. д-р Милена Цветкова

Международна парламентарна стипендия на германския Бундестаг (IPS) 2014

Германският Бундестаг ще проведе програмата Международна парламентарна стипендия (IPS) съвместно с Хумболдовия университет, Свободния универ­ситет и Техническия университет в Берлин. Тя се организира под патронажа на Президента на Бундестага и изцяло се финансира от германския парламент.

Международната парламентарна стипендия е насочена към млади абсолвенти, които със своите квалификация, лични качества и нагласи имат намерение да изпълняват управленска или обществена роля в родината си. Бундестагът дава възможността на тези приблизително 120 млади хора от 28 държави да се запознаят с германската парламентарна система на теория и е практи­ка. IPS е дългосрочна политическа инвестиция с цел да засили и утвърди партньорството между Германия и държавите, участващи в програмата.

Парламентарната практика е с продължителност от 1 март до 31 юли 2014 г. В началото сти­пендиантите получават общо въведение в парламентарните принципи и местния академичен жи­вот в трите университета в Берлин и от администрацията на Бундестага. По време на практиката под формата на кратки семинари немските политически фондации представят на участниците политическия, икономическия и културния живот на Федералната република. В рамките на пълен работен ден практикантите се запознават с разнообразните задължения в кабинета на един депутат (напр. оценителни работи, писане на речи, статии и писма, подготовка на парламентар­ни заседания както и изпълняване на секретариатски задачи). Предвидени са и посещения на избирателния район на съответния германски депутат.
Конкретните изисквания за получаване на стипен­дия, процедурата за кандидатстване, както и формулярите за кандидатстване, могат да бъдат получени на следния интернет адрес: www.bundestag.de/ips

Срокът за подаване на документите в Посолството на Федерална република Германия е до 30 юни 2013 г. Само изцяло попълнени документи ще бъдат взети под внимание.

Посолство на Германия в София, отдел Култура и връзки с медиите, ул. Жолио-Кюри 25, 1113 София

 

Към дигиталните медии с "Академичен омнибус"

akademichen_omnibus

За четвърти път тръгва на 6 март „Академичният омнибус”, организиран от Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността” на ФЖМК.
Този път в омнибуса ще бъдат представени две научни издания: Дигиталните медии. Речник на

основните понятия, подготвено от авторски колектив, и монографията на д-р Валери Маринов Мултимедийният нюзрум в България.
Книгите се издават в рамките на проекта „Електронната медийна среда в условията на преход и цифровизация: 1999-2012 г.”, по линия на Фонд „Научни изследвания” на Министерството на образованието, младежта и науката.
Изследването „Дигиталните медии.Речник на основните понятия” ще бъде представено от проф.д-р Любомир Стойков, а монографията на д-р Валери Маринов „Мултимедийният нюзрум в България” - от доц. д-р Теодора Петрова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация.
Пътешествието започва на 6 март, сряда, от 17,00 ч. в Нова конферентна зала (Огледалната зала) на Ректората на СУ ”Св. Климент Охридски”, вход откъм ул. Шипка, 2 етаж.

Студент от ФЖМК спечели университетски конкурс

G.Ivanov

Студентът от ФЖМК Георги Иванов (IV курс книгоиздаване) спечели студентския конкурс за дизайн на електронните карти за достъп до сградите и библиотеките на СУ ''Св. Климент Охридски''. Общо 29 студенти взеха участие със свои проекти в конкурса, в последния етап за победата се бориха шестима студенти. В журито на конкурса влизаха проф. дпн Албена Чавдарова (зам.-ректор по информационни дейности, академичен състав и администрация), доц. д-р Димитър Биров (функционален ректор по информационни технологии) и четирима представители на Студентския съвет.

Клубът за ООН отбелязва Всеобщата декларация за правата на човека

Dr_OON

По инициатива на Клуба за ООН в Софийския университет „Св. Климент Охридски” при Дружеството за ООН в България и с подкрепата на Студентския съвет на ФЖМК на 17 декември 2012 г. от 18.30 часа в зала 17 на ФЖМК ще се проведе събрание по повод 67 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и 57 години от приемането на България за член на ООН.
Ще говорят посланик Емил Ялнъзов, Генерален директор по глобалните въпроси при Министерство на външните работи, посланик Димитър Филипов, директор на Дирекция „Права на човека ” и посланик Валери Йотов, директор на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие”.

