Начало / Университетът / Факултети / Факултет по журналистика и масова комуникация / Новини / Архив 2018

   

Успешно защитили докторанти от ФЖМК получиха дипломи

nad_rect

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2018 г. – 31 октомври 2018 г. са 120. Сред тях са и 25 докторанти от ФЖМК.

На тържеството присъстваха представители на ректорското ръководство, декани, преподаватели от всички факултети на Софийския университет, близки на докторантите.

Празникът бе открит от ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков, който поздрави присъстващите в Аулата. Той заяви, че това е събитие, което е не само тържествено, но и ознаменува края на дълъг период от живота на защитилите докторанти, в който те са завършили най-високата степен на висшето образование с много труд и с много разбиране и вникване в научната дейност. Виж повече.

На тържеството бе обявена и наградата за публикация на млади учени от Факултета по журналистика и масова комуникация в научно списание с импакт-ранг или импакт-фактор, отразена в световните научни бази данни – SCOPUS или WEB of SCIENCE.

Лауреат за 2018 г. на тази награда е докторантката от Катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция” Надежда Митева за съавторство в статията Overcoming the Vulnerability of Older Adults in Contemporary Media Ecosystem (International Policies and Bulgarian Survey). Наградата е учредена от проф. д-р Лилия Райчева в съзвучие със Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж ЕВРОПА 2020 и за повишаване наукометричните показатели на ФЖМК.

IСнимка: Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчва наградата на докторантката от ФЖМК Надежда Митева

Премиера: Държавна сигурност и средствата за масово осведомяване (1944-1991)

dsmedia

Комисията по досиетата и Факултетът по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“, представя

т 46-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” Държавна сигурност и средства за масово осведомяване (194

Премиерата ще се състои на 12 декември 2018 г. от 11.00 часа, зала 61 на ФЖМК4-1991)

Победителите в конкурса за студентско есе на тема „Избирам Европа“

eustud

Неда Узунколева, Кристина Димова, Ваня Гривова и Михаил Митев са победителите в конкурса за студентско есе на тема „Избирам Европа“, които ще имат възможността да посетят Европейския парламент в Страсбург по време на пленарна сесия. Състезанието бе организирано от Бюрото на Европейския парламент в България съвместно с катедра „История и теория на журналистиката“ на ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски“.
Наградените в конкурса за есе на тема „Аз избирам Европа“ са общо четирима, с един повече от първоначално предвиденото.

В конкурса участваха студенти от всички курсове и специалности на Факултета по журналистика и масова комуникация, ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“. Целта на състезанието бе да даде възможност на студентите да разсъждават относно предизвикателствата, пред които сме изправени като европейци днес, но също така да им позволи да изразят своето мнение и да покажат защо и как Европа е важна за тях. Виж повече.

50 години профили „Радио” и „Телевизия” във ФЖМК

50godRT

„Стари журналисти няма!” Така проф. Лилия Райчева от Факултета по журналистика и масова комуникация приветства колегите си от първия випуск на профилите „Телевизия” и „Радио” на специалността „Журналистика”. Поводът беше знаменателен и двоен. Преди 50 години участниците в срещата - Мария Пеева, Светла Желязкова, Диана Узунова, Костадин Филипов, Явор Цаков, Тодор Липанов и Георги Сотиров прекрачиха прага на Алма матер, за да изучават премъдростите на нелеката професия пред камерата и микрофона.

Идеята на проф. Теодора Петрова - декан на факултета, да срещне първите профилирани в електронните медии студенти по журналистика и първите студенти от новата специалност „Комуникационен мениджмънт” беше повече от интересна. „Първите винаги ще си останат първи”, обобщи срещата Явор Цаков.

А вторият повод беше, че в чест на 50-годишнината и на юбилея на Софийския университет бяха поставени възпоменателни плакети на две от учебните студиа във Факултета - на името на проф. д-р Младен Младенов - основател на профил „Телевизия” и на проф. д-р Михаил Минков – дългогодишен декан и първи ръководител на Катедра „Радио и телевизия” и основател на профил „Радио”.
Георги Сотиров

ФЖМК е учебно заведение на годината в студентския конкурс "Като Бернайс"

bern18

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на студентския конкурс "Като Бернайс", организиран от БДВО.
Четиридесет и четирима студенти в 17 отбора споделиха визията си за бъдещето на комуникационните професии. Десет ментори от 4 университета работиха със студентите по темата на конкурса, проведен във Военната академия "Георги Стойков Раковски".
Отборите победители са:
Първо място: Соня Обретенова и Василена Колева от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ (3 курс, ВО) с ментор гл. ас. д-р Никола Вангелов
Второ място: Изабела Лазова и Анна Андреева от Военна академия "Георги Стойков Раковски", специалност "Публични комуникации в сигурността и отбраната" с ментор подп. гл. ас. д-р Сашо Воденичарски
Трето място: Елия Рачева и Александра Стоянова от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ (2 курс, ВО) с ментор доц. д-р Николай Михайлов
Учебно заведение на годината: Факултет по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Национална конференция „Радио: памет и съвременност
3 декември 2018, зала № 2, Ректорат на СУ „Св. Климент Охридски“

Конференцията е част от честванията на 130-та годишнина на СУ „Св. Климент Охридски“ и е организирана от катедра „Радио и телевизия“ – пионер в академичното преподаване и изследването на радиото в България. Форумът се случва в момент, в който отбелязваме 20 години от първите опити за създаване на експозиция по история на радиото; в година, през която ценната сбирка получи името на нейния инициатор и стана Музейна експозиция за история на радиото „Проф. д-р Веселин Димитров“. На 4-ти декември дискусиите около радиото ще продължат с Кръгла маса „Радио и звукова памет“, организирана от Музейна експозиция за история на радиото „Проф. д-р Веселин Димитров“ с координатор Татяна Симеонова.
Участие в конференцията и кръглата маса ще вземат: учени и преподаватели от различни университети (СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, УНСС и др.) и академични институции (Институт за изследване на изкуствата, БАН); докторанти и студенти; журналисти и представители на медии (БНР, БГрадио, Дарик Носталжи, Радио Реакция и др.); представители на обществени и граждански организации (Фондация „Медийна демокрация“, Клуб „Родно радио“, Форум „Сандъците“ и др.). Програма.

