Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Проф. Йото Йотов с гост-лекция на тема „Гравитационен модел на търговията“

   

26.05.2023

 

Стопанският факултет има удоволствието да приветства гост-лекция на тема „Гравитационен модел на търговията“ от проф. Йото Йотов на 1 юни.

1 юни 2023 г., четвъртък, 16:00 - 19:00 ч., зала 520, Стопански факултет

Гравитационният модел на търговията е „знаменитост“ поради своята интуитивна привлекателност, солидни теоретични основи и забележителен емпиричен успех. Това е моделът за анализ на търговските потоци, но неговите приложения се простират до преките чуждестранни инвестиции, миграцията и други двустранни потоци.

GravityLecture-FB

Целта на тази лекция е да се проследи еволюцията на гравитационното уравнение от а-теоретично приложение до оценяващ модел на изчислимо общо равновесие (E-CGE), който може да бъде вложен в по-сложни рамки. По време на лекцията ще бъдат разгледани някои погрешни схващания относно модела на гравитацията. Ще бъдат обобщени най-добрите практики за оценка на гравитацията, както и характеристиките, които я правят толкова успешна.

Проф. Йотов ще обсъди и различни политики като интеграция в ЕС, споразумения за свободна търговия, санкции, членство в Световна търговска организация и др. Проф. Йотов преподава в Бизнес колеж по икономика LeBow към Drexel University (Филаделфия, САЩ) и в Центъра за международна икономика Ifo Institute (Мюнхенски университет, Германия).