Кръгла маса за разследващата журналистика се проведе във ФЖМК

Fond_R

Кръгла маса - дискусия "РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА - ЖИВА ИЛИ МЪРТВА" се състоя на 28 ноември във Факултета по журналистика и масова комуникация. Тя беше организирана от Фондация "Радостина Константинова" и ФЖМК. Медийни партньори на събитието бяха bTV, "24 часа" и БНР. Участваха преподаватели и водещи разследващи журналисти.
През последните години се е засилил правителственият и корпоративен натиск върху медиите. Едва под 10 на сто от журналистическите разследвания дават резултат. Това бяха част от мненията, изказани от водещи журналисти на дискусията.
Част от участниците опонираха, че натискът е далеч по-малък отколкото преди и в началото на прехода през 1989 г. Като пример бе дадено разследването по случая "Марковска", което макар и след 2 г. е дало резултат.
Като обективни пречки за развитието на сериозната разследваща журналистика бяха посочени широкото разпространение на жълтата преса и интернет. Според участниците в последните години се забелязва корпоративна автоцензура сред голяма част от журналистите - те не смеят да засегнат големите рекламодатели и силните на деня, особено в местните медии, където икономическото оцеляване на медиите е сериозен проблем.
Фондация "Радостина Константинова" организира постоянен конкурс за финансиране на мотивирани журналистически проекти, обявиха от фондацията на кръглата маса. Организаторите напомниха, че всяка година двама студенти получават стипендия, а един начинаещ репортер печели възможност за практика в „Интернешънъл хералд трибюн”.

За свободата на медиите в България

bbbbbb

Дискусия по повод представянето на сборника “Медии, власт пари” – дневник на Шестия Медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика”. Сборника ще представят проф. Снежана Попова и журналистът Иван Бедров
28 ноември 2012, сряда, от 18 часа, в 13 зала на ФЖМК.
Организира катедра “История и теория на журналистиката”, ФЖМК, в рамките на Климентовите дни на СУ “Св. Климент Охридски”

Музей на радиото се открива във ФЖМК

radio_museum

Единствен по рода си у нас Музей на радиото отваря врати в на 25 ноември по случай патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията е разположена сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Уредник на музея е Захари Миленков, дългогодишен преподавател, събрал и съхранил повечето от безценните експонати, дарени от различни учреждения и граждани. Експозицията включва множество микрофони, грамофони, радиоприемници, лампи и магнетофони, които представят по уникален начин развитието на радиото в България и по света.
Официалното откриване на Музея на радиото е на 25 ноември, неделя, от 14 ч. в зала 68 на Факултета по журналистика и масова комуникация на ул. Московска 49.

Трето пътешествие на „Академичен омнибус”

Академичният омнибус на ФЖМК вече става традиция, защото ще потегли за трети път на 20 ноември 2012 г. (вторник) от 16.00 ч. в зала 13 на ул. Московска 49.
akademichen_omnibus

Този път в него ще се качат авторите на книгите „Медиите в Европа” - проф. дфн Милко Петров, гл.ас. д-р Мария Попова и Мария Вазински и „Журналистическата теория” (гл.ас.д-р Мария Попова). Навигатори из новите текстове на медиязнанието ще бъдат доц. д-р Мария Дееничина и доц. д-р Орлин Спасов. Академичният омнибус се подготвя за път от Катедрата на ЮНЕСКО „Комуникация и връзки с обществеността”.

„Медиите в Европа” на Милко Петров, Мария Попова, Мария Вазински (Фабер, 2012. 374 с.) е широкоаспектно наблюдение на различни европейски медийни системи от момента на тяхното формиране до настоящите им прояви. Изследването използва концепции и модели от различни научни области – медийната теория, историята, социологията, културологията, политологията, икономическите и комуникационните теории, географията. Проучваните страни условно са групирани в три географски области – Западна Европа (медиите в Германия, Великобритания, Белгия, Нидерландия и Швейцария), Северна Европа (медиите в Швеция, Дания и Финландия) и Южна Европа (медиите в Испания и Италия). Наблюдението на медиите в различните държави е съотносимо, защото е осъществено по ясно обособени критерии – условия за развитие на средства за информация, поява на предвестници на печата, първи вестници и списания, особености на съвременните вестници и списания – чрез медийна концентрация, етапи на развитие, сходни черти и национални специфики, адаптиране на традиционни медии в интернет, особености на радио и телевизионната система – характеристики на обществените и търговските оператори.