Приключи конкурсът за студентско есе на тема „Избирам Европа“

eustud

Приключи конкурсът за студентско есе на тема „Избирам Европа“, организиран от катедра „История и теория на журналистиката“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“ и Бюрото на Европейския парламент в България. В конкурса се включиха 19 студенти от всички курсове и специалности на ФЖМК, ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“. Наградата за тримата най-добре представили се студенти е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 30 ноември 2018 г. от 10.30 ч. в зала 29 във ФЖМК.

Представяне на поредицата „Власт и отговорност”

vlast18

Поредицата „Власт и отговорност” на издателство „Сиела“ ще бъде представена във Факултета по журналистика и масова комуникация на 28 ноември 2018 г. от 16 часа в зала 13. Събитието се организира от катедра „История и теория на журналистиката” и издателство „Сиела“.

Поредицата включва книгите „Заветът на Чърчил. Как две речи спасиха Европа от комунизма” на лорд Алън Уотсън (2017), „Достойни битки” на Леон Панета (2016), „Ангела Меркел. Непреклонната” на Матю Квортръп (2018) и „Китай. Събуждането на един гигант” на Хенри Полсън (2018). Те разказват за забележителни личности, оставили своя значителен отпечатък върху развитието на света, разкриват непознати страни на съвременни политически символи със световно значение и описва от първо лице процеса на китайския възход във вътрешен и международен план.
За книгите ще разкажат авторът на поредицата „Власт и отговорност” Свилен Спасов, Христо Блажев от издателство „Сиела“ и журналистът Асен Григоров. Екземпляри от книгите ще бъдат дарени на филиала на Университетска библиотека във ФЖМК, а присъстващите на събитието студенти и преподаватели ще могат да получат книги.

Докторантски семинар „Медии и комуникации - трансформации, култури, политики”

semin

Катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване" кани всички докторанти, научни ръководители и изследователи на годишния докторантски семинар на ФЖМК „Медии и комуникации - трансформации, култури, политики” на 19 ноември, 10 часа, зала 29 на ФЖМК. Семинарът се провежда в рамките на Климентовата седмица и е посветен на 130-ата годишнина на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Програма на докторантския семинар .

„Ден на докторанта“ на катедра „История и теория на журналистиката“

doct

Докторантският семинар „Ден на докторанта“ на катедра „История и теория на журналистиката“ ще се проведе за единадесети път на 16 ноември 2018 г. от 9 до 16 часа в зала 55 от катедра „История и теория на журналистиката“ на ФЖМК. Инициативата позволява докторантите на катедрата да съизмерят своето развитие, да получат компетентни съвети от своите преподаватели, да изградят важни умения за участие в научни конференции и да обменят научен и социален опит в рамките на отворена, отговорна и благоприятна среда за научен обмен.
П Р О Г Р А М А
9.00 ч. – Регистрация на участниците
9.15 ч. – Откриване на Ден на докторанта от доц. д-р Ефрем Ефремов, Зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация и доц. д-р Мария Попова, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“
Първи панел. Модератор: доц. д-р Мария Дееничина
9.30 - 10.10 ч. – Мариана Кирилова - Глобални тенденции в пазарната среда и тяхното проявление в моделите на потребление
10.10 – 10.50 – Мари Ахегукян - Състояние на дигиталната среда в България: скрити предизвикателства
10.50 - 11.30 ч. – Десислава Паунска – Inbound PR в управлението на кризи
11.30 - 12.10 ч. –Явор Цветанов – Явлението „Самостоятелна медия“ в онлайн платформата YouTube
12.10 - 13.00 ч. – Обяд
Втори панел. Модератор: доц. д-р Мария Попова
13.00 - 13.40 ч. – Боян Иванович - Контент анализ на медийното отразяване на технологична проблематика за периода 01.02.18-30.04.18 в изданията „Капитал“, „Дневник“, „ХайКом“ и „КалДейта“
13.40 - 14.20 ч. – Ивелина Георгиева - Демографска политика и оценка на управленско въздействие
14.20 - 15.00 ч. – Десислава Сотирова - Усилията на държавите от Западните Балкани за преодоляване на последиците от военните конфликти и демократизиране на обществата
15.00 – 15.40 – Евелина Гечева - Жанрови доминации в авторството на Данаил Крапчев във в. „Зора“
15.40 – 16.00 – Закриване

Среща - кариери в графичната индустрия

dotbrain

Ако сте студент в специалност Книгоиздаване и искате да научите повече за професиите, които можете да изберете, заповядайте на 12 ноември (понеделник) в 16:00 часа, зала 61 на ФЖМК на кариерна среща с представители на DotBrain - първия профилиран сайт за подбор на кадри в печатната и рекламната индустрия в България.Специалността, която сте избрали, отваря вратите за работа не само в издателския бизнес, но и в графичната индустрия.Графичната индустрия в Европа е динамичен и креативен сектор в икономиката с годишни обороти от 80 милиарда евро. В Европа работят над 113 000 компании в този бранш с над 620 000 служители.Браншът е високо технологичен, иновативен и насочен към бъдещето - уникална комбинация от дизайн и технология. В графичната индустрия работят издателства, печатници, дизайн и арт студия, рекламни агенции, рекламни производители и доставчици, производители на опаковки и текстилни продукти.

