Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Медалистите от олимпиадата по математика от Стопанския факултет поставиха купи и медали във Витрината на славата

   

02.06.2023

 

На 2 юни студентите медалисти от Стопанския факултет, които спечелиха купи и медали от Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), поставиха своите награди във Витрината на славата пред Деканата. Тази година СУ „Св. Климент Охридски” беше домакин на НСОМ, която се проведе в периода 12-14 май 2023 г. в град Монтана. Тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката. Студентите от Софийския университет завоюваха 6 златни, 9 сребърни и 9 бронзови медала.

20230602_101939к

Студентите от Стопанския факултет спечелиха 1 златен и 3 сребърни медала, както и 1 бронзов медал. Златен медал взе Бояна Христова; сребърни медали получиха Катя Николова, Николай Найденов и Славена Дудренова, с бронз беше отличена Ладелаида Лагадова. Студентите поставиха наградите си във Витрината на славата в присъствието на своите треньори и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“: доц. Веселин Гушев, проф. Гено Николов и ас. Вая Ракидзи от Факултета по математика и информатика и декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев.

20230602_102033

Националната студентска олимпиада по математика е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

20230602_102045

В състезанието участваха 92 студенти от 14 висши училища в страната, разделени в три групи – „А“, „Б“ и „В“, определени от професионалното им направление. В група „В“ на икономическите специалности, студентите от отбора на Стопанския факултет на СУ се представиха отлично.