„Журналистическата теория” на Мария Попова (Фабер, 2012, 232 с.) е интердисциплинарно изследване, в което се изучават явленията, процесите и моделите, по които функционира журналистиката, поведението на участниците в създаването на журналистическите произведения, качествата и значението на журналистическите продукти, особеностите на професионалната среда и медийните взаимоотношения. Журналистическата теория е изключително активна, променлива, социално адаптивна наука. В текста са обхванати различните дефиниции на журналистиката, техните приложения, особеностите на журналистическото познание. Ясно е направено разграничение между журналистиката като практико-приложно поле, в което изпъкват уменията на журналистите да създават журналистически продукт и научните обосновки, които препращат журналистическата теория в пространството на комуникационната наука, медийната теория, социалните изследвания. Описани са и повечето от познатите видове журналистика, анализирани са личността, поведението и професионалните роли на журналистите. Обърнато е внимание върху сферите на отговорност на лицата, които участват в управлението на журналистическите редакции, равнищата на мениджърско взаимодействие, мотивационните фактори и е установена нова област на редакционно формиране, каквато е мултимедийната редакция. Поставен е акцент върху журналистическата информация, поради което са изведени някои от нейните значения, формални и съдържателни характеристики. Представена е концепцията на инфотеймънта и са изложени критериите, според които журналистите подбират своите информационни източници и проверяват получената информация. Изследвани са журналистическите новини, техните информационни модели, видове и критерии за подбора им при участието в журналистическото съдържание.

За речта на медиите, политиците и улицата

От 15 до 26 септември 2012 г. Великотърновският университет “Св.св. Кирил и Методий” като координираща институция е домакин на първата среща от интензивната програма “Книжовен език vs. субстандарт в общуването”. Ръководител на проекта е доц. д-р Мария Илиева от Катедрата по български език във Филологическия факултет на ВТУ. Партниращи институции в проекта, финансиран от “Еразъм”, са Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Ягелонският университет в Краков (Полша), Университетът в Гранада (Испания) и Университетът в Букурещ (Румъния). Те са представени от 24 студенти и 5 преподаватели. Ръководители на работните групи са доц. д-р Андрeана Ефтимова (ФЖМК), д-р Ванда Стемпняк-Минчева (Полша), доц. д-р Мариана Манджуля (Румъния), д-р Диляна Ковачева (Испания). Работният език на програмата е български.
Интензивната програма “Книжовен език vs. субстандарт в общуването” включва лекции, кръгли маси, тимбилдинг, теренна работа в различни комуникативни ситуации, симулационни и ролеви игри. Целта на проекта е студентите да осмислят и усвоят междукултурните различия при общуването на български език с оглед на различните речеви ситуации, в които могат да попаднат. Като част от многонационалната група всички студенти могат да бъдат едновременно обучавани и обучаващи.
Във фокуса на вниманието са проблемите на устната реч: в публичната сфера - политическа и журналистическа реч, и в неофициалното битоворазговорно общуване (всекидневни ситуации, фолклорни текстове). Лекциите и наблюденията на участниците над вербалните и невербалните кодове в комуникацията ще бъдат от полза за студенти и преподаватели от филологическите и журналистическите специалности на всички университети от страните партньорки в проекта.
Очакваните резултати са свързани както с подобряването на обучението по български език, така и със създаването на аудиофонд и видеофонд за обучаване на студенти в извънтеренни условия във всички университети партньори. Обменът на опит между преподавателите и разпространяването на изготвените материали ще доведе до уеднаквяване на преподаването на български език и подобряване на академичното сътрудничество между участващите институции.

Радина Теодосиева,
студентка по книгоиздаване,
ФЖМК, СУ

Награда на Информационното бюро на ЕП за млади журналисти за 2012 г.