Загубихме скъп колега и приятел на ФЖМК

afed

Напусна ни проф. дфн Александър Федотов. Загубихме уважаван колега, ерудиран и обичан преподавател, забележителен учен, незабравим колега и приятел. Той е роден през 1956 г. в руския град Новосибирск. Доктор на филологическите науки, професор по корейска, монголска и тибетска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, полиглот. Научните му интереси са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска литература, култура, философия и религия. Над двадесет негови книги, както и множество студии и статии са публикувани в повече от двадесет държави. Поклон пред светлата му памет!

„Нови предизвикателства пред новите журналисти“ - публична лекция на американския журналист Ед Кемик във ФЖМК

ed_kemmick

Американският журналист Ед Кемик ще изнесе публична лекция на тема „Нови предизвикателства пред новите журналисти“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ на 5 ноември 2018 г. от 10 часа в зала 61. Лекцията се организира от катедра „История и теория на журналистиката“ и Сдружение „Редута.бг“, със съдействието на посолството на САЩ в България.
Ед Кемик е журналист с повече от 40-годишен опит в професията. Работил е като репортер, редактор и колумнист в различни местни и регионални издания. През 2013 основава онлайн вестникът Last Best News, където Кемник е репортер, фоторепортер, колумнист, редактор, а също отговаря за рекламните продажби и счетоводството. Някои от историите, публикувани от изданието, получават отразяване и развитие в националната преса. Медията прекратява съществуването си през юли 2018 г.През дългия си професионален живот Ед Кемик е бил свидетел на значими промени, както геополитически като края на Студената война, така и професионални като прехода на пресата от хартията към онлайн пространството. Като журналист, посветил голяма част от кариерата си на местни и регионални медии, Ед Кeмик добре познава и трудностите пред тях, в условията на намалени бюджети и остра конкуренция.
След лекцията студентите ще имат възможност да зададат своите въпроси към Ед Кемик. Работният език на събитието е английски.Заповядайте на лекцията на Ед Кемик на 5 ноември 2018 г. от 10 часа в зала 61 във Факултета по журналистика и масова комуникация.
Събитието е в рамките на проект "Декодиране и противодействие на фалшивата реалност: медийна грамотност за ново поколение журналисти" на Сдружение „Редута.бг“, подкрепен от катедра „История и теория на журналистиката“.

Дискусия: Спортни журналисти за бъдещето на журналистиката

sports

Дискусията „Бъдещето на журналистиката“ ще се състои на 15 ноември 2018 г. между 10-13 часа в зала 61 на ФЖМК. Това е втората дискусия от поредицата срещи на студентите с водещи журналисти, организирана от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
За участие в дискусията са поканени спортните журналисти Боряна Тончева от БНТ, Флорина Иванова от bTV, Борислав Борисов от Диема, Асен Спиридонов от Евроспорт и доц. д-р Ефрем Ефремов от ФЖМК. Модератор на дискусията е гл. ас. д-р Ралица Ковачева, катедра „История и теория на журналистиката“, ФЖМК.
Сред обсъжданите теми ще са професионалните качества, необходими за успешна реализация на студентите като спортни журналисти; мястото и ролята на жените в спортната журналистика; възможностите за работа, ограниченията и трудностите пред спортните журналисти в българската медийна среда; пристрастността и зависимостите в спортната журналистика. Студентите имат възможност да зададат на гостите всички въпроси, които ги вълнуват.

Конкурс за студентско есе на тема „Избирам Европа“

choose_eu

Катедра „История и теория на журналистиката“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“ и Бюрото на Европейския парламент в България обявяват конкурс за студентско есе на тема „Избирам Европа“. В конкурса могат да участват студентите от всички курсове и специалности на ФЖМК, ОКС „Бакалавър“ и „Магистър“.
Конкурсът ще бъде обявен официално на 19 октомври от 10 часа в зала 15 на ФЖМК. Студентите ще имат възможност да научат повече за възможностите, които ЕС дава на младите хора.
Текстовете за конкурса „Избирам Европа“ трябва да са в размер до 1000 думи и да бъдат изпратени на имейл rckovachev@uni-sofia.bg до 23 ноември 2018 г. Наградата за тримата най-добре представили се студенти е посещение на сесия на Европейския парламент в Страсбург. Текстовете ще бъдат оценявани от жури в състав: гл. ас. д-р Ралица Ковачева (председател), доц. д-р Луливера Кръстева, доц. д-р Бисер Златанов и редовен докторант Десислава Сотирова.
Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 30 ноември 2018 г. от 10 ч. на специално събитие в Дома на Европа.

Записани са първокурсниците за учебната 2018/2019 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация

stud_kn18_01

Завърши записването на първокурсниците в ОКС Бакалавър на ФЖМК за учебната 2018/2019 г. Прага на факултета ще прекрачат 286 нови студенти в четирите му специалности. Журналистика редовно обучение - 78 души, задочно - 24, връзки с обществеността - 71 редовно и 35 задочно, книгоиздаване - 36 редовно. В новата специалност комуникационен мениджмънт, която веднага стана втора по интерес в рамките на университета, ще се обучават 44 студенти. Жените са 216, мъжете 72.

