Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / За студентите - Актуално / Стажове, стипендии и конкурси / Покана за Програмата на Министерството на образованието на Япония за отпускане на японски държавни стипендии за специализация

   

26.09.2023

 

Програмата, която се администрира успешно през последните 30 години от Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, е насочена към лица с придобита бакалавърска или по-висока степен. Програмата е напълно безплатна и покрива всички финансови разходи по време на обучението в престижни японски университети, носители на високи образователни стандарти, които не отстъпват на реномираните висши учебни заведения в Европа и САЩ.

Съгласно Регламента, кандидатите могат да кандидатстват за Специализация, но при добри научно-изследователски резултати в Япония също и за придобиване на магистърска, и докторска степен.

Screenshot 2023-09-26 122847

Подборът на кандидатите по програмата включва 3 етапа:

  • на първия етап кандидатите държат изпити по японски език и английски език;
  • на втория етап кандидатите трябва да представят проект за специализация. Завършилите японистика изготвят проекта на японски език, а останалите - на английски език;
  • третият етап е събеседване с кандидатите, които са преминали първите два етапа.

Регламентът с подробно описание на изискванията за кандидатстване по Програмата за Специализация за съответната година, е качен на страницата на фондация.

Той се обновява през периода април-май всяка година - в раздел Япония/Програми/Специализация тук.

Кандидатите задължително държат изпит по японски език.

Онези, които не са изучавали японски език, могат да се възползват от курсовете по японски език, които се организират от Учебния център към фондацията. Информацията за курсовете е качена тук.

 

*За сведение, курсове по японски език се предлагат и от други образователни институции в страната.