Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от МП „Икономика и управление на публични ресурси” / Доц. Савина Михайлова-Големинова и д-р Магдалена Влахова-Велева участваха в международната научна конференция „Влиянието на европейската интеграция върху развитието на валутното право“ в Сърбия

   

01.06.2023

Доц. Савина Михайлова-Големинова и д-р Магдалена Влахова-Велева взеха участие в международната научна конференция „Влиянието на европейската интеграция върху развитието на валутното право“ на 30 май 2023 г. в Юридическия факултет на Ниш, Сърбия. Те представиха доклад на тема „Предизвикателствата и възможностите, пред които е изправена България по пътя към еврозоната“.

Доц. Михайлова и д-р Влахова-Велева подчертаха, че въпреки финансовото право да е независима правна дисциплина и да има своето основно място в правния ред на страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани, то е изправено пред много предизвикателства в България.

Те говориха и за валутното право, което е част от финансовото, но има своето собствено място като независима правна единица поради своя интердисциплинарен подход. В края на своята презентация те заключиха, че България има за цел да стане 21-вата държава членка на еврозоната и е в процес на присъединяване към нея. В момента България е изправена пред много предизвикателства, включително политическа нестабилност, както и икономически пречки, дължащи се не само на вътрешни, но и на външни фактори. Задължително е да се преодолеят всички пречки в този контекст, като се прилагат ключовите ценности на Европейския съюз (член 2 (ДЕС)), особено върховенството на закона.

По време на конференцията бяха представени разнообразни теми, част от които на:

  • Доц. д-р Марко Димитриевич, Юридически факултет на Ниш — „Валутно право като независима и положителна правна дисциплина в сръбските академични среди“;
  • Проф. д-р Татяна Йованич, Юридически факултет на Белград — „Признаване на изменението на климата от централните банки: нововъзникващи стратегии и политически инструменти“.

Университетът в Ниш беше награден с тригодишен проект в рамките на програмата „Еразъм+ Жан Моне на Европейския съюз” за провеждане на научни изследвания в областта на европейското финансово право. „Модул на Жан Моне за европейско финансово право-Монела“ е създаден в рамките на бакалавърските академични изследвания по право, подходящ е и за студенти, част от магистърски и докторски изследвания по право, както и за практикуващи юристи (съдии, адвокати, заети в публичната администррация). Номерът на проекта е 620002-EPP-1-2020-1-RS-EPPJMO-Module.

Повече информация относно проекта можете да откриете ТУК.