LOGO_PE

Вие сте млад журналист до 35 г. и сте отразявали важни за ЕС теми и въпроси? Тогава следната информация би могла да Ви заинтригува: до 15 октомври можете да кандидатствате за наградата за млади журналисти за 2012 г. на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Условието, освен да отговаряте на възрастовото ограничение, е материалът Ви да отговаря на темата "Време за промяна в ЕС" и да е публикуван/излъчен в периода между 30 септември 2011 г. и 15 октомври 2012 г. Наградата ще се връчи за първи път тази година, като ще бъдат отличени млади журналисти в две категории: медии - печатни и онлайн издания, радио и телевизия, както и за "гражданска" журналистика - материали, публикувани в блогове. Наградата е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел. Наградата се организира в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България и с подкрепата на Съюза на българските журналисти и Фондация "Медийна демокрация". Срокът за изпращане на материалите е до 15 октомври включително, като наградата ще бъде присъдена през м. ноември 2012 г.

Темата за 2012 г.: Време за промяна в ЕС
Кризата в ЕС сблъска две различни визии за икономическото бъдеще на Европа - дали то да се основава на консервативни разходи на принципа ''харча, колкото произвеждам'', или на насърчаване на потреблението, заетостта и бизнеса като ключови фактори за растеж. И докато в началото ЕС реагира на кризата с ограничения, то през последната година ясно се вижда завой на ляво и стремеж към един по-социален модел. Но това ли е единствената промяна, която виждаме в Европа? Проблемите събудиха и промени в социалните, политическите и гражданските нагласи, поставящи под съмнение, или обратното - легитимиращи основни европейски ценности, каквито са солидарността, многообразието и толерантността. Затова, в тази насока ще бъдат отличени журналистически материали, отразяващи обективно и интересно текущите процеси от общоевропейско значение, независимо дали засягат икономически, финансови, социални, политически или културни въпроси.

За наградата
Наградата на Информационното бюро на Европейския парламент в България за млади журналисти се присъжда на журналисти до 35 години, които са спомогнали за изясняване на значими теми на европейско равнище или са насърчили по-доброто разбиране на институциите или политиките на Европейския съюз. Наградата има за цел да отличи и стимулира качествени журналистически материали на млади журналисти, които разглеждат определена тема, която се обявява всяка година. Наградата се присъжда в дух на зачитане на свободата и пълната независимост на медиите и медийния плурализъм и в контекста на желанието на Европейския парламент за подобряване на комуникацията между институциите на ЕС и европейските граждани. Наградата на Информационното бюро на Европейския парламент в България за млади журналисти е символична: грамота, както и посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург или Брюксел на разноски на Информационното бюро на ЕП в България.

За материалите
Материалите, които могат да кандидатстват за наградата на Информационното бюро на Европейския парламент в България за млади журналисти, са: - една статия или един репортаж; - които разглеждат зададената тема ; - които са публикувани или разпространени в периода между 30 септември 2011 г. и 15 октомври 2012 г.; - които са на български език; - които са в една от платформите, посочени в член 2, параграф 1 (които от своя страна не трябва през посочения период да са получавали финансиране по медийни програми на Европейския парламент); - които не са участвали в конкурс или са били публикувани в издание на Информационното бюро на ЕП в България. Всички конкурсни материали трябва да бъдат изпратени по електронна поща (epsofia@ep.europa.eu), с препоръчана поща или доставени на място, на адреса на Информационното бюро на Европейския парламент в България (София 1000, ул. Московска 9).

Как се определят победителите?
Носителите на Наградата на Информационното бюро на ЕП в България за млади журналисти се избират от самостоятелна комисия по присъждане на наградата, която е съставена от представители на професионалното журналистическо съсловие и организации, университетски преподаватели, блогъри и представители на Информационното бюро на ЕП в България. Още информация тук.

Тържествено връчване на дипломите на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация

На 13 юни официално бяха връчени дипломите на студентите от ОКС „бакалавър” и „магистър” от Факултета по журналистика и масова комуникация.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова откри официалната церемония. Непосредствено преди церемонията в Зала 2 на Ректората преподаватели и представители на медийната индустрия се събраха, за да тръгнат заедно към Аулата и да направят своеобразен мост между Университета и Медийния пазар.