Представители на ФЖМК на ХIX Световен конгрес по социология в Торонто

ISA2

"Власт, насилие, справедливост. Размисли, отговори, отговорности" е мотото на ХІХ световен конгрес на Международната асоциация по социология. Той се провежда от 15 до 20 юли 2018 г. в Торонто, Канада. Участват близо 6000 изследователи, експерти и практици от над сто страни. Докладите са разпределени в повече от 1200 секции. Президентът на Асоциацията проф. Маргарет Абрахам от най-големия частен колеж Хофстра в Лонг Айлънд – Ню Йорк очерта в приветствието си предизвикателствата пред силните на деня, отговорностите им за насилието в различните части на планетата и все по-нарастващата необходимост от справедливост в съвременното общество.
Факултетът по журналистика и масова комуникация бе представен с два доклада, развити в рамките на проектите ДКОСТ 01/10 – 04. 08. 2017 г. и ДКОСТ 01/25 – 20. 12. 2017 г. на Фонд "Научни изследвания", с участието на млади учени, водени от проф. д-р Лилия Райчева.
Темата на първия доклад "Образът на застаряващите жени в съвременната медийна екосистема" е в нейно съавторство с д-р Мариян Томов – защитил дисертацията си в катедра "Комуникация и връзки с обществеността". Докладът бе представен на кръгла маса "Различни аспекти на протестната мобилизация" в Изследователския комитет 48: "Социални движения, колективни действия и социална промяна".
"Фалшифициране на медийната екосистема” е темата на втория доклад – съвместна разработка на проф. Райчева с нейната редовна докторантка Надежда Митева в Катедра „Комуникация и аудио-визуална продукция”. Този доклад бе одобрен за представяне от Изследователския комитет 36: "Теория и изучаване на отчуждението" в сесията: "Неолиберализъм, отчуждение, алтернативни факти и фалшиви новини". Предстоят публикации на докладите в реномирани международни академични издания.

БДВО връчи годишната стипендия „Проф. Тодор Петев“

stip18

Стипендията на БДВО на името на проф. Тодор Петев беше връчена на 29 юни във ФЖМК. Носител на стипендията тази година е Бетина Стефанова от ФЖМК на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специална награда получава Миглена Романова, студентка във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Журито избра Бетина Стефанова за стипендиант на 2018 година заради оригиналния творчески подход, с който развива темата за опасността от бързата публичност. „Бетина показва добро познаване на съвременните социални и комуникационни процеси, аналитичност, познаване на творчеството на проф. Петев в съчетание с нестандартна художественост на текста. Нейното „писмо“ от променящата се комуникационна среда до дигиталния гражданин на света е увлекателно и приятно четиво, което провокира към размисъл“, споделя журито, оценило есетата.
Годишната стипендия на Българското дружество за връзки с обществеността „Проф. Тодор Петев“ е в размер на 500 лв., а носителят ще има възможността да участва безплатно на всички платени събития и обучения, организирани от БДВО през настоящата година.
Стипендията беше създадена в края на 2016 година в памет на учредителя и почетен председател на БДВО – проф. Тодор Петев – и ще бъде връчвана всяка година на български студенти в сферата на комуникациите.

Двама преподаватели от ФЖМК бяха удостоени с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

Проф. д-р Здравка Константинова и проф. д-р Мария Нейкова получиха отличията си от ректора по време на заседание на Академичния съвет на Софийския университет. Проф. дфн Анастас Герджиков отправи благодарност за тяхната преподавателска и научна дейност. Виж повече.

Студентска книга „Погледи към книгоиздаването“ - за 20-годишнината от откриването на специалността „Книгоиздаване”

pogledi

На 5 юни от 18 ч. в Конферентната зала на Ректората на Софийския университет ще бъде представена студентската книга „Погледи към книгоиздаването“. Тя е създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Всички издателски процеси – редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка – са извършени в рамките на дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас”. Всеки от студентите участва със свой авторски текст. Сборникът представя книгоиздаването и като академично образование, и като професионална практика. Тематиката му е разнообразна – обучение и реализация, минало и настояще на книгоиздаването у нас, съвременни явления на световния книжен пазар.
С издаването на тази книга Факултетът по журналистика и масова комуникация отбелязва и 20-годишнината от откриването на специалността „Книгоиздаване”.

Какво ни готвят медиите?

media_cook

Здравословни ли са медийните рецепти ще се опитаме да разберем на workshop във Факултета по журналистика и масова комуникация.
Храна, вода и интернет са трите животоподдържащи еленмента, които консумираме ежедневно. Но дали в храната, която предпочитаме да ядем напоследък нямат пръст и медиите?
И защо бабите ни не разбират какво е био храна и не харесват суши?
Няколко студенти от 4-и курс ще разгледат влиянието на медиите в хранителните ни навици, а гост-лекторите проф. Фани Рибарова и Анна Борисова, ще се опитат да ни убедят, че няма вредни храни, а само вредни комбинации и количества. Междувременно ще поговорим за домашната храна, за институционалната, за спортните режими, шеф-готвачите и още няколко неща между тях.
Ще се радваме да разберем какво мислите и да обсъдим какво има според вас в медийния черпак.
Елате с апетит и любопитство на 28-ми май във Факултета по журналистика в 13.00 часа!

dos

Публична лекция на Вероника Радева Досън, PhD,
доцент по комуникационни науки в Калифорнийски държавен университет Станислаус
Да се превърнеш в идентификационен център: plurivocal преговори за идентичност в социалните медии
12,30 ч, 30 май 2018 г.
61 аудитория на ФЖМК, ІІІ ет., ул. „Московска” 49
Veronica Radeva Dawson PhD, Ass. Professor of Communication Studies at California State University, Stanislaus. "Becoming an Identity Hub: Negotiating Plurivocal Organizational Identity on Social Media"
Специфични области на изследване от г-жа Досън са взаимодействието на организационната и индивидуалната идентичност в платформите на социалните медии. Води лекционни курсове по организационна комуникация, връзки с обществеността, здравна комуникация, комуникационна теория и убеждаване.

