Начало / Университетът / Факултети / Факултет по журналистика и масова комуникация / Учебни медии

   

 

Учебен вестник

AlmaMater-1-1

Студентите от профил "Пресжурналистика и агенционна журналистика" ползват специализирано пресстудио, оборудвано с компютърна конфигурация и необходимите издателски приложения за редактиране и дизайн на текстове и изображения. Студентите подготвят учебен вестник, който е съществена част от практическото обучение и доближава преподаването до реалната редакционна практика.

alma02

Учебното издание на студентите от профил „Печат и агенционна журналистика” – вестник „Алма Матер” се подготвя в учебната редакция на ФЖМК и се отпечатва в Университетското издателство "Св. Климент Охридски". Вторият брой на учебния вестник "Алма Матер" е подготвен от студентите от III курс специалност „Журналистика“, профил „Пресжурналистика“по време на упражненията в „Учебна редакция - майсторски клас - 3", през зимния семестър на учебната 2015/2016 г. Ръководител на проекта е хонор. преп. Георги Кирилов. Изтегли броя.

Третият брой на в. „Алма Матер” е подготвен под научното ръководство на хон.преп. Иван Димов. Изтегли броя .

Alma05

Пети брой е подготвен през 2019 г. под ръководството на д-р Зина Соколова. Изтегли броя

Alma06

Шести брой е подготвен през 2019 г. под ръководството на д-р Георги Кирилов. Изтегли броя

Седми брой е подготвен през 2020 г. под ръководството на д-р Зина Соколова.

broy7

Изтегли броя

Учебният вестник на абсолвентите от профил “Пресжурналистика” от десетилетия представя по достоен начин всеки випуск дипломанти от ФЖМК. Имал е различни имена - “Вълни”, “Компас”, “Журналист”, “Nota bene”, “Медиа+”.
Вестникът е част от практическото обучение на студентите, в него те експериментират в

alma03

писането, редактирането, дизайна, организацията на печатни и онлайн издания в различен формат.
Студентският учебен сайт redakcia.info е проект на студентите от ІІІ курс, журналистика, профил "Пресжурналистика и агенционна журналистика", които работят под ръководството на хон.преп. докт. Ася Георгиева в рамките на упражненията по дисциплината "Учебна редакция - майсторски клас - 4"
Учебното издание на IV курс, профил Пресжурналистика, под научното ръководство на Йово Николов, отговорен редактор на "Капитал", по дисциплината Учебен вестник е СУрикати
Предстои разработването на сайта „Алма матер”, който не само ще представя актуалните броеве на учебните вестници и списания, но ще се развива като студентска експериментална онлайн медия, наред с досегашните сайтове и блогове NewsCollage, PressIsTheBest и с електронния вестник Европа с нас и без нас.

Ul_cover
Utop_cover

 

Artholic_Cover_01

Списание a-pART на студентите от 4 курс Книгоиздаване

Spis_Novo20

Списание Улици на студентите от 4 курс Журналистика 2019 г.
Списание Утопия на студентите от 4 курс Книгоиздаване 2019 г.
Списание Ново 20 на студентите от 4 курс Журналистика 2020 г.
Списание Artholic на студентите от 4 курс Книгоиздаване 2019 г.

 

Списанията се създават в рамките на дисциплината "Типология на списанието" под ръководството на доц. д-р Ефрем Ефремов.

Сред практическите постижения на студентите по пресжурналистика от Факултета по журналистика и масова комуникация са също организирането на фотографски експозиции, които представят собствената им продукция по пресфотография или творби на известни български фотографи.

Студентите по книгоиздаване подготвят издателски проекти и учебни книги във II курс при занятията по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас 1 и 2“ с преподавател гл. ас. д-р Георги Александров. Тук са достъпни във формат e-pub или pdf учебните книги Погледи към книгоиздаването , Незабравените и Между книгите и хората , Отвъд преградите , Българската книга по света, Българската книга по света (pdf) , Боледуват ли книгите?