Сред официалните гости бяха г-н Валери Тодоров - генерален директор на БНР, г-жа Мая Василева – изпълнителен директор на Асоциацията на телевизионните продуценти, и г-н Любомир Аламанов – управляващ директор на APRA Porter Novelli и член на управителния съвет на Българската асоциация на ПР агенциите.

От името на бъдещите работодатели г-н Валери Тодоров поздрави абсолвентите и им пожела успешна реализация в живота и професията. С академично приветствие към тях се обърна проф. дфн Милко Петров, ръководител на Катедра на ЮНЕСКО "Комуникация и връзки с обществеността" във ФЖМК.

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, обяви випуск 2011-2012 година за завършил и поздрави колегите от Факултета по журналистика и масова комуникация, за това, че въпреки недостатъчното финансиране подготвят кадри на европейско равнище.

Ще оцелее ли книгата?

Възможности, предизвикателства и перспективи пред европейското книгоиздаване

ЛЕКЦИЯ

Фъргъл Тобин

Президент на Федерацията на европейските издатели
На 29 май 2012 г. от 16 ч. в 13 зала на Факултета по журналистика и масова комуникация, ул Московска, 49

fergal tobin

Федерацията на европейските издатели е независимото сдружение с нестопанска цел на националните асоциации на книгоиздателите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Основана през 1967 г., тя представлява интересите на 27 национални асоциации пред европейските институции, като оказва и юридическа помощ на своите членове.
Федерацията на европейските издатели е гласът на най-мощната културна индустрия в Европа - книгоиздаването с неговите 23.5 милиарда евро годишен оборот и 135 000 заети на пълен работен ден.
Фъргъл Тобин е завършил специалностите история, английска литература и философия в Юнивърсити Колидж - Дъблин. След като работи няколко години в Лондон, той се връща в Ирландия и постъпва на работа в най-голямото издателство в страната - "Джил&Макмилън". През 1994 г. става негов директор, какъвто е и досега.
От 2002 до 2004 г. г-н Тобин е президент на Ирландската асоциация на книгоиздателите и неин представител във Федерацията на европейските издатели. През 2008 г. е избран за вицепрезидент на федерацията, а от 2010 г. е неин президент.

Национална научна конференция за студенти и докторанти – награда и отлично представяне на ФЖМК

misia01

Възпитаниците на ФЖМК – Радина Теодосиева („Книгоиздаване”, I курс), Кристине Василева („Книгоиздаване”, I курс), Александрина Георгиева („Журналистика”, II курс), Евелина Дончева („Връзки с обществеността”, III курс) и Йордан Карапенчев („Връзки с обществеността”, III курс) - се представиха достойно на престижната Четиринадесета национална научна конференция за студенти и докторанти „Словото – (не)възможната мисия”, провела се на 17 и 18 май в Дома на учените - гр. Пловдив. Техен научен консултант в подготовката за форума беше доц. д-р Андреана Ефтимова (ФЖМК, СУ), която председателстваше и взискателното научно жури в състав: доц. д-р Красимира Чакърова (организатор и научен гуру на конференцията, Филологически факултет, ПУ), гл.ас. д-р Ласка Ласкова (ФСлФ, СУ) и гл.ас.д-р Снежа Цонева – Матюсън (Филологически факултет, ПУ).

В оспорвана конкуренция между 16 участници от различни специалности (български език и история, български език и английски език, български език и новогръцки език, български език и турски език, приложна лингвистика, връзки с обществеността, журналистика, книгоиздаване) от различни университети (ПУ, СУ, ВТУ, ШУ) с трета награда беше отличена Радина Теодосиева за доклада й „Транскрипцията на чужди собствени имена в българските книги – мисията невъзможна”. Разработката ще бъде отпечатана в сборник от конференцията, както и в престижното сп. „Български език и литература”.

Вниманието на редакционния екип на сп. „Български език и литература” привлякоха и презентациите на Кристине Василева – „Интернет езикът – OMG!” - и на Александрина Георгиева - „Езикови стратегии в отразяването на Пражката пролет във в-к „Работническо дело” (януари-август 1968 г.)” -, които бяха сред малкото поканени за отпечатване на страниците на списанието като едни от най-стойностните и интересните изследвания, представени на конференцията.