Музейната експозиция за история на радиото в България към Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще носи името на проф. д-р Веселин Димитров

museumR

Музейната експозиция за историята на радиото в България към Софийския университет „Св.Климент Охридски” официално ще бъде наименувана на нейния създател - проф. д-р Веселин Димитров.
Официалната церемония ще се състои на 19 май 2018 г., събота, от 16.00 часа в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация. Встъпителни думи ще произнесат проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св.Кл.Охридски”, проф. д-р Чавдар Христов – зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, доц. д-р Вяра Ангелова – ръководител на катедра „Радио и телевизия” и Ивайло Савов – директор на програма „Хоризонт” на БНР.
Събитието е част от програмата по отбелязване на 130 години СУ „Св.Климент Охридски”, 20 години от създаването на музейната експозиция и е посветено на 80 години от рождението на проф. д-р Веселин Димитров.
Проф. д-р Веселин Димитров (19 май 1938 – 25 юни 2009) е дългогодишен преподавател и декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св.Климент Охридски”. Автор е на 17 монографии и над 130 научни студии и статии. Създател на две научни дисциплини „История на радиото в България” и „Радиопрограмиране”. Съавтор на концепциите за две популярни радиопредавания – „България – дела и документи” и „Разговор с вас”, както и с прототипа на днешната програма „Хоризонт” на БНР с предаването „От 6 до/” – 1966 г. Създател на Университетското радио „Алма Матер”. Носител на голямата награда на БНР „Сирак Скитник” и на първа награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика. Член на Програмния съвет на БНР, председател на конкурса „Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда „Паница”.
Носител е на почетния знак на Софийския университет – I степен и два пъти носител на почетния знак със синя лента на Софийския университет. „Доктор хонорис кауза” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Носител на орден „Св.Св.Кирил и Методий” с огърлие.

Катедра "Радио и телевизия" в Майските дни на културата 2018

semin

18 май, 10,00 ч., зала 14 - представяне на Докторантски брой 3 на списание "Медиалог", електронно издание на катедра "Радио и телевизия" (medialog-bg.com).
От 10,30 ч. продължава с Докторантския семинар на катедрата с научни доклади на докторантите на катедра "Радио и телевизия" и дискусия.

21 май, 10,00 ч. зала 43 - Фестивал на студентската продукция. Традиционно годишно представяне на студентската продукция от учебните радио и телевизионни студиа.

22 май, 14,00 ч., зала 29 - Публичен семинар на катедрата на тема "Естрада, медии, социализъм" със специалното участие на проф. д.н. Розмари Стателова.

24 май, 11,45 ч., Аулата на Ректората - тържествено обявяване от представител на БНР на стипендианта на Образователната инициатива на БНР в памет на проф. Веселин Димитров за насърчаване на обучението по радиожурналистика - г-ца Флора Велчева.

Стипендии на Фондация „Радостина Константинова“

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обяви резултата от националния конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката. Стипендията за 2018 година печелят студентите Виктория Симеонова и Панайот Стефанов.
Стипендията, която е в размер на 1 000 лева, се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студенти от ФЖМК в последната, четвърта година на бакалавърското обучение.
Фондация "Радостина Константинова" представи и книга с нейни интервюта и разследвания, наречена "Моето защо". Бяха връчени и наградите на фондацията за разследваща журналистика.

Фондация “Димитър Цонев” връчи награди за студенти по журналистика

fondDZ01

На 10 май Фондация “Димитър Цонев” връчи наградите си за студенти по журналистика. Предизвикателството, на което те трябваше да отговорят, за да участват в конкурса, беше да покажат добрия българин с едноминутно видео. Най-много гласове от Управителния съвет на фондация "Димитър Цонев" получи екип от деветима студенти от УНСС.
На второ място в конкурса за студент бяха избрани Станислава Иванова и Пламен Бешков от ФЖМК, а на трето - Татяна Йорданова от ФЖМК.
Снимки: Хайлайф. Проф. Любомир Стойков връчва наградите на студентите от ФЖМК.

Академичен омнибус „Дигиталният диалог: граници, съдържания, индикатори“

akademichen_omnibus1

В рамките на Дванадесетия PR фестивал Българската академична асоциация по комуникации (БААК) и Катедра „Комуникация и аудиовизуална продукция“ на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще проведат традиционния академичен омнибус на тема „Дигиталният диалог: граници, съдържания, индикатори“.
Омнибусът ще пристигне на 22 май, от 10 до 12 ч. в аудитория 17 на ФЖМК, ул. Московска №49. Ще бъдат обсъждани въпросите на мултимодалността и съдържанието в онлайн среда, дигиталната регулация, дигиталният политически диалог, силата и слабостта на социалните мрежи, доверието като основен капитал в онлайн комуникацията, рекламните послания в дигиталната среда, изграждането на общности чрез дигиталната комуникация и др.
Сред участниците са доц. д-р Александър Христов, доц. д-р Георги Калагларски, проф. дфн Иванка Мавродиева, проф. д-р Маргарита Пешева, проф. дфн Милко Петров, доц. д-р Теодора Петрова, гл. ас. д-р Светлана Станкова, доц. д-р Стефан Серезлиев, Петя Попова –ПР експерт. Медиен партньор на омнибуса е електронното списание „Newmedia21.eu. Медиите на 21 век“, където ще бъдат публикувани докладите и презентациите на участниците.

