Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Фасилити мениджмънт" / Онлайн обучение от СУ и Ютилитис: „Природен газ – инфраструктура и регионален пазар“

   

09.07.2020

 

На 1 и 2 юли списание „Ютилитис“ и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха съвместно онлайн обучение на тема „Природен газ – инфраструктура и регионален пазар“. В сертификационния курс се включиха над 25 експерти и мениджъри от енергийния сектор. Курсът се проведе през платформата zoom webinar.

natural-gas-training-2020

Обучението беше предназначено за мениджъри и експерти, които искат да задълбочат познанията си за пазара на природен газ. Либерализацията на пазара на едро с природен газ води до навлизане на търговски компании/посредници, които управляват своето портфолио чрез дългосрочни договори и на организиран борсов пазар. Диверсификацията на доставките е свързана с изграждане на допълнителна инфраструктура, но политиките по отношение на газа като гориво на прехода към нисковъглеродна икономика са дискусионни.

По време на обучението бяха проведени лекции и отворени дискусии с участниците, в които те задаваха и конкретни въпроси, свързани с темата на курса.

Лектори в обучението бяха:

  • Бояна Ачовски, Генерален секретар на международната организация Gas Infrastructure Europe (GIE);
  • Лорена Хусени, Ръководител отдел „Развитие на оперативната дейност“, Акспо България ЕАД;
  • адв. Павлин Стоянов, Делойт Лигъл;
  • Юлия Георгиева, Главен експерт „Доставки на природен газ“, Овергаз мрежи.