4publ

От студенти се поддържат специализираният сайт за книгоиздаване 4publishing-bg.com и Студентско списание за издателски бизнес 4Publishing

4Publishing е професионално списание за издателски бизнес, създавано с некомерсиална цел веднъж годишно от студентите по Книгоиздаване от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Първият му брой излиза през декември 2009 г., създадено в рамките на дисциплината „Икономика на книгоиздаването“ с ръководител проф. Петранка Филева. През 2011 г. е създаден сайтът му, а през последните години списанието излиза онлайн. То е посветено на професионалните проблеми, най-новите явления и тенденции в книгоиздаването. Целта на проекта е да даде поле за изява на студенти с интерес към тази област на медиите и комуникациите. Публикациите в сайта се подготвят предимно по време на практикума Учебно издателство – майсторски клас 3 и 4 на специалност Книгоиздаване с преподавател Гриша Атанасов, но сайтът е отворен за всички желаещи студенти от ФЖМК.

Изтегли брой 1 на сп. 4Publishing в PDF или в TXT формат
Изтегли брой 2 на сп. 4Publishing в PDF формат

Изтегли брой 3 на сп. 4Publishing в PDF формат
Изтегли брой 4 на сп. 4Publishing в PDF формат
Изтегли брой 5 на сп. 4Publishing в PDF формат

Студентско радио „Реакция”

Радио „Реакция“ е независима студентска медия, създадена през 2011 г. Помещава се в Студио 69 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Радиото осигурява практика за обучаващи се журналисти, информира и развлича. Учебният процес по радио е свързан с програмата на студентското онлайн радио „Реакция”, където студентите поддържат свои авторски постоянни рубрики и предавания.

Университетска телевизия „Алма Матер”

Националната университетска телевизия „Алма матер” е лицензирана от СЕМ като програма за култура, образование и младежки политики с национално покритие и в обществена полза. От 2009 г. ТВ „Алма матер” към Софийски Университет „Св. Климент Охридски” развива студентски програмни линии „Ателие“, „Vivat Academia”, „ПроАктивно”, „Младежко ток шоу „Ние“ и „Общежитието”. Продукцията на телевизия „Алма матер” може да се види на уебсайта на медията www.amtv.bg.

Целта на студентската телевизия е да покаже реалните проблеми на младите хора. Темите, които ги вълнуват. Изборите, пред които са изправени! Същевременно се търсят и добрите примери – млади хора, които търсят, борят се и... успяват!

Университетската телевизия е включена в обучението на студентите от четвърти курс, специалност „Журналистика”.

Университетско радио „Алма Матер”

Университетското радио "Алма Матер" е създадено през 1993 г. като кабелно радио, а през 1995 г. получава ефир за района на София. То се ползва с авторитет на "инкубатор" на добре подготвени кадри и онези, които са се трудили дори 6-7 месеца в него, много бързо намират работа в многобройните електронни медии. Радио "Алма Матер" разполага в сградата на ФЖМК с учебно-производствени студиа, в които се произвежда денонощната програма на радиото.
С програмата си, която се изготвя както от студентите на Факултета по журналистика и масова комуникация, така и от студенти от всички специалности на Софийския университет и на други висши учебни заведения, радио "Алма Матер" е насочено не само към студентската, но и към цялата младежката аудитория на София. Като с ъдържание радио "Алма Матер" включва въпроси от образованието, културата, здравето, политиката, икономиката и развлечението. Основен акцент в неговата програма заемат информацията и музиката, които се отличава с голямо стилово разнообразие, а също специализирани предавания в областта на литературата, туризма, здравеопазването и здравната превенция (засягайки младежки теми като СПИН и наркотици), културата, киното, спорта. Важни са и специализираните предавания за различни малцинствени групи като децата и учениците.
Показател за творческите постижения на радиото е получената през 2003 г. награда за предаването "Книги завинаги" на медийния фестивал "Осма муза", провеждан в рамките на "Салон на изкуствата" на НДК. При честването на 50 години университетско образование по журналистика радиоводещият Ясен Вакашински проведе 50-часов радиомаратон.
С ред професионалните постижения на студентите по радиожурналистика е създаването на значими и сложни медийни форми като радиотеатъра. Изготвената радиотеатрална продукция по собствени текстове на студентите или адаптирани известни пиеси се излъчва по университетското радио "Алма Матер".