Ден на докторанта

doct

На 18 май 2018 г. от 10 часа в зала 29 ще се проведе докторантският семинар „Ден на докторанта“, организиран от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация.
Програма
Откриване на Ден на докторанта от доц. д-р Теодора Петрова, декан на Факулета по журналистика и масова комуникация, доц. д-р Мария Попова, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“, проф. д-р Здравка Константинова, ръководител на проекта Ден на докторанта
Първа част, модератор: проф. д-р Здравка Константинова
10.00 - 10.40 ч. – Лиляна Петкова: Иновативният моден дизайн и социалните мрежи
10.40 - 11.20 ч. – Ивелина Георгиева: Теоретични аспекти на демографския преход в България
11.20 - 12.00 ч. – Явор Цветанов: Анонимните – между алтернативна журналистика и киберпрестъпления
12.00 - 13.30 ч. – Закуска на тревата (в Университетската ботаническа градина пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация)
Втора част, модератор: доц. д-р Мария Попова
13.30 - 14.10 ч. – Десислава Сотирова: Основни проблеми пред евроатлантическата интеграция на държавите от Западните Балкани (1999 – 2018)
14.10 - 14.50 ч. – Ивелина Ватова: Геокомуникацията: нов модел на новата международна комуникация в 21 в.
14.50 - 15.20 ч. – Евелина Гечева: Политическата линия на в. "Зора" (1919 - 1944) по отношение на Втората световна война
15.20 - 15.40 ч. – Заключение

Национална научна конференция „Медии и журналистика – професионалните стандарти между властта и парите. Ефективен мениджмънт на независима медия“

konf18

На 11 май 2018 г. от 10 часа в зала 13 на ФЖМК започва Национална научна конференция „Медии и журналистика – професионалните стандарти между властта и парите. Ефективен мениджмънт на независима медия“. Конференцията е организирана в чест на 70-годишнината на проф. дсн Петранка Филева от катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация.
Целта на научната конференция е свързана с въвеждането и изследването на случаи от теорията и практиката, които предоставят възможности за реализирането на концепцията, че ефективният мениджмънт може да осигури съществуването на независими медии. Дискусионният фокус е насочен към прилагането на професионални стандарти, ефективното управление и независимите медии като съществуващи научни конструкции в теорията, към които практиката следва да се стреми.
Сред предвидените тематични направления са: Глобализация и медии – възможности и заплахи в дигиталния свят; Медии и пари; Медиен мениджмънт и частно предприемачество в България; Образованието по журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване; История на медиите и журналистиката; Публични комуникации и медиите днес; Формиране на нови потребителски нагласи и поведение; Международни отношения, световна икономика и медии; Социални медии, бизнес, политика.
Конференцията е в чест на юбилея на дългогодишен член на Факултета по журналистика и масова комуникация, преподавател и изследовател със значим опит и научно наследство проф. дсн Петранка Филева, която е родоначалника в изследванията и преподаването по медиен мениджмънт и медийна икономика в България. В тези области тя развива значителна преподавателска и изследователска дейност. Конференцията е с национално участие на представители от различни университети в България, включително медийни изследователи и преподаватели от ФЖМК, от СУ “Св. Климент Охридски”, докторанти и журналисти.

Студентски конкурс на Българската асоциация на рекламодателите

bar18

Българска асоциация на рекламодателите (БАР) Ви предизвиква да се включите в тазгодишния конкурс на BAAwards 2018 и да дадете шанс за награда на своя труд и идеи.
От 2014 година асоциацията отличава компаниите реализирали най-успешни и иновативни маркетингови стратегии през предишната година с наградите BAAwards. За първи път в тазгодишното издание на конкурса се учредява специална награда на БАР за студентска разработка по маркетингови комуникации.
Конкурсът е отворен за студентски отбори в специалности „маркетинг“, „комуникации“, „реклама“ от университети от цялата страна. В рамките на конкурса Вие ще имате възможността напълно безплатно да се състезавате за наградата, като разработите проект на тема: „Пускане на пазара на нов брандиран продукт или услуга в съществуваща категория“.
Проектите Ви ще бъдат оценявани от жури на BAAwards’2018, в което ще влязат водещи български професионалисти в сферата на маркетинга и рекламата.
Петима от съдиите ще бъдат представители на компании големи рекламодатели, двама ще са от водещи комуникационни агенции, победители в конкурса EFFIE 2017, и двама ще са представителите на водещи агенции за проучване на пазара.
Победилият студентски отбор ще бъде представен на всички членове на БАР, които са водещи рекламодатели и работодатели в страната. Той ще бъде обявен в комуникационните канали на конкурса, а разработката му ще стане част от ноу-хау на конкурса, което е пример и вдъхновение за цялата професионална общност.
При проявен интерес за реапликация на проекта или части от него в реална бизнес ситуация, организацията, която иска да я използва ще уреди условията за това с ВУЗ и студентския екип.
Време е за предизвикателства! Провери себе си в истинско състезание на реални бизнес казуси!
Спечели уважението и привлечи вниманието на най-големите рекламодатели, които утре могат да те поканят в екипите си!
Стани част от тези, които разшифроват баркода на успеха в маркетинговите комуникации и го показват на всички професионалисти в сектора!
В прикрепените файлове ще намерите последната информация по отношение на конкурса BAAwards за студентска колективна награда. Наградата е за създаване на реклами и други маркетингови комуникации. Подробна информация за конкурса, кандидатстването, критериите, процеса на оценяване и сроковете виж тук и тук .

Лекция на Томас Щокле. „Комуникация и доверие в ерата на социалните мрежи (случаят с Facebook и изтеклите данни към Cambridge Analytica)“

stockle

На 15 май 2018 г. от 14 до 17 часа в зала 13 на ФЖМК ще се състои лекцията на Томас Щокле на тема „Комуникация и доверие в ерата на социалните мрежи (случаят с Facebook и изтеклите данни към Cambridge Analytica)“, организирана от катедра "История и теория на журналистиката" и агенцията за медиен анализ "Perceptica".