Презентациите на Евелина Дончева („Посланията на студентските протести – организация и реалност”) и на Йордан Карапенчев („Медийно отразяване на дебата за членуването”) от специалността „Връзки с обществеността” предизвикаха интерес и оживени дискусии. Те ще бъдат отпечатани в електронно списание, занимаващо се със социологически и психологически анализи на медиите и масовата комуникация.

Студентите и тяхната преподавателка доц. д-р Андреана Ефтимова сърдечно благодарят на ръководството на ФЖМК в лицето на декана доц. д-р Теодора Петрова за оказаната морална и финансова подкрепа на участниците и за възможността да представят сериозната подготовка в областта на науките за езика, която се осъществява във факултета и която води към подобряване на езиковата култура и взискателност на бъдещите специалисти по книгоиздаване, журналистика и връзки с обществеността.

Сдружение „Проф. д-р Веселин Димитров” учредиха във ФЖМК

ves_dim

Сдружение носещо името на дългогодишния декан на ФЖМК проф. д-р Веселин Димитров (1938 – 2009) учредиха негови бивши студенти и колеги. Да стимулира поддържането на високи професионални стандарти в електронните медии, да съдейства за професионалното израстване на студентите по журналистика и да допринася за съхраняването и опазването на звуковата медийна памет са сред основните цели на сдружението.

Проф. д-р Веселин Димитров започва журналистическата си практика в радио София (сега Българско национално радио) още като студент през 1958 г. В историята на българското радио влиза като първия водещ на сутрешна информационно-музикална програма - "От 6 до 8". По-късно започва да води и предаването "Разговор с вас" заедно с Божана Димитрова.

Преподавателската си дейност проф. Димитров започва през 1970 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е един от основателите на на Факултета по журналистика масова комуникация през 1974 г. и е един от емблематичните негови преподаватели. Създател на две научни дисциплини „История на радиото" и „Радиопрограмиране", от 1987 г. е доцент, а през 1991 г. е избран за професор.

Дългогодишен декан на ФЖМК (1995 – 2003 г.). Носител на редица награди и отличия, между които: почетен знак на Софийския университет – I степен; почетен знак на Софийския университет със синя лента; I награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика; голямата награда на Българското национално радио „Сирак Скитник”; доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Носител е на държавната награда - орден „Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие за особено значими заслуги за развитието на културата. И създател на Университетското радио „Алма Матер”, от където са започнали професионалната си кариера редица утвърдени имена в българската журналистика.

Автор на множество книги, публикации и рецензии в областта на медиазнанието сред които фундаменталната двутомна „История на радиото в България”, „Радиопрограмата”, „Дарик радио години от живота”, „.но аз ще дойда пак! – Сирак Скитник в радиото” и други.

Сред основните цели на сдружение „Проф. д-р Веселин Димитров” са да стимулира поддържането на високи професионални стандарти в електронните медии, да съдейства за професионалното израстване на студентите по журналистика и да допринася за съхраняването и опазването на звуковата медийна памет - стремеж, който беше характерен за целия професионален живот на проф. д-р Веселин Димитров.

Председател на Управителния съвет на новоучреденото сдружение е проф. дфн Христо Кафтанджиев от ФЖМК, заместник-председател е доц. д-р Теодора Петрова – декан на ФЖМК, а секретар – Таня Симеонова – директор на Университетското радио „Алма Матер”.

Трети медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика”, 1 - 5 декември 2008 г.

Третият медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика” започва в началото на декември и е посветен на юбилея на Университета – 120 години СУ “Св. Климент Охридски”.

В продължение на пет дни, от 1 до 5 декември, зала 13 на ФЖМК ще е пълна със студенти, преподаватели и гости от водещите български медии. Те представят своите най-нови продукти или участват активно в интересните дискусии под мотото “Медиен плурализъм и медийно разнообразие”.

Международна научна конференция „Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа“ - 5-6 декември 2008 г.

Международната научна конференция „Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа“, е организирана от редакцията на в. „Монд дипломатик” – българско издание, и Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” под егидата на Международната организация на франкофонията.