Томас Щокле е независим медиен изследовател и консултант. До съвсем скоро ръководи стратегическото бизнес развитие в ЛексисНексис Бизнес Инсайт Солюшънс (BIS), където изследва новаторски и интуитивни начини за добавена стойност към клиента чрез по-задълбочени инсайти, получени на базата на агрегиране и анализ на съдържание и информация. Преди да се присъедини към LexisNexis, той е бил ръководител група и е завеждал глобалния анализ в W2O Group, бил е управляващ директор в Рипорт Интернашънъл (сега КАРМА). Той е съпредседател на Комисията за измервания в ПР-а; Член е на редакционния консултативен съвет към "Журнал за връзки с обществеността", както и член на Консултативния съвет на Дружество за изследвания на нови комуникации (SNCR). Виж повече

Дискусия „Бъдещето на журналистиката“

future18

Дискусията „Бъдещето на журналистиката“ ще се проведе на 17 май 2018 г. от 14 до 17 часа в зала 13 на ФЖМК. Организатор на събитието е катедра „История и теория на журналистиката“ на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
За участие в дискусията са поканени телевизионните журналисти Надя Обретенова и Иво Никодимов от БНТ, Десислава Стоянова, Денислав Борисов и Светослав Иванов от bTV, Генка Шикерова, Аделина Радева и Виктор Николаев от Нова телевизия. Модератор на дискусията е д-р Кристина Баксанова от bTV.
Сред обсъжданите теми на дискусията „Бъдещето на журналистиката“ са журналистическата етика на екрана, промяната в технологиите, съучастието на аудиторията, взаимодействието медии-власт-свобода на словото и образованието по журналистика.

Представяне на колективната монография „Управление на репутационни кризи“

UprRepCrizi

Официалното представяне на монографията „Управление на репутационни кризи“ ще бъде на 10 май 2018 г. в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ от 18:00 ч.

Какво точно е репутацията? Как тя се създава, упрявлява, измерва, защитава и губи? Как настъпват репутационните кризи? Защо трябва да разбираме, управляваме и предотвратяваме този тип кризи в задръстения от всякаква информация свят?
Отговорите на тези и други важни въпроси читателите ще намерят в новата колективна монография на специалисти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Управление на репутационни кризи“.
Книгата обединява научни резултати от изследванията в докторските програми на Софийския университет „Кризисен мениджмънт – управление на репутационни кризи“ и „Кризисен пъблик рилейшънс“, ръководени от проф. д-р Чавдар Христов. Повече за книгата.

Публична лекция на доц. Георги Лозанов на тема "Земното щастие"

glozanov

Публична лекция на тема "Земното щастие" ще изнесе доц. Георги Лозанов по случай своята 60-годишнина. В Аулата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", на 26 април 2018 г. от 19.00 часа.

rad

Фондация „Радостина Константинова“ обявява конкурс за стипендия за студентски постижения в журналистиката за 2018 г.

Стипендията в размер на 1 000 лева се присъжда ежегодно за постижения в областта на журналистиката на студент от профилите „Печат“, „Радио“ и „Телевизия“ във ФЖМК.
Носителят на стипендията се определя от комисия в състав от трима души – един представител на Фондация „Радостина Константинова“, преподавател от Факултета по журналистика и масови комуникации и бивш стипендиант на Фондацията. Критериите за оценяване са творчески постижения в журналистика (сътрудничество в медии, летни стажове и практически занятия във Факултета по журналистика и масови комуникации), изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема и/или публикации в медиите, както и годишен успех от следването над 4.50.
Документи за кандидатстване:
1.Уверение за успех;
2.Кратка автобиография и мотивационно писмо;
3.Изготвени курсови проекти или реферати на обществено значима тема през предходната година; публикации в медиите ще се считат за предимство.
Кандидатите ще бъдат оценени по документи.

Документите се подават на адреса на Фондация „Радостина Константинова“: София, район „Триадица“, ул. „Христо Белчев“ № 1 или на и-мейл адрес: zina.sokolova@gmail.com
Срокът за подаване на документите е 30 април 2018 г.

Конкурс за студентска стипендия „Проф. Тодор Петев“ на БДВО

petev

“Опасностите от бързата публичност” е темата на есето за студентите, които ще кандидатстват за стипендия на името на проф. Тодор Петев, учредена от БДВО в края на 2016 г. Второто издание на благородната надпревара на името на учредителя и първи председател на първата неправителствена организация в сферата на комуникациите стартира на 7 март.
За престижната стипендия ще могат да кандидатстват студенти бакалаври или магистри, изучаващи ПР, комуникации или маркетинг, като те ще разполагат с близо месец, за да подготвят своето есе. Работата им ще бъде оценена от жури в състав: Мила Миленова, председател на БДВО, Тодор Тодоров Петев, син на проф. Петев и доц. д-р Александър Христов.
Кандидатите трябва да изпратят своите есета на имейла на БДВО – office@bdvo.org, както и попълнена форма за регистрация. Крайният срок за кандидатстване е 10 април.
Годишната стипендия на БДВО „Проф. Тодор Петев“ е в размер на 500 лв., а носителят й ще има възможността да участва безплатно на всички платени събития и обучения, организирани от БДВО.

Журналистика и пропаганда - семинар на Катедра "Радио и телевизия"

hssf

На 16 март, петък, от 10 ч. в зала 17 ще се проведе семинар на Катедра "Радио и телевизия" на тема:

Журналистика и пропаганда

Гости: доц. дсн Милена Якимова и проф. д-р Димитър Вацов

Представяне на резултатите от изследването "Антилиберални дискурси и пропагандни съобщения в българските медии". (Изследването е проведено от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания-София и финансирано от Фондация „Америка за България“)

Почина проф. д-р Пенка Караиванова

Pen_Kar

С дълбока скръб съобщаваме, че на 24 февруари почина професор доктор Пенка Караиванова, журналист по международни отношения, дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет както и в други факултети на СУ.
Родена е в село Александрово, Ловешко, на 16 август 1931 г. в учителско семейство. Основно образование завършва в родното си място, след което продължава да учи в Американския колеж в гр. Ловеч до закриването на чуждите училища в България. Завършила специалност „Журналистика” в Софийския университет през 1955 г., започва работа във вестник „Народна младеж”, където прекарва студентския си стаж. Първо работи като окръжен кореспондент в Шумен, после в отделите „Учащи”, „Работническа младеж”, и „Външна политика”, „Международни отношения” се превръща в нейна трайна специалност и по-късно в дисциплина за научни изследвания, с която продължава да се занимава цял живот. Продължава професионалната си кариера в сп. „Ново време” като завеждащ международния отдел и член на редколегията и едновременно с това е съвместител в Института по международни отношения.
Постъпва в Софийския университет като преподавател по международни отношения. Защитава две дисертации: с първата - на тема „Революционният процес в Латинска Америка през седемдесетте години” става „кандидат на науките” и старши научен сътрудник втора степен, а с втората получава титлата „доктор на науките и старши научен сътрудник първа степен.
Активно сътрудничи на вестници и списания, в Националното радио и телевизия с публикации на международна тематика. Автор е на дванайсет книги с пътеписи от пътувания в САЩ, Англия и редица латиноамерикански държави, между които Бразилия, Аржентина, Венесуела, Боливия, Колумбия и Чили. Автор е на редица монографии, резултат от научни изследвания като „Златният мираж”, (1970). „Около планетата Албион”, (1971), „САЩ – парализа на оптимизма” (1978). „Кой изтърва Патагония” (1981), „Американизъм и антиамериканизъм” (1988), „САЩ – външнополитически раздвоения: „Разведряване в идеологията и политиката на САЩ през седемдесетте години” (1980), „Идеологическият фактор в международните отношения”, (1986), „С последната каравела”(1987) и др.
От Академичния състав на ФЖМК-СУ

Поклонението и опелото за проф. Пенка Караиванова ще се състоят на 28.02.2018 г., от 12.00 часа в храм "Възнесение Господне", бул. Ситняково, срещу посолството на Румъния

Студентски конкурс на тема „Покажи добрия българин“

fdc

Ако си студент по журналистика, бакалавърска степен и си най-много на 24 години…
Ако искаш да покажеш уменията си да създаваш видео съдържание с публицистична стойност…
Участвай в конкурса на фондация "Димитър Цонев" и спечели награда от 1500 лв. и официална грамота-признание от фондацията.
Освен това, видеото на победителя ще бъде показано пред представители на някои от най-големите БГ медии по време на събитието за обявяване на победителят.
Ето подробностите:
Кой?
В конкурса могат да участват всички студенти по журналистика, бакалавърска степен, които са на максимум 24 години. Позволено е участниците да се явяват под формата на отбор.
Какво?
Изгответе едноминутно видео на тема “Покажи добрия българин”
Кога?
Срок за изпращане на видеото: до 15.4.2018.
Обявяване на победителя и връчване на наградата: май 2018 г. (точната дата ще бъде обявена допълнително).

Почина доц. д-р Владимир Симеонов

simeonov

С дълбока скръб съобщаваме, че на 15 януари 2018 г. почина нашият колега, преподавател и изследовател на медиите доц. д-р Владимир Симеонов (1932).
Доц. Симеонов беше дългогодишен ръководител на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ във ФЖМК, журналист, теоретик на печата, издател, автор на изследвания като „Пресжурналистика“ и мн. други.
От Академичния състав на ФЖМК-СУ

Еразъм+ доведе 28 студенти от Холандия във ФЖМК

holand18

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” гостуват 28 студенти от Университета в Леоварден, Холандия. Те са са на практическо обучение в България заедно с преподавателите си в рамките на Програма “Еразъм+” и разработват проекти, свързани с председателството на България и Пловдив - европейска столица на културата. Те работят заедно с техни колеги от факултета, които са били на обучение в Холандия по Програма “Еразъм+”. В рамките на програмата българските студенти имаха възможност да присъстват на лекция на преподавателите по комуникации от Холандия доц. Клаас Ян Хюзинг и Гастон Гаст.

india

Награда за доклад на преподавател от ФЖМК в Индия

С награда за най-добър доклад в секцията „Медийна грамотност развлекателна индустрия” на Международната конференция по комуникационен мениджмънт се върна проф. д-р Лилия Райчева.
Конференцията се организира за пети пореден път от Института по комуникации Mudra (MICA) в Ахмедабад, Индия. Тя се проведе от 11 до 13. 01. 2018 г. Темата на доклада „Демографски и съдържателни недостатъци в медийната екосистема” е развита на базата на PEST анализ, като се очертават тенденциите и предизвикателствата пред развлекателната индустрия в политически, икономически, социален и технологичен аспект.
Разработката е осъществена в рамките на COST Акция IS1404 «Еволюция но четенето в ерата на цифровизацията» и е подкрипена от изследователските проекти Националния Фонд за научни изследания: ДКОСТ 01/10-04.08.2017, ДКОСТ 01-11/04.08.2017, ДКОСТ 01/13-04.08.2017 и ДН 0511-14